Liderul Pro-Educația Suceava, Traian Pădureț, propune ca directorii de școli să fie aleși de consiliile profesorale, iar ministerul să renunțe la actualul concurs unde au apărut firme dispuse să „fabrice” dosare pentru candidați


Intră acum și în grupul de

Liderul UJS „Pro-Educația” Suceava, Traian Pădureț, a transmis un comunicat în care face o analiză a politizării sistemului de învățământ și propune soluția ca directorii de școli să fie aleși de consiliile profesorale și validați de consiliile de administrație ale școlilor. El consideră că astfel ar falimenta firmele care sunt dispuse să „fabrice” dosare pentru candidații la funcția de director și care emit și chiar adeverințe de participare la cursuri de management în străinătate.

traian paduret cartel alfa 2

Vă prezentăm integral comunicatul transmis de liderul UJS „Pro-Educația” Suceava:

Mereu sindicatele au susținut depolitizarea sistemului de învățământ. Unii au făcut-o din convingere, alții de formă ! Unii se fac că nu înțeleg despre ce este vorba. E foarte simplu: de regulă, în mediul rural,  directorul școlii poate influența  opțiunea  de vot. Prin unii părinți ai copiilor, prin unele cadre didactice și membrii familiilor acestora, prietenii, cumetrii etc. La oraș e mai greu ! Să ne amintim doar cum în județul Suceava (  inclusiv în municipiul Suceava ), la ultimele alegeri, reprezentanți de frunte ai ISJ Suceava împreună cu unii primari au convocat ședințe în cancelariile școlilor sau ședințe cu părinții încercând influențarea votului. Să ne amintim de cei 700 lei pentru dezvoltarea și formarea profesională pe care i-au primit profesorii,, fără a-i solicita,, – care au intrat pe cardurile acestora  tocmai între cele 2 tururi la prezidențiale. Noi susțineam atunci că toți banii din fonduri europene trebuiesc  justificați  cu documente, unii sindicaliști susțineau că nu vor fi justificați în nici un fel. Dreptate am avut noi,  MENCS și Ministerul Finanțelor  nemaiputând să acceseze fonduri europene 2 ani pentru modul în care au fost justificați.  Aceasta  e cauza pentru care profesorii nu au mai primit ,,contravaloarea a minim 100 euro pentru dezvoltare și formare profesională din fonduri europene –  pe proiecte ,, așa cum este prevăzut în CCM  Unic la Nivel Ramură Învățământ Preuniversitar.

În ultimii ani calculul politic făcut pe seama școlii a fost dat peste cap de  angajații din învățământ ? Cei care au dat drepturile prevăzute în legislație în momente nepotrivite, fiind asimilate cu ,,plocoanele,, electorale, au fost trădați de angajații din învățământ. Am întâlnit prin cancelarii și profesori care ,,încercau,, să sugereze că cei care ,,au dat,, trebuie să primească votul nostru ! Majoritatea colegilor din învățământ au înțeles însă că ceea ce au primit era  conform prevederilor legislative – că doar momentul a fost ales cu ,,interes,,  și că fiecare are dreptul la o opțiune electorală pe care și-o face cunoscută  doar pe buletinul de  vot !

Ne-am întreba atunci de ce această luptă politică pentru funcțiile de directori de unități de învățământ ? Pentru că se mulțumesc și cu puțin ! Pentru că speră că  măcar o mică parte dintre directori vor fi ascultători ! Ceea ce uită politicienii este faptul că majoritatea angajaților din învățământ au învățat să nu mai asculte de directori când vine vorba de vot, sau, au învățat  ,,să asculte,, și să voteze după conștiința fiecăruia.

Totuși așa o mare presiune pe școală, pe funcțiile de directori, nu a mai fost parcă niciodată ! Cine va avea de pierdut ? Bineînțeles că tot școala va pierde ! Politicienii – toți – fără diferențe de culoare – văd doar interesul lor imediat. Uită cu totul de interesul copilului, al societății, uită de ,, prioritatea națională,, !

Unii chiar se fac că nu știu despre ce e vorba, încât am impresia că ne cam iau de proști ! Cred că e momentul să demonstrăm mai departe că știm ce vrem de la școală, noi cei implicați direct în învățământ.

Cred că e momentul ca d-na Andronescu, care  a făcut și bune și rele, să propună un amendament prin care directorii să fie aleși de consiliile profesorale ale unităților de învățământ dintre cadrele didactice – membre ale Corpului național de experți în management educațional( excepții doar unitățile în care nu există) – care – și depun candidatura și validate de Consiliul de Administrație al unității  – din  care fac parte reprezentanți ai comunității locale, ai părinților și ai elevilor.

Nu ar fi deranjat nici programul elevilor, nu ar fi puși nici candidații să memoreze ,,tâmpenii,, și să completeze teste – itemi ,,de perspicacitate,,- și ar căpăta  importanță și faptul că aceste persoane fac parte dintr-o categorie de ,,experți în management educațional,,. Prin acest concurs se dorește să-i facem pe ,,experții în management educațional,, mai ,, experți,, ??

Și ar da faliment și firmele care deja au apărut pe internet, firme disponibile să ,,fabrice,, dosare pentru candidații la funcția de director, inclusiv adeverințe de participare la cursuri de management în străinătate…

Nouă ni se pare foarte simplu domnilor politicieni !

Directorii de unități școlare să fie  aleși de Consiliile profesorale și validați de C.A. ale unităților școlare !

Aceasta  ar fi varianta   mai corectă, mai rapidă, cu cheltuieli  mai puține, cu desfășurarea activităților în școală în condiții normale și în care politicul nu ar avea influențe foarte mari !

Mă tem însă că politicul își  va face treaba  mai departe, că actuali miniștri, foști miniștri, actuali și foști sindicaliști vor face jocuri politice.

Cred că cine va câștiga această luptă la nivel național – desfășurarea sau amânarea desfășurării concursului pentru directori – va da un semnal pentru viitorul școlii românești ! Menținerea politizării sau încercarea depolitizării învățământului !

Păcat că viitorul învățământului depinde din ce în ce mai puțin de angajații din învățământ!

Preşedinte, UJS ,,PRO-EDUCAŢIA” Suceava,

Traian Corneliu Pădureţ”


Intră acum și în grupul de