FOTO Pirotehniștii suceveni au distrus în poligonul Bogata peste 2.000 de elemente de muniție neexplodate


Intră acum și în grupul de

Grupa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a organizat, vineri, în poligonul Bogata, din comuna Baia, o şedinţă de distrugere a muniţiei asanate de pe teritoriul judeţului Suceava, în perioada aprilie-august.

distrugere nunitie poligon Bogata, Baia (3)
FOTO: ISU ”Bucovina” Suceava

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU ”Bucovina” Suceava, plt.adj. Alin Găleată, pirotehniştii I.S.U. Suceava au fost sprijiniţi de către lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale şi cadre locale din I.P.J. Suceava, precum şi de lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Baia.

”Elementele de muniţie proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcţionare, şi au fost găsite în diferite localităţi din judeţ. Distrugerea acestora s-a executat prin explozie, folosindu-se procedeul electric.

Au fost distruse 2.340 de elemente de muniţie, din care 2.251 muniţii de infanterie (cartuşe), 3 grenade de mână, 57 de bombe de aruncător şi proiectile, 2 bombe de aviaţie (de 50 şi 100 de kilograme) şi 27 alte elemente de muniţie.

Pentru distrugere s-au folosit circa 21 de kilograme de trotil, 6 capse detonante şi 40 de metri liniari de cablu electric”, a arătat Găleată, precizând că în urma distrugerii nu au rezultat victime, muniţii neexplodate, pagube materiale sau accidente ecologice, misiunea pirotehniştilor încheindu-se cu succes.

FOTO: ISU ”Bucovina” Suceava

Pirotehniştii I.S.U. Suceava reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:

  • Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
  • Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
  • Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
  • Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
  •  Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
  •  Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
  • Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Intră acum și în grupul de