74 la suta din autospecialele de stingere a incendiilor au termenul de folosire expirat de ani buni


Intră acum și în grupul de

Pentru mentinerea în stare de functionare a autospecialelor de stingere din parcul auto „îmbatrânit” al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava, institutia a alocat anul trecut nu mai putin de 1,2 miliarde de lei vechi pentru achizitionarea de piese auto. „O deficienta majora cu care ne-am confruntat în activitatea de anul trecut a fost lipsa tot mai acuta a pieselor de schimb ca urmare a încetarii fabricatiei unor tipuri de autovehicule pe sasiurile carora sunt carosate autospecialele de interventie, ceea ce conduce inevitabil la cresterea timpului de imobilizare a autospecialelor în reparatie” a declarat seful ISU „Bucovina” Suceava, colonelul Lucel Lulciuc, precizând ca un procent de 74 la suta din autospeciale au termenul de folosire expirat, unele masini având o vechime de peste 30 de ani. Colonelul Lulcel Lulciuc a precizat ca ritmul extrem de scazut de împrospatare a tehnicii de interventie a condus la îmbatrânirea parcului auto si creeaza dificultati majore în înlocuirea acestuia, în conditiile în care peste 95 la suta din autovehiculele din înzestrare sunt echipate cu motoare non-euro, ceea ce are consecinte negative din punct de vedere al protectiei mediului înconjurator si ridica serioase probleme tehnice.

Totusi lucrurile par a se rezolva în urmatorii ani, odata cu începerea derularii a trei programe de dotare, completare si înlocuire a tehnicii de lupta.   

O alta deficienta mentionata de seful ISU „Bucovina” Suceava este comunicarea deficitara în cadrul Sistemului Judetean de Management pentru Situatii de Urgenta. „Acest neajuns a fost datorat lipsei mijloacelor tehnice corespunzatoare, existenta sistemelor electrice de alarmare-avertizare numai la nivelul municipiilor, oraselor si la 42 comune, dar numai în localitatile de resedinta a comunei, nu si în sate. În sate alarmarea este rudimentara si se face prin portavoce, bataia clopotelor sau se anunta oamenii între ei” a spus colonelul Lulciuc.  


Intră acum și în grupul de