Lungu: Prefecții și subprefecții ar urma să fie numiți politic, iar primarii și viceprimarii să devină și ei demnitari, potrivit discuțiilor pe proiectul Codului administrației publice


Intră acum și în grupul de

În cadrul Asociației Municipiilor din România (AMR) s-a discutat proiectul Codului administrației publice, a declarat, miercuri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care consideră că este nevoie de un astfel de cod care să reglementeze administrația publică.

Potrivit șefului administrației publice locale, care este și vicepreședinte al AMR, în cadrul discuțiilor s-a propus ca instituțiile de interes public local să treacă în subordinea primarului, sau ca hotărârile legate de patrimoniu să fie aprobate cu majoritatea simplă și nu cu două treimi din voturile consilierilor.

Totodată, Lungu a precizat că  între propunerile discutate sunt cele privind prefecții și subprefecții care ar urma să nu mai fie înalți demnitari publici ci demnitari, ceea ce înseamnă că vor fi numiți poliltic, iar statutul primarilor și viceprimarilor să fie tot de demnitar.

lungu-3

Primarul a menționat că primarii și viceprimarii au, în prezent, funcție de demnitate publică și nu de demnitar, ceea ce înseamnă că nu beneficiază de mai multe drepturi cum ar fi spor de vechime sau pașaport diplomatic.

Vicepreședintele AMR a mai adăugat că o altă propunere este ca inventarul domeniului public să fie actualizat prin hotărâre de Consiliu local și nu prin hotărâre de Guvern întrucât procedura durează foarte mult și în unele cazuri de pierde finanțarea pentru proiecte.

„Proiectul Codului administrației publice este în dezbatere publică”, a menționat primarul.


Intră acum și în grupul de