Contrabandist de țigări care a provocat un accident mortal între Straja și Brodina a fost trimis în judecată de procurorii din Rădăuți


Intră acum și în grupul de

Un bărbat care este acuzat că a provocat un accident mortal în timp ce transporta țigări de contrabandă între Straja și Brodina a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

rola_politisti_nu_treceti_acces_interzis_41733400

Potrivit Parchetului rădăuțean, propcurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a lui Constantin Nistor zis „Copilu”,  pentru „ucidere din culpă”,  „părăsirea locului accidentului”, „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” şi „contrabandă”.

El este acuzat că în 12.07.2016, în jurul orei 00.00, a preluat, deţinut şi transportat cu autoturismul marca Audi A8, înmatriculat în Marea Britanie, caruia însă i-a montat plăcuţele cu numere de înmatriculare irlandeze 01-D-85133, cantitatea de 4.845 pachete de ţigarete, marca „Marble”, de provenienţă extracomunitară, circulând pe DJ 209G  din direcţia comuna Brodina spre oraşul Vicovu de Sus, iar în momentul în care a ajuns în zona denumită „Caraula” din comuna Straja a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu autoturismul marca Dacia Super Nova, condus de către numitul O.T., acesta decedând în urma accidentului, după care a părăsit locul producerii accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Anchetatorii au stabilit că la data de la data de 12.07.2016, orele 00.15, lucrători din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus, au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe DJ 209G, pe raza comunei Straja, în apropierea limitei cu comuna Brodina, mai exact în zona „Caraula” , a avut un loc accident rutier soldat cu decesul unei persoane.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit faptul că în accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, unul marca Dacia Super Nova ce se deplasa pe direcţia  Straja – Brodina şi un autoturism marca Audi A8 având aplicate plăcuţele cu numărul de înmatriculare 01-D-85133, specifice Republicii Irlanda ce se deplasa pe direcţia  Brodina – Straja.

Conducătorul autoturismului marca Dacia Super Nova, O.T. a fost  identificat pe locul din stânga faţă, în urma producerii accidentului acesta suferind leziuni incompatibile cu viaţa, fiind decedat la momentul sosirii organelor de poliţie. Conducătorul autoturismului marca Audi A8 nu a fost identificat la faţa locului, acesta părăsind locul producerii accidentului fără a anunţa evenimentul rutier şi fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Lângă autoturismul marca Audi A8, pe partea carosabilă au fost identificate mai multe pachete şi cartuşe de ţigarete, marca „Marble”, fără timbru fiscal, de provenienţă extracomunitară. Procedându-se la verificarea interiorului autoturismului marca Audi A8, pe scaunul stânga-faţă a fost identificat un colet ce conţinea pachete de ţigarete, marca „Marble”, fără timbru fiscal, de provenienţă extracomunitară. De asemenea, în portbagajul autoturismului marca Audi A8 au fost identificate un număr de 5 (cinci) colete care conţineau pachete de ţigarete, marca „Marble”, fără timbru fiscal, de provenienţă extracomunitară.

În partea nordică, în zona împădurită au fost identificate 3 (trei) colete care conţineau pachete de ţigarete, marca „Marble”, fără timbru fiscal, de provenienţă extracomunitară.S-a procedat la inventarierea cantităţii totale a pachetelor de ţigarete găsite la faţa locului, fiind identificate un număr total de 4.845 pachete ţigarete marca „Marble”, fără timbru fiscal, de provenienţă extracomunitară, care din modul în care erau dispuse rezultă că au fost transportate de către conducătorul autoturismului marca Audi A8 şi se aflau în interiorul acestuia în momentul producerii accidentului.

De asemenea s-a stabilit că locul producerii accidentului este situat pe DJ 209 D, pe raza comunei Straja, în apropierea limitei cu comuna Brodina, mai exact în zona „Caraula”, accidentul având loc într-o  curbă la dreapta pe sensul de deplasare Brodina –Straja, autoturismul marca Audi A8 fiind găsit răsturnat pe cupolă pe partea stânga a sensului de deplasare Brodina-Straja, pe partea carosabilă, aproximativ perpendicular pe DJ 209 D, prezentând mai multe avarii, în special în partea din stânga faţă. Autoturismul marca Dacia Super Nova a fost identificat pe partea dreaptă a direcţiei de deplasare Straja-Brodina, direcţia sa de deplasare, în afara părţii carosabile, în şanţ, prezentând avarii la toate elementele de caroserie, fiind distrus în totalitate, la fata locului nefiind identificate urme de frânare, ceea ce duce la concluzia că autoturismul marca Audi A8, circulând cu viteză excesivă, a tăiat curba, pătrunzând pe contrasens.

Șoferul autoturismului marca Audi A8 a fost reţinut de către lucrătorii din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus în jurul orelor 02:00, după aproximativ 2 ore de la producerea accidentului rutier, prezentându-se de bună voie la sediul Poliţiei Oraşului Vicovu de Sus, acesta fiind Nistor Constantin.

Ulterior, în urma cercetărilor, a rezultat faptul că autoturismul marca Audi A8, figurează ca fiind înmatriculat în Marea Britanie cu numărul de înmatriculare OY 06 XOM, de unde rezultă faptul că plăcuţele cu numărul de înmatriculare 01-D-85133, specifice Republicii Irlanda, aplicate pe acesta în momentul producerii accidentului nu îi aparţineau, montarea unor plăcuţe cu numere false de înmatriculare în timpul transportului unor cantităţi de ţigări de contrabandă fiind o practică frecventă uzitată în scopul îngreunării identificării conducătorului auto în cazul în care acesta ar fi fost interceptat de către vreun echipaj de poliţie. Aceasta în condiţiile în care la nivelul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus autoturismul marca Audi A8 cu numărul de înmatriculare specific Marii Britanii  OY 06 XOM figura în baza de date ca fiind folosit de către inculpatul Nistor Constantin şi de către apropiaţii acestuia.

Nistor Constantin a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, ulterior fiind condus la Spitalul Municipal Rădăuţi în vederea recoltării probelor biologice de sânge.

Prejudiciul creat prin comiterea infracţiunii de contrabandă constând în contravaloarea accizelor şi taxelor vamale neachitate, este în cuantum de 54.772 lei, sumă cu care D.R.A.O.V. Iaşi, se constituie parte civilă în procesul penal.

Nistor este cunoscut cu antecedente penale, suferind  condamnări pentru săvârşirea unor infracţiuni privind traficul de persoane şi de contrabandă, aspecte din care rezida o perseverenta infracţionala şi  un grad sporit de periculozitate a incupatului.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.


Intră acum și în grupul de