Petru Ghervan l-a contrazis pe Dumitru Bernicu!


Intră acum și în grupul de

­Pe 21 ianuarie, într-un interviu, directorul LPS Suceava, Dumitru Bernicu a declarat mai voalat ca echipa locala de handbal, CS Universitatea, componenta a Ligii Nationale, încurca programul de pregatire al elevilor de la LPS. “În loc sa lucram câte doi în sala, lucram câte trei sau chiar câte patru, la grupe mai mici, si de buna seama ca ei (n.r. CS Universitatea) doresc pozitiile cele mai convenabile, care si noua ne sunt convenabile, si parintilor, de asemenea”, a declarat la momentul respectiv directorul LPS. Tot atunci, Bernicu a mai spus ca institutia pe care o conduce nu are niciun beneficiu de pe urma colaborarii cu Universitatea Suceava, adaugând ca “noi suntem cu femeile de serviciu, cu totul…”.

Revenit în localitate dupa campania de calificare la barajul pentru Campionatul Mondial a nationalei de handbal masculin a României si cantonamentul echipei locale de la Baile Felix, Petru Ghervan a încercat sa lamureasca unele aspecte cu privire la antrenamentele jucatorilor sai în sala de sport de la LPS si beneficiile acestei institutii de pe urma colaborarii cu CS Universitatea. De asemenea, Petru Ghervan a explicat si motivele pentru care a renuntat la handbalistul Razvan Bernicu, fiul directorului LPS, în momentul în care acesta a revenit la Suceava.

“E o chestiune care trebuie reglata, trebuie pusa în ordine. Eu as putea sa spun – daca ar fi sa gasim vinovati – ca am reusit sa construim o echipa mai valoroasa decât conditiile pe care le-am avut. Firesc este sa punem la dispozitie unei echipe tot ce avem mai bun, iar Primaria Suceava a considerat ca avem prioritate la aceasta sala (n.r. – sala de sport de la LPS), asta pe de o parte. Pe de alta parte, eu înteleg perfect ce traiesc cei de la LPS, sentimentul de frustrare, când echipele liceului sunt nevoite sa faca antrenamente la ore care nu sunt cele mai convenabile. Totusi nu trebuie sa uitam ca rezultatele cele mai bune pe care le-a obtinut LPS nu au fost obtinute pe un program fix în sala de sport, ci pe doua terenuri de bitum, afara, unde se faceau antrenamente chiar si iarna, asa ca nu as pune numai pe seama lipsei unor pozitii privilegiate o oarecare scadere a rezultatelor de la handbal la LPS. Eu cred trebuie sa ajungem la un consens.

Avem terenul acoperit de la Universitate, iar unele grupe de la LPS se pot pregati si acolo. În toamna chiar am avansat aceasta propunere dlui Bernicu, pentru ca atunci am extins programul de pregatire al echipei locale de handbal, un lucru absolut necesar, pentru a putea progresa si a ajunge la un  nivel cât mai înalt de performanta. Nu cred ca ar fi impedimente majore într-o asemenea colaborare, de a face schimb de pozitii. Deocamdata, conducerea LPS nu a raspuns la propunerea noastra. Universitatea Suceava are conditii bune si în curând s-ar putea ca acestea sa fie si mai bune, si ma refer aici la construirea Salii Polivalente, care ar putea aduce beneficii întregului oras. Cred ca daca, la un moment dat, prioritar în oras va fi un alt sport si va fi nevoie de sala pe care o construieste Universitatea, probabil ca o vom pune la dispozitie cu toata placerea si… cu frustrarea pe care o s-o traim si noi la ora aceea, când o sa vina cineva si o sa ocupe pozitii privilegiate. În acest sens  eu cred ca ar trebui sa gasim modalitati de colaborare. Colaborare în sensul sincer.

Prin comunicare mai multa si prin punerea la dispozitie a tuturor conditiilor pe care le au Universitatea din Suceava si LPS, trebuie sa câstige sportul sucevean”, a declarat Petru Ghervan.  

În ceea ce priveste beneficiile LPS de urma colaborarii cu Universitatea Suceava, Petru Ghervan are o parere diferita fata de cea exprimata de Dumitru Bernicu si considera ca datorita echipei de handbal sala de sport de la LPS a beneficiat de 1 miliard de lei pentru reparatii. Tehnicianul sucevean a mai spus ca CS Universitatea ar putea sa contribuie financiar la suplimentarea bugetului echipelor de juniori-baieti care se califica la turneele finale.  

