Expoziția permanentă din Cetatea de Scaun a Sucevei ar putea fi finalizată la începutul săptămânii viitoare


Intră acum și în grupul de

Expoziţia permanentă din Cetatea de Scaun a Sucevei ar putea fi finalizată până pe 5-6 septembrie întrucât mai sunt de realizat câteva elemente de rezistenţă, însă toate sistemele multimedia interactive sunt deja montate.cetate (10)

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu a declarat, miercuri, că speră ca expoziţia permanentă a Cetăţii de Scaun a Sucevei fie finalizată peste o săptămână depăşindu-se uşor termenul de 1 septembrie, întrucât mai sunt de realizat câteva elemente de rezistenţă în trei zone de vizitare şi stative în Sala Steagurilor Boiereşti şi Sala Voievozilor.

Ursu a spus că toate sistemele multimedia interactive au fost deja montate, amintind de Arborele genealogic al Muşatinilor, al Basarabilor, al Evdochiei de Kiev şi al Mariei de Mangop, sistemul interactiv legat de documente şi filigrane, un alt sistem legat de contemporani- personalităţi şi ctitori, proiecţii cu istoricul Cetăţii de Scaun, panouri explicative, ghizi virtuali în trei săli- Sala Tezaur, Sala Armelor şi la intrare, o hologramă la Camera Portarilor, etc.

“Expoziţia permanentă de la Cetatea de Scaun a Sucevei este comparabilă cu orice există în prezent în Europa şi poate chiar mai mult. Sunt lucruri mai interesante şi mai inovative, iar în România nu există o astfel de expoziţie”, a spus Ursu.

Expoziţia permanentă este amenajată în spaţiile interioare şi exterioare ale monumentului muşatin fiind realizată în cadrul unui proiect muzeografic ce vizează prezentarea acestui obiectiv ca entitate militară.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de