Ministrul Transporturilor a anunțat începerea procedurii de achiziție pentru autostrada Iași-Tg. Neamț și ce drumