Lungu: Singura șansă de a consolida clădirile cu risc seismic din Suceava este accesarea de fonduri europene


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că după cutremurul din Italia este îngrijorat de situația clădirilor cu risc seismic, apreciind că în municipiul Suceava, jumătate din blocuri ar trebui să fie reparate sau consolidate.

ion lungu (1)

Edilul-șef a explicat, miercuri, într-o conferință de presă, că singura șansă de a consolida case și blocuri este accesarea de fonduri europene prin POR 2014-2020 Axa 3, creșterea eficienței energetice a clădirilor care are inclusiv măsuri de consolidare.

Potrivit lui Lungu, pentru accesarea acestor fonduri pentru clădiri rezidențiale este necesar ca proiectul depus să fie cel puțin de 100.000 de euro, ceea ce presupune că vor trebui făcute asocieri între blocuri sau între asociații de proprietari pentru a depune proiecte de asemenea valori.

Totodată, primarul municipiului reședință de județ a arătat că pentru proiecte de acest gen cofinanțarea este asigurată 60 la sută din fonduri UE, 25 la sută de asociațiile de proprietari și 15 la sută de autoritățile locale.

Lungu este de părere că ar trebui să se schimbe ponderea de cofinanțare a asociațiilor de proprietari, care să fie de 15 la sută, iar cea a autorităților locale să fie de 25 la sută și că nu este afectată cota de 60 la sută asigurată de UE.

„Se poate face doar prin schimbarea ponderii cofinanțării în ghidul specific”, a spus primarul Sucevei,  care a arătat că 25 la sută cotă pentru asociațiile de proprietari este prea mare.

El consideră că este ultima șansă pentru asigurarea finanțării consolidării clădirilor cu risc seismic.

Primarul a mai arătat că prin acest program există asigurate fonduri totale de 2,3 miliarde de euro, dar că în condițiile actuale de cofinanțare există riscul să nu se poată accesa aceste fonduri.

Totodată, Ion Lungu a mai spus că există un alt program pentru repararea clădirilor cu destinație socială, pentru care este alocată suma de 100 de milioane de euro, dar că încă nu a fost publicat ghidul solicitantului.

În municipiul Suceava ar urma să fie reparate circa 150 de locuințe sociale, a mai spus primarul.

 

 


Intră acum și în grupul de