Asediu cu 50 de salve de tun si 100 de profesionisti ai filmului, la 620 de ani de atestare a Cetatii de Scaun


Intră acum și în grupul de

Spectacol de teatru si cascadorie ecvestra, care va pune în scena asediul cetatii, un simpozion la care vor participa 14 specialisti reputati din tara, si expozitia „Cetatea de Scaun a Sucevei – 620” sunt câteva dintre manifestarile ce vor fi organizate de Complexul Muzeal „Bucovina” Suceava la aniversarea celor 620 de ani de la prima atestare documentara a Cetatii de Scaun a Sucevei. Potrivit directorului CMB Suceava, Emil Ursu simpozionul va avea loc vineri, 8 februarie, de la ora 16, si sâmbata, ora 9,30, la Muzeul de Stiintele Naturii, fiind anuntata participarea acad. Razvan Theodorescu, a profesorilor Mircea D. Matei, Stefan Gorovei si Gheorghe Sion, alaturi de alti cercetatori, profesori universitari si muzeografi din judet si din tara, care s-au ocupat de Cetatea de Scaun de-a lungul vremii sau au efectuat sapaturi acolo.  

Expozitia „Cetatea de Scaun a Sucevei – 620” se va deschide la Muzeul de Istorie si va cuprinde piese vechi din colectiile CMB, materiale arheologice, fotografii si documente  rezultate  în urma cercetarilor arheologice care au avut loc la Cetate, în diverse perioade,  prin care se vor regasi persoane importante pentru viata cetatii, precum Karl Romstorfer, Franz-Cavaler de Loges, Simion Florea Marian si altii. Vineri, de la ora 19, în Cetate se va desfasura un spectacol de muzica folk în nocturna, la lumina facliilor,  la care vor participa printre altii Narcisa Suciu, Victor Socaciu, Mariana Gheorghiu.  

Emil Ursu se asteapta ca punct de atractie al manifestarilor sa fie spectacolul de cascadorie ecvestra ce va avea loc duminica, la ora 17, sucevenii având prilejul de asista la un asediu al Cetatii de Scaun, cu cel putin 50 lovituri de tun, pregatit minutios dupa un scenariu de Valentin Vasilescu. Acesta este un spectacol prezentat în premiera la Suceava, fiind implicati circa 100 de „profesionisti ai filmului”  – cascadori, actori, pirotehnisti – si 10 cai.

„Am încercat sa cream o actiune reala, cu foarte multe cascadorii. Rugam publicul sa nu se îngrijoreze sau sa se sperie, totul e reprezentatie. S-a pus accent pe latura realului, n-am urmarit cu strictete firul întâmplarilor istorice”, a precizat Valentin Vasilescu. În realizarea scenariului s-a pornit de la primul asediu al Cetatii Sucevei, din 1476, din timpul domniei lui Stefan cel Mare,  al armatei otomane, cetatea nefiind cotropita. 


Intră acum și în grupul de