Rectorul USV, Valentin Popa: Admiterea la Universitatea Suceava a fost cea mai bună din ultimii cinci ani


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare”Suceava, prof.univ.dr. ing.Valentin Popa, a declarat, luni,la deschiderea noului an universitar că cifra studenţilor înmatriculaţi la USV este foarte apropiată de cea din anul precedent, iar admiterea din 2016 a fost cea mai bună din ultimii cinci ani.

Popa a spus că 3.200 de noi studenţi au fost admişi în cele 40 de programe de licenţă, 34 de programe de master, iar peste noi 60 de doctoranzi au fost înmatriculaţi în cele 14 domenii în care USV a organizat admitere în acest an.

“Pe baza acestor cifre şi având în vedere că în acest an numărul elevilor care au reuşit să obţină o diplomă de Bacalaureat este cu 20 la sută mai mic decât cel de anul trecut, având în vedere că cifra înmatriculaţilor este foarte apropiată de cea de anul trecut, care a fost un record, putem declara că admiterea din acest an a fost cea mai bună din ultimii cinci ani, în timp ce cele mai multe dintre universităţile de stat din România nu au reuşit să-şi ocupe locurile bugetate alocate de Ministerul Educaţiei, mai ales pe baza tradiţiei, Universitatea noastră a înmatriculat studenţi cu taxă la licenţă cu peste 30 la sută faţă de numărul de locuri bugetate, iar numărul masteranzilor cu taxă este aproape dublu comparativ cu numărul de locuri bugetate”, a spus Popa.

Rectorul sucevean a precizat că ar trebui să existe o alocare a numărului de locuri bugetate în acord cu cerinţele celor care doresc să studieze la Universitatea suceveană.

Valentin Popa 2

“Suntem o Universitate de stat şi principalul scop este să oferim gratuit educaţie, pentru aceasta însă trebuie să avem şi o alocare a numărului de locuri bugetate în acord cu cerinţele tinerilor care aleg să studieze aici, la universitatea noastră. Pentru toate aceste frumoase rezultate doresc, în primul rând, să felicit bobocii, care au ales USV şi îi încredinţez că au făcut alegerea corectă. Doresc să-i felicit şi pe colegii mei care, prin eforturi constante, s-au identificat cu viaţa universităţii, au contribuit la realizările ei şi nu au contenit să promoveze realităţile vieţii universitare. Lor li se datorează creşterea considerabilă, în ultimii ani, a imaginii USV. Nu vorbim însă de imagine, ci de realităţi. Imaginea e consecinţa lor firească”, a spus Popa.

El a anunţat că Senatul USV a aprobat, joi, 29 septembrie 2016, participarea Universităţii sucevene  în “Cluster-ul regional inovativ de bio-economie Suceava –Botoşani”, cluster în care instituţia academică suceveană se asociază cu Primăria Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Botoşani, Camerele de Comerţ din cele două judeţe şi 12 firme private.

“Este un prim pas promiţător pentru realizarea în comun de proiecte care să conducă la dezvoltarea oraşului şi a regiunii”, a mai spus Popa.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de