„Caravana Sanatatii Mintale” va trece prin 9 localitati din judet


Intră acum și în grupul de

Pe parcursul lunii februarie, prin 9 localitati din judet va trece „Caravana Sanatatii Mintale”, actiune ce se va derula în cadrul unei campanii antistigma care doreste sa sensibilizeze populatia cu privire la persoanele cu probleme de sanatate mintala. Campania este organizata de Centrul de Sanatate Mintala Câmpulung Moldovenesc, în parteneriat cu Fundatia „Orizonturi” din localitate, si a fost lansata oficial joi, la ASP Suceava, în prezenta conducerii institutiei si a echipei care desfasoara acest proiect.

Dr. Alexandru Paziuc, medic psihiatru, coordonatorul reformei în sanatatea mintala din judet, a precizat ca organizatorii campaniei îsi propun „,cresterea constientizarii publice si a nivelului de informare cu privire la sanatatea mintala, tulburarile psihice si optiunile de tratament, de combatere a discriminarii si atitudinii negative fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala si familiile lor prin destigmatizarea acestora”.   

De asemenea, campania mai urmareste dezvoltarea unor parteneriate strategice cu autoritatile locale pentru dezvoltarea si sustinerea alternativelor comunitare si combaterea discriminarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala, stimularea implicarii beneficiarilor de servicii de sanatate mintala în actiuni de combatere a stigmatizarii- discriminarii si constituirea unor grupuri de suport.
 

Campania va cuprinde actiuni de promovare si informare  prin editarea, tiparirea si distribuirea unor materiale referitoare la sanatatea mintala, principalele tulburari psihice si modalitati de tratare institutiile ce pot fi contactate, editarea unor  CD-uri cu povesti non-stigmatizatoare,  si a unei pagini web.

Vor fi organizate expozitii cu produse realizate în cadrul atelierelor de ergoterapie, si vor avea loc întâlniri în mediul rural cu autoritati locale, medici, asistenti sociali, tineri, persoane interesate de problematica sanatatii mintale. 

Întâlniri sunt programate la Câmpulung Moldovenesc, pe 4 februarie, la Sadova, pe 7 februarie, Gura Humorului – 12 februarie, Fundu Moldovei – 14 februarie, Vama – 19 februarie, Vatra Dornei, pe 21 februarie, Moldovita – 24 februarie, Siret, 25 februarie, si Frasin, 28 februarie. 

În cadrul campaniei se va face o evaluare a „perceptiei populatiei cu privire la persoanele cu tulburari psihice” si un screening  a starii de sanatate mintala a populatiei tinta, cea cu vârste de peste 16 ani din sectorul de psihiatrie Câmpulung si Siret. Dr. Paziuc a precizat ca în fiecare dintre orasele prinse în program, în pietele centrale de pe lânga primarii,  va fi dus un cort mobil din care se vor distribui materiale promotionale, chestionare, se vor purta discutii,  se vor lua glicemia si  tensiunea arteriala, pentru a atrage si sensibiliza cât mai multi oameni.


Intră acum și în grupul de