Lasa, caine specializat in cautarea victimelor avalanselor


Intră acum și în grupul de

În perioada 21 ianuarie-22 februarie a.c., sg.maj. Cruceanu Constantin din cadrul Postului Montan de Jandarmi Vatra Dornei si câinele Lasa, au participat la un stagiu de pregatire în domeniul cautarii victimelor avalanselor, coordonat de un specialist de la Centrul National de Pregatire Chinologica al Jandarmeriei Nationale Franceze. Actiunea a urmarit calificarea, în premiera în România, a unor echipe chinologice specializate în domeniul cautarii victimelor în avalansa.

Potrivit purtatorului de cuvânt al IJJ Suceava, locotenent Bogdan Cornaci, echipa chinologica suceveana a desfasurat activitati de pregatire alaturi de instructori si câini din cadrul unor posturi montane de jandarmi din judetele Alba, Bacau, Brasov, Caras-Severin si Maramures. Cursul a început printr-un stagiu initial de pregatire de doua saptamâni, care a presupus acomodarea câinilor – sapte ciobanesti germani si doi labradori – cu conditiile specifice anotimpului rece, apoi s-a trecut la pregatirea propriu-zisa, pe o durata de trei saptamâni, în care patrupedele au fost învatate sa caute sub zapada victimele avalanselor.

Câinele Lasa este un ciobanesc german în vârsta de 4 ani, selectionat si pregatit la Centrul Chinologic al MIRA de la Sibiu, fiind specializat initial în detectarea stupefiantelor. Din anul 2005 a fost repartizat Inspectoratului de Jandarmi Judetean Suceava, iar din luna ianuarie 2007 participa alaturi de jandarmii dorneni la misiuni de însotire si patrulare în statiunea Vatra Dornei si pe traseele turistice din masivele Calimani, Giumalau si Suhard.

Subofiterul sucevean nu este la prima activitate de pregatire în domeniul interventiei montane, el desfasurând si în cursul anului trecut cursuri de schi, de alpinism, de salvare-evacuare montana si de prim ajutor la centrul de la Sinaia. Tot în anul 2007, la Sibiu, sg.maj. Cruceanu Constantin si Lasa au participat la cursuri de perfectionare a instructorilor câini de serviciu si atestare a câinilor pentru serviciul Salvamont.

Din cei 9 câini aflati în serviciul Jandarmeriei Suceava, înca doi patruleaza în zona montana, la Câmpulung Moldovenesc si Gura Humorului.

Postul de Jandarmi Vatra Dornei este unul din primele noua posturi montane din tara, din cele 60 existente, care are în structura sa o echipa chinologica specializata în salvarea victimelor avalanselor.  


Intră acum și în grupul de