Poliția Suceava: Numărul ordinelor de protecție pentru victimele violenței în familie s-au dublat. Cererea se judecă în 78 de ore, iar formularele prin care se cere măsura sunt în toate posturile de poliție


Intră acum și în grupul de

Poliția Suceava a declanșat o campanie prin care promovează măsura ordinului de protecție pe care o pot solicita victimele violenței în familie.

violenta familie lovire

Polițiștii suceveni arată că prevenirea faptelor cu violenţă este o prioritate constantă a poliţiştilor, dar că atunci când actele de violenţă se manifestă în famili, problematica devine mult mai complexă, urmările şi implicaţiile generate putând afecta , uneori, iremediabil evoluţia copiilor.

În aceste condiții, poliţiştii derulează campania „Tăcerea te face complice – Opreşte violenţa!”, o campanie ce îşi propune responsabilizarea tuturor în a denunţa faptele de violenţă, astfel încât să poată fi prevenire din timp potenţiale drame şi tragedii.

Astfel, la nivelul întregului judeţ au avut loc întâlniri cu cetăţenii, iar poliţiştii de proximitate au mers în familiile în care au fost înregistrate fapte de violenţă pentru a vorbi cu victimele şi a gestiona evoluţia ulterioară a situuţiilor conflictuale.

Polițiștii arată că un aspect important al campaniei este promovarea ordinului de protecţie – un instrument legsilativ extrem de util în vederea prevenirii recidevei faptelor cu violenţă.

Poliția Suceava anunță că în toate posturile de poliţie vor exista formulare tipizate de solicitare a ordinului de protecţie, poliţiştii urmând să consilize victimele şi să le expună posibilitatea formulării unei astfel de cereri. Trebuie precizat că în primele 6 luni ale anului 2016 au fost solicitate 17 asemenea ordine de protecţie, faţă de doar 7 în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Mai mult, polițiștii arată că legislația stabilește că cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor judeca de urgenţă, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii.

„Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă şi, în orice situaţie, soluţionarea acestora nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii. Cererile se judecă în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie”, se arată în legislație care a fost modificată în luna decembrie în contextul în care, până acum, soluţionarea cauzelor privind emiterea ordinului de protecţie se realiza foarte greu, termenele de judecată fiind adesea prelungite.

Semnificativ e faptul că atât victima personal, cât și reprezentantul legal pot introduce cererea pentru emiterea ordinului.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de