Acasă Actualitate Taxa pe poluarea auto, discutata cu organizatiilor neguvernamentale de mediu

Taxa pe poluarea auto, discutata cu organizatiilor neguvernamentale de mediu


Intră acum și în grupul de

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut joi, o întâlnire consultativa pe tema taxei pe poluarea auto cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.  La întâlnire au participat si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian si ministrul Mediului, Attila Korodi.

Primul-ministru a vrut sa prezinte reprezentantilor ONG-urilor din domeniul mediului argumentele pentru care Guvernul a decis sa introduca o taxa pe poluarea auto,  precum si modul de calcul al acestei taxe.



Premierul Tariceanu a afirmat, în timpul întâlnirii, ca România vrea sa se alinieze  standardelor europene în ceea ce priveste reducerea emisiilor poluante. Aproximativ 12% din emisii provin de la autoturisme, prin urmare, suntem nevoiti sa actionam în acest sens, a aratat seful Executivului.

Primul-ministru a precizat ca nu este în interesul României ca parcul auto sa se învecheasca, în conditiile în care productia auto în România este în plina dezvoltare, iar perspectivele devin din ce în ce mai favorabile si pentru români.

„Fiecare persoana poate alege ce masina doreste, însa taxa trebuie sa tina seama si de cât rau produce mediului.  Acesta este principiul european pe care îl vom aplica si în România”, a afirmat premierul, subliniind ca din fondurile ce vor fi strânse vor putea fi finantate cât mai multe proiecte de mediu.  

La rândul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca România nu trebuie sa se transforme „într-o tara second-hand”. „Vom merge mai departe cu aceasta tema pentru ca ne intereseaza ce lasam în urma noastra: ne dorim  un mediu mai curat, mai putina poluare”, a afirmat ministrul Vosganian.

În cursul consultarilor a rezultat o propunere bazata pe principiul  „poluatorul plateste”.  O parte dintre reprezentantii ONG-urilor participante la consultari au aratat ca este firesc ca aceia care merg cu masina si îi polueaza pe ceilalti, sa plateasca. Astfel, în discutie au fost mentionate modelul francez si austriac de aplicare a taxei pe poluare.

Totodata, unii reprezentanti ai ONG-urilor de mediu au atras atentia Guvernului  ca este nevoie de o mai mare transparenta în gestionarea Fondului de mediu, subliniind ca orice initiativa privind taxele, trebuie sa precizeze cu claritate destinatia fondurilor.

 


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version