„Trebuie sa fii foarte materialist si foarte pragmatic sa spui ca material nu ar câstiga nimic LPS de pe urma Universitatii. Eu vreau sa spun ca, datorita existentei unei echipe în Liga Nationala, sala care este gestionata de LPS beneficiaza de reparatii de aproape 1 miliard. Reparatii care, asa cum am mai spus cândva, vin la 4 ani de la darea în folosinta a salii. Acest lucru se datoreaza în principal domnului primar Ion Lungu si chiar vreau sa-i multumesc pentru ca a considerat ca este necesar sa ne punem la punct cu conditiile de aici, pentru a ne ridica cât de cât la un nivel apropiat de Liga Nationala. Ei bine, aceste investitii nu stiu cum s-ar putea justifica decât pentru ca vin oaspeti din alta parte si oameni care duc imaginea Sucevei mai departe. Asta, din punct de vedere material, este un câstig pentru LPS. Si este numai un exemplu care îmi vine acum în minte.

De asemenea, noi am promis echipelor de juniori-baieti care se califica la turneul final ca le vom suplimenta bugetul. Pentru calificarea la turneul final le platim o parte din cheltuielile respective si o vom face cu siguranta daca vor fi echipe care se vor califica la turneul final, în conditiile în care si jucatorii vor ramâne la Suceava.

Nu as vrea sa închei partea cu beneficiile LPS de pe urma colaborarii cu noi cu ce este cel mai important si anume faptul ca avem o echipa în Liga Nationala care atrage copiii spre handbal la LPS. În momentul în care eu lucram cu juniorii la LPS, si am lucrat o perioada destul de lunga, asa cum a spus si domnul Bernicu, 10 ani am fost acolo, am avut si niste rezultate, chiar daca am lucrat la plata cu ora. Îmi aduc aminte ca faceam excursii la Iasi sau la Bacau ca sa vedem echipe din Liga Nationala.

Acum avem saptamâna de saptamâna meciuri, turnee de pregatire, echipe foarte bune si speram chiar sa aducem echipe si mai bune din strainatate la turneele de pregatire. Beneficiul este enorm pentru cei care practica handbalul. Asta o spun  cu toata sinceritatea. Cred ca trebuie reunite toate aceste resurse de la copii, juniori si seniori, într-un proiect de ansamblu, care sa duca la performanta sportiva” a precizat Petru Ghervan.  

În ceea ce-l priveste pe Razvan Bernicu, despre care directorul LPS a spus ca „nu a mai fost dorit” la CS Universitatea de Petru Ghervan, antrenorul studentilor a recunoscut ca, în momentul în care fiul lui Dumitru Bernicu a revenit la Suceava, echipa era deja angrenata în actualul proiect.

“Razvan Bernicu a fost la echipa noastra în momentul în care eram într-o situatie materiala mai mult decât critica. A revenit de la echipele pe la care a jucat, din Franta, din câte îmi amintesc. Dupa câteva luni de pregatire si jocuri, timp în care am facut un singur egal cu formatia din Piatra Neamt, s-a iscat un incident la meciul cu CSM Medgidia, dupa care Razvan Bernicu a solicitat sa plece de la echipa noastra.

A plecat la Oradea, apoi a jucat la Minaur Baia Mare. Nici nu vreau sa-mi mai aduc aminte despre acele momente. A fost o busculada între jucatorii nostri si cei de la Medgidia, provocata în urma unor reactii mai mult sau mai putin îndreptatite ale lui Razvan fata de arbitri si fata de gazde. S-a iscat o situatie neplacuta, în care aproape toti jucatorii celor doua echipe s-au îmbrâncit, s-au lovit, ceea ce nu ne-a facut cinste atunci. Lucrurile astea nu au nicio legatura cu sportul. În acel an am retrogradat si ne-am reorganizat.

Am început proiectul pe care îl derulam si în momentul de fata, un proiect în care ar fi putut sa fie si Razvan Bernicu, bineînteles, pentru ca el este unul dintre sportivii suceveni care a adus un aport de valoare la echipele sucevene de juniori care au luat medalii. Dar, el a preferat sa plece atunci. Când a revenit, noi deja construisem o echipa, un stil de joc, promisesem unor sportivi care au ales sa joace la Suceava ca vor progresa aici, iar atunci am preferat sa continuam activitatea cu cei pe care îi aveam la dispozitie si cu care încheiasem contracte. Dupa aceea Razvan a avut alte optiuni, astea sunt lucruri pe care îl privesc si, sigur, eu îi doresc succes si nu vreau sa mai spun decât ca a fost unul dintre sportivii la care am tinut foarte mult, la vremea în care l-am avut ca junior”, a încheiat Petru Ghervan. 


Intră acum și în grupul de