Peste 1300 de membri Sanitas Suceava au semnat pentru declanșarea protestelor. Acțiunea este susținută și de zeci de medici


Intră acum și în grupul de

Reprezentanţii Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas Suceava şi Sindicatul Sanitas municipiul Suceava au notificat conducerile unităţilor sanitare din judeţ cu privire la calendarul acţiunilor de protest după ce Federaţia Sanitas din România a anunţat declanşarea conflictului de muncă.

Liderul Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas Suceava, Romică Balan, a declarat, luni, că în cursul săptămânii trecute au fost centralizate opţiunile membrilor de sindicat cu privire la declanşarea conflictului de muncă şi al acţiunilor de protest.romica-balan

Balan a explicat că astfel de consultări ale membrilor de sindicat au fost realizate în toate filialele judeţene, iar în urma centralizării opţiunilor Federaţia Sanitas din România a declanşat conflictul de muncă la nivelul sectorului de activitate “Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare”, înregistrat la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice cu nr.29.141, în data de 6 octombrie 2016.

El a spus că în judeţul Suceava sunt 13 filiale ale acestui sindicat, ce însumează 2.129 de membri, iar în unităţile sanitare şi medico-sociale sunt cuprinşi 3.556 de salariaţi.

Balan a precizat că în urma consultărilor s-au centralizat 1.554 de semnături din care 1.342 sunt ale membrilor de sindicat, 212 ale altor salariaţi, care nu sunt membri de sindicat, acţiunile Sanitas fiind susţinute şi de 38 de medici din judeţ.

Liderul Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas Suceava a mai spus că la Siret şi la Vatra Dornei s-au înregistrat cele mai multe semnături, 93 la sută, respectiv 89 la sută din totalul membrilor de sindicat optând pentru declanşarea conflictului de muncă şi pentru acţiuni de protest, la Spitalul orăşenesc Gura Humorului, la Spitalui de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi la Spitalul municipal Rădăuţi procentul a fost de peste 80 la sută, iar la SJU Suceava procentul a fost de 70 la sută, în timp ce la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică nu şi-a exprimat opţiunea nici un salariat.

Balan a menţionat că toate filialele acestui sindicat au notificat conducerile unităţilor sanitare cu privire la calendarul acţiunilor de protest urmând să poarte discuţii cu managerilor acestor unităţi.

El a precizat că în data de 12 octombrie membrii Sindicatului Sanitas vor purta banderole albe, fără a fi întreruptă activitatea, în timp ce pe 19 octombrie este prevăzută o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii în intervalul orar 8,00-10,00, iar în data de 31 octombrie se declanşează greva generală pe perioadă nedeterminată..

La rândul său, liderul Sindicatului Sanitas municipiul Suceava,Ovidiu Tomşa, a declarat că în 19 octombrie şi 31 octombrie va fi asigurată o treime din activitate.

Tomşa a spus că revendicările Sanitas pot fi soluţionate doar la nivel central, de către Guvern, arătând că acţiunile de protest nu vizează conducerile unităţilor sanitare sucevene.

ovidiu-tomsa

El a explicat că printre revendicările Sanitas se numără extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului “Sănătate. Acţiuni sanitar-veterinare”, corectarea discriminărilor sau inechităţilor salariale produse de OUG nr.20/2016 şi OUG nr. 43/2016,  includerea în anexele acestor ordonanţe a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv a celui din asistenţa socială unităţi medico-sociale, personal TESA, personal DSP, creşe.

Tomşa a arătat că o altă revendicare se referă la calcularea sporurilor şi a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, sindicaliştii solicitând şi reaşezarea valorică a salariilor pentru unităţile clinice şi neclinice.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de