Agricultorii din zona montana vor beneficia de fonduri europene finantate prin PNDR


Intră acum și în grupul de

Guvernul a modificat în sedinta de miercuri, printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea muntelui, astfel încât agricultorii din zona montana sa poata beneficia de fonduri europene finantate prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2007-2013, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului.

Sprijinul financiar pentru zonele montane defavorizate se acorda prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, conform masurii 211 „Sprijin pentru Zona Montana Defavorizata”. Totodata, fermierii din zona montana pot beneficia de sprijin financiar si prin masura 214 „Plati de agro-mediu” din PNDR.

Alocarea financiara comunitara pentru cele doua masuri din PNDR, pentru anul 2008, este de circa 200 milioane euro si este conditionata de renuntarea la alte forme de sprijin pentru zona montana, finantate sau nu de la bugetul de stat.

Prin Legea muntelui nr. 347/2004, conform dispozitiilor art. 9, se puteau acorda diferentiat, de la bugetul de stat, indemnizatii compensatorii de handicapuri naturale producatorilor agricoli. Acest sprijin financiar nu a fost însa acordat din cauza costurilor ridicate pe care le implica. De asemenea, existenta în actul normativ a unor prevederi prin care erau reglementate obligatii ale fermierilor privind protejarea mediului, faceau ca acestea sa nu poata constitui obiectul platilor din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru agromediu, al carui principiu de baza este asumarea voluntara a practicilor agricole prietenoase cu mediul.


Intră acum și în grupul de