Filmul „Arhitectura sacra din Moldova” realizat de o firma suceveana prezent la un festival de productii documentare in Franta


Intră acum și în grupul de

Un film realizat de firma suceveana “International TVN-SYS SA” va prezenta imaginea României la o prestigioasa manifestare dedicata productiilor documentare, care va avea loc în luna februarie 2008, în Franta, la Clermont-Ferrand. Cu prilejul organizarii la Suceava a Festivalului de film „Pe urme de legenda”, am aflat ca filmul intitulat „Arhitectura sacra din Moldova” prezinta imagini cu biserici si manastiri luate din spatiul aerian, zborurile fiind realizate cu elicopterul. Reprezentantul firmei, Puiu Zaharia, a spus ca documentarul, cu o durata de 38 de minute, subtitrat în limbile franceza, engleza si germana, îl are ca regizor pe maestrul Alecu G. Croitoru, prof. univ. la Universitatea de Arta „Hyperion”, prezent zilele trecute la Suceava în calitate de presedinte al juriului la festivalul de film.

Comentariul îi apartine actorului Eusebiu Stefanescu, iar filmul a obtinut Premiul de excelenta la Festivalul International de Film Eco-Etno-Folk organizat la Slatioara de Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala „Niste Tarani”, condusa de scriitorul Dinu Sararu.

Trebuie precizat ca aceasta nu este singura productie cinematografica a firmei sucevene care reprezinta România în spatiul european. Dupa mai bine de 3 ani de filmari va fi finalizat în curând un alt film, realizat în coproductie româno-argentiniana, care vizeaza Delta Dunarii. Premiera va avea loc tot în Franta, la Cabestany, în luna martie.  

Un alt proiect, aflat însa în derulare, consta în realizarea unei expozitii fotografice cu genericul „Expo Foto Art Aero”, cu imagini de mari dimensiuni cu cele mai reprezentative biserici si manastiri din România, fotografiate din zbor. De data aceasta survolarea Moldovei si Bucovinei s-a realizat cu un deltaplan cu motor, iar celelalte zone ale teritoriului României au fost filmate din elicopter, înregistrându-se în total cca. 150 de ore de zbor.  
Expozitia, unicat în România, va cuprinde cca. 120 de lucrari, imagini de dimensiuni impresionante (unele de 2 x 1,5 m) si va fi prezentata dupa sarbatorile pascale, în aer liber, pe esplanada din fata Palatului Patriarhiei. Vernisajul va avea loc în prezenta si cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel.


Intră acum și în grupul de