Post de inspectie sanitar-veterinara la frontiera cu Ucraina pentru a prelua animale de peste granita


Intră acum și în grupul de

Un post de inspectie sanitar-veterinara de frontiera va fi deschis la vama Siret, dupa ce un numar de 5 abatoare din judet vor fi modernizate la standarde europene, si vor putea prelua animale de peste granita pentru sacrificare. „Vom depune la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara documentatia pentru realizarea acestui post care ne va permite realizarea schimbului intracomunitar dupa ce abatoarele vor fi autorizate în acest sens. Prin postul de inspectie de la frontiera vor putea fi introduse animale pentru sacrificare din Ucraina si Rusia, care apoi vor putea fi exportate. Astfel vom avea siguranta unei carni de calitate” a declarat Petrea Dulgheru, seful DSVSA Suceava.  

Acesta a precizat ca un numar de cinci unitati de abatorizare/procesare urmeaza a fi modernizate sau construite pâna în toamna acestui an, dupa ce au obtinut finantari prin proiecte SAPARD. Astfel abatoare noi, vor fi construite de catre SC Killer SRL din Horodnic de Jos, finantarea fiind de 1.265.845 euro si SC Ancarol SRL Gura Humorului cu fonduri în valoare de 6.000.000 euro, dar si de SC Nicsan SRL Calinesti –valoare fondurilor fiind de 3.281.605 lei si SC Prodincom SA-Ilisesti cu 2.000.000 euro.

Pentru modernizarea abatorului cu sectie de transare, SC Avastar SRL Roscani-Liteni a primit prin SAPARD 7.521.270 lei.

Petea Dulgheru a mai adaugat ca, daca în urma cu 3 ani judetul se afla pe ultimul loc în tara în ceea ce priveste modernizarea abatoarelor, dupa aceste investitii, în toamna, Suceava se va clasa pe primul loc, toate cele cinci abatoare urmând a primi stampila ovala ce le va permite schimbul intracomunitar.

Seful DSVSA Suceava a mai tinut sa remarce faptul ca dupa ce la SC Ancarol SRL Gura Humorului se vor face investitii în valoare de 6.000.000 euro acesta va deveni un „gigant”. „Va fi unul din cele mai moderne si mari abatoare din tara. Speram ca proprietarii sa demonstreze ca sunt manageri buni si ca vor avea atât piete de desfacere cât si productivitate ” a mai spus Petrea Dulgheru.   


Intră acum și în grupul de