Ploile si incalzirea vremii, la un pas de a umfla cursurile de apa din zona de munte


Intră acum și în grupul de

Specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava continua actiunea de monitorizare a formarii zapoarelor de gheata pe mai multe cursuri de apa, întrucât în zona de munte sloiurile de gheata de pe râuri nu s-au topit, o încalzire brusca a vremii, împreuna cu precipitatiile sub forma de ploaie, pot crea probleme deosebite. Este vorba despre râul Moldova pe raza comunei Breaza, râul Moldovita pe raza comunelor Moldovita, Frumosu, Vatra Moldovitei, râul Bistrita pe raza comunelor Dorna Arini, Iacobeni, Cârlibaba, Ciocanesti, râul Siret în zona statiei de captare a apei din orasul Siret, barajul Rogojesti, pârâul Putna pe raza comunei Pojorâta; pârâul Izvorul Giumalaului pe raza comunei Pojorâta si pârâul Neagra pe raza comunei Saru Dornei.

Si Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Suceava este cu ochii pe sloiurile de gheata monitorizând evolutia acestora. Conform programului de masuri care vizeaza reducerea eventualelor efecte ale fenomenului de zapor pe râul Bistrita si afluenti, zonele critice, cu pericol de producere a inundatiilor, se gasesc în noua localitati din zona de munte: Cârlibaba, Ciocanesti, Iacobeni, Dorna Arini, Crucea, Brosteni, Poiana Stampei, Dorna Candrenilor si municipiul Vatra Dornei. Cursurile de apa trebuiesc supravegheate si de reprezentanti ai primariilor, care în cazul în care apar probleme privind producerea de inundatii au obligatia de a convoca urgent comitetele locale pentru situatii de urgenta si de a anunta si comitetul judetean, care poate declansa starea de alerta.

Trebuie precizat ca pe râul Dorna podurile de gheata au o grosime de pâna la 45 de centimetri, în zona cuprinsa de la izvoare pâna în localitatea Poiana Stampei, iar pe pârâul Dornisoara gheata compacta, cu o grosime de 40-45 centimetri, se întinde pe toata suprafata cursului de apa. Poduri de gheata, mai putin groase si pe alocuri întrerupte, se mai gasesc si pe pârâurile Bancu si Tesna de la Cosna, pe pârâul Negrisoara în zona Dorna Candreni, dar si pe pârâurile Cârlibaba, si Neagra în orasul Brosteni.

Cât priveste râul Bistrita, aici se înregistreaza multiple fenomene de gheata la mal, în timp ce podurile de gheata, prin care apa circula totusi, sunt de aproximativ 30 de centimetri.


Intră acum și în grupul de