Protestul ucrainenilor care au blocat soseaua de acces in vama Siret-Porubne, declarat inchis


Intră acum și în grupul de

Saptamâna trecuta un grup de ucraineni a blocat soseaua la câtiva kilometri de la Vama Siret-Porubne, în Ucraina, nemultumiti de tratamentul diferentiat dintre ucraineni si români la trecerea frontierei. Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei marti seara, (23 ianuarie) pe teritoriul ucrainean, la câtiva kilometri de Vama Siret-Porubne, un grup de cetateni ucraineni a blocat soseaua timp de aproximativ doua ore, exprimându-si nemultumirea ca pentru a intra în România trebuie sa obtina viza în timp ce cetatenii români nu au nevoie de viza pentru intrarea în Ucraina, situatia determinând un blocaj de sute de masini pe sensul de intrare în România.

Orest Onofrei a specificat faptul ca dupa aderarea României la UE, traficul prin PTF Siret a crescut de zece ori si ca este important ca cei care calatoresc în Ucraina sa stie daca pot ajunge unde îsi doresc.  

Dupa acest incident conducerea Consulatului General al României la Cernauti a organizat o întâlnire oficiala cu reprezentanti ai Administratiei de Stat a Regiunii Cernauti, precum si ai protestatarilor în vederea identificarii, în comun, a solutiilor de detensionare a situatiei create urmare a faptului ca în zilele de 22 si 23 ianuarie 2008, câteva zeci de cetateni ucraineni au blocat temporar drumul european E85 Suceava – Cernauti, în zona punctului de trecere a frontierei Siret (România) – Porubne (Ucraina), pe teritoriul ucrainean, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. Astfel potrivit datelor furnizate de conducerea Administratiei de Stat a Regiunii Cernauti si direct de reprezentantii protestatarilor, cetatenii ucraineni respectivi erau nemultumiti de cuantumul mare al taxelor necesare obtinerii vizelor românesti, eliberate în baza Acordului între Comunitatea Europeana si Ucraina privind facilitarea eliberarii vizelor, intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2008.

În cadrul întâlnirii, participantii au fost informati cu privire la posibilitatile oficiilor consulare ale României de a contribui, în limita competentelor si în baza prevederilor Acordului bilateral între Comunitatea Europeana si Ucraina, la solutionarea revendicarilor. Astfel, s-a mentionat ca, potrivit Acordului, exista posibilitatea scutirii de taxe de vize pentru 14 categorii de persoane (pensionari, sportivi, artisti, jurnalisti etc.) a simplificarii procedurilor de obtinere a vizei si de trecere a frontierei, subliniindu-se faptul ca România nu are competente în modificarea taxelor de vize stabilite. Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României acorda însa în totalitate facilitatile prevazute de Acordul UE – Ucraina.   

În urma convorbirilor purtate la sediul oficiului consular protestul cetatenilor ucraineni a fost declarat închis. Participantii la întâlnire au apreciat disponibilitatea Consulatului General si calitatea serviciilor consulare oferite.

În urma examinarii altor posibilitati de facilitare a accesului cetatenilor ucraineni în România, Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca este în faza de finalizare o Decizie a Consiliului si Parlamentului European în baza careia cetatenii ucraineni, posesori de vize sau permise de sedere eliberate de alte state membre UE vor putea sa tranziteze teritoriul României fara viza.

De asemenea, în curând va fi pus la dispozitia partii ucrainene proiectul textului acordului bilateral privind micul trafic de frontiera în vederea începerii negocierilor. Dupa intrarea în vigoare a acordului respectiv, cetatenii domiciliati în zona de frontiera vor avea posibilitatea sa calatoreasca frecvent în România pe baza unor permise speciale eliberate de autoritatile competente.


Intră acum și în grupul de