Proces penal simulat la Curtea de Apel Suceava organizat cu studenții Facultății de Drept, marți, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile


Intră acum și în grupul de

În întreaga Europă este sărbătorită Ziua Europeană a Justiţiei Civile, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia publicului european. Semnificaţia acestei zile este aceea de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta pe aceştia să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a sistemului judiciar.

Palatul de Justitie din Suceava

Astfel, marți, 25 octombrie 2016, în intervalul orar 09:00 – 14:00, în incinta Palatului de Justiție și la judecătoriile din raza Tribunalului Suceava se vor desfășura manifestări de tipul „uşilor deschise” la care sunt invitaţi să participe elevi, studenţi, reprezentanţi mass-media precum şi orice cetăţean interesat.

La ora 14:00, în sala de judecată nr. 232, Curtea de Apel Suceava în colaborare cu Asociația de Studenți ELSA și Facultatea de Drept din cadrul Universității din Suceava va organiza un proces simulat în materie penală în care își vor demonstra calitățile oratorice și juridice două echipe formate din studenți ai Facultății de Drept. Participanții la procesul simulat vor fi jurizați de un juriu format din doi judecători, un profesor și un procuror, juriu ce va desemna câștigătorii. Tuturor studenților participanți li se vor acorda diplome de către președintele Curții de Apel Suceava.

De asemenea, pe parcursul întregii zile, justițiabilii vor avea posibilitatea de a completa un chestionar de analiză a percepției opiniei publice cu privire la sistemul judiciar din municipiul Suceava, chestionar ce va fi publicat și pe portalul instanțelor de judecată.

În acelaşi context, Judecătoria Fălticeni va organiza un concurs de eseuri argumentative cu tema ”Doar respectând legea suntem liberi”, adresat învățământului liceal, eseurile ce se vor clasa pe primele 3 locuri urmând a fi afișate la avizierul din holul principal al instanței, cât și pe Portalul Judecătoriei Fălticeni, iar lucrarea clasată pe locul I va fi publicată în presa locală. Pentru învățământul gimnazial va fi organizată o expoziție de desene sau picturi cu tema ”Justiția văzută prin ochii copilului”, toate lucrările urmând a fi afișate la panoul din holul principal al instanței. Termenul limită de depunere a lucrărilor este 24 octombrie 2016, ora 13:00.

Toate persoanele din municipiul Suceava care doresc să participe sunt rugate să se  prezinte la intrarea principală a Palatului de Justiţie, de unde vor fi îndrumate de personalul de pază către coordonatorii desemnaţi, a anunțat Curtea de Apel Suceava.


Intră acum și în grupul de