Facilitati pentru oamenii de afaceri ucraineni urmare a proiectului transfrontalier „Forum Economic Regional Bucovina”


Intră acum și în grupul de

Oamenii de afaceri din Ucraina ar putea beneficia de extinderea vizei române de la o perioada de sase luni la maxim doi ani, iar cei care doresc sa exporte produse în România ar putea beneficia de proceduri simplificate, a declarat, joi, purtatorul de cuvânt al Consiliului Judetean Suceava, Ovidiu Milici.

Ovidiu Milici a spus într-o conferinta de presa, ca în cadrul proiectului transfrontalier „Forum Economic Regional Bucovina” care s-a desfasurat în a doua decada a lunii ianuarie la Suceava, au fost identificate si promovate instrumente de intensificare a cooperarii economice transfrontaliere între agentii economici din Judetul Suceava si Regiunea Cernauti.

Acesta a aratat ca în urma discutiilor dintre companiile participante din regiunea Cernauti si Dorin Popescu, consilier diplomatic al Consulatului României la Cernauti, s-au identificat mijloace pentru extinderea vizei române pentru oamenii de afaceri din Ucraina de la sase luni la maxim doi ani si s-au creat premizele pentru simplificarea procedurilor vamale pentru oamenii de afaceri din Ucraina care doresc sa exporte în România.

Purtatorul de cuvânt al CJ Suceava a mai spus ca în cadrul aceleiasi manifestari s-a convenit reînnoirea protocolului de colaborare dintre Camera de Comert, Industrie si Agricultura Suceava si Camera de Comert si Industrie Cernauti, creându-se premisele participarii companiilor din judetul Suceava si din regiunea Cernauti la târguri si expozitii organizate în parteneriat de cele doua sisteme camerale.

Totodata, cele doua structuri au convenit sa creeze si gestioneze în comun o  baza de date electronica ce va oferi posibilitatea accesarii cererilor si ofertelor companiilor din cele doua regiuni vecine de oricine este interesat, iar baza de date va fi punctul de pornire a unui sistem interactiv online de colaborare între sistemele camerale din Euroregiunile „Prutul de Sus” si „Dunarea de Jos”.

Oamenii de afaceri din cele doua regiuni au remarcat oportunitatea utilizarii de forta de munca calificata din regiunea Cernauti pentru a acoperi cerintele pietei muncii din judet.

Consiliul Judetean Suceava implementeaza în parteneriat cu Administratia Regionala de Stat Cernauti, prin Programul de Vecinatate România – Ucraina, trei proiecte privind dezvoltarea turismului, reabilitarea DJ 175 pe tronsonul Benea- Moldova Sulita si privind realizarea de schimburi de experienta între reprezentantii administratiilor publice din judet.

De asemenea, au fost promovate proiecte comune privind dezvoltarea infrastructurii de granita si a mediului de afaceri din judetul Suceava si regiunea Cernauti. 


Intră acum și în grupul de