Peste 75 la suta din efectivele de bovine din judet sunt parazitate cu fasciola – galbeaza


Intră acum și în grupul de

În cadrul programului strategic al judetului Suceava, dupa o perioada de pauza de un an si jumatate, va fi reintrodusa tuberculinarea prin test unic la bovine. Directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Petrea Dulgheru, a spus ca tuberculinarea cu test unic a bovinelor este subventionata de stat, însa aceasta campanie se poate desfasura doar daca proprietarii de bovine înteleg sa-si trateze antiparazitar animalele cu trei saptamâni înaintea demararii acestei actiuni.

Petrea Dulgheru a precizat ca peste 75 la suta din efectivele de bovine din judet sunt parazitate cu fasciola -galbeaza si de aceea este necesar ca înainte de testarea tuberculinica sa fie efectuate tratamente antiparazitare pentru a fi evitate reactiile paraalergice. Acesta a explicat ca, daca în urma testarii se înregistreaza o reactie pozitiva, se face un test comparativ simplu la 42 de zile.

Campania este necesara întrucât animalele înca circula dintr-un judet în altul fara ca transportatorii sa aiba documente sanitar-veterinare pentru acestea, mentioneaza seful DSVSA Suceava.

Directorul DSVSA Suceava a spus ca ultimul caz de tuberculoza la bovine s-a înregistrat în luna februarie 2007 la o bovina din gospodaria unui cetatean din comuna suceveana Brodina.

În judetul Suceava exista aproximativ 181 000 de bovine.

Petrea Dulgheru a mai adaugat ca tuberculinarea prin test unic la bovine se va desfasura în lunile aprilie, mai si iunie. 


Intră acum și în grupul de