Activitatea din sectorul silvic ar urma să fie blocată din 20 octombrie. Organizațiile din sectorul forestier contestă OUG ce modifică Legea contravențiilor silvice


Intră acum și în grupul de

Mai multe organizații din sectorul forestier vor bloca activitatea silvică începând din 20 octombrie când urmează să intre în vigoare Ordonanţa de Urgenţă  a Guvernuluicare modifică Legea contravenţiilor silvice și cu care aceste asociații nu sunt de acord.

miting forestier (11)

Vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri din România Nostra Silva, Cătălin Tobescu, a anunțat într-o conferință de presă că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care a fost modificată Legea contravenţiilor silvice are prevederi excesive.

„În momentul în care va intra în vigoare această Ordonanţă, adică pe 20 octombrie, transportul masei lemnoase va fi efectiv blocat”, a spus Tobescu.

El a arătat că în prezent există o criză a lemnului de foc pentru populaţie și că s-a ajuns la preţuri exorbitante de până la 500 de lei pe metrul cub, iar noile prevederi din OUG vor agrava criza din sector din cauză că se vor bloca foarte multe activităţi.

„Aprobarea prin Ordonanţă de Urgenţă a modificării Legii contravenţiilor silvice, într-o formă excesivă, cu multe formulări lipsite de claritate şi predictibilitate în aplicare, a stârnit o stare de revoltă generală în sector. Iată cum, în toamna acestui an, se elaborează în viteză Ordonanţa nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Aparent un lucru bun, însă la o privire atentă şi profesionistă, un total război declarat propriei economii”, a explicat liderul Nostra Silva.

Cătălin Tobescu a subliniat că OUG prevede excluderea oricărei toleranţe de măsurare, iar astfel orice transport de masă lemnoasă poate fi confiscat împreună cu mijlocul de transport, iar orice recepţie de masă lemnoasă normală între un furnizor şi un beneficiar este sancţionabilă.

„În cazul personalului silvic, exercitarea atribuţiilor de serviciu, de inventariere şi marcare a masei lemnoase, este sancţionabilă prin prevederi interpretabile. Orice vătămare a arborilor în procesul de exploatare a lemnului este sancţionabilă prin excluderea prejudiciilor inevitabile în procesul de exploatare a lemnului. Practic, vorbim despre penalitate excesivă şi blocaj al activităţilor curente în administrarea pădurilor, exploatările forestiere, prelucrarea primară a lemnului, transportul masei lemnoase”, a mai declarat reprezentantul Nostra Silva.

El a mai spus că Federaţia Proprietarilor de Păduri din România – Nostra Silva, Asociaţia Administratorilor de Păduri, Confederaţia Consilva, Societatea Progresul Silvic, Asociaţia Firmelor de Proiectare în Silvicultură, Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) solicită repunerea în dezbatere publică a pachetului de măsuri privind tăierile ilegale.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de