Campania de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor cu momeli vaccinale este în desfăşurare în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu a declarat, joi, că în judeţ a început din data de 26 septembrie campania de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor cu momeli vaccinale.

vulpe

El a spus că zborurile necesare pentru derularea acţiunilor de vaccinare sunt efectuate de pe Aeroportul din Iaşi, campania de vaccinare antirabică a vulpilor desfăşurându-se în cadrul Planului strategic al României de supraveghere, control şi eradicare a rabiei.

Corduneanu a precizat că această campanie de vaccinare antirabică aeriană a vulpilor constă în plasarea, din avion, a momelilor vaccinale în zona fondurilor de vânătoare, acţiunea urmând să fie încheiată în data de 3 octombrie 2016.

Medicul veterinar sucevean a explicat că populaţiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic, iar animalele bolnave pot transmite virusul prin muşcătură altor animale sălbatice sau domestice şi chiar omului, de aceea prin campaniile de vaccinare antirabică a vulpilor se urmăreşte eliminarea sau reducerea răspândirii bolii în rândul animalelor sălbatice şi domestice.

“Atenţionăm populaţia ca în cazul în care sunt găsite momeli vaccinale intacte în zonele unde nu sunt copii sau animale de companie, acestea trebuie lăsate în locurile respective”, a spus Corduneanu.

El a arătat că în situaţia în care este găsită o momeală în zone în care sunt copii sau animale de companie aceasta se preia din locul respectiv numai după ce se protejează mâna cu o mănuşă sau cu o pungă de plastic, după care se plasează într-o zonă împădurită.

“Dacă se găseşte o momeală cu învelişul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuşi, se pune momeala într-o pungă de plastic şi se anunţă medicul veterinar din cea mai apropiată localitate”, a explicat medicul veterinar sucevean.

De precizat este că în data de 16 septembrie 2016 a fost confirmată prin rabia la o vulpe din Fondul de Vânătoare nr.5 Şerbăuţi

În anul 2015, în judeţul Suceava nu s-a înregistrat nici un focar de rabie.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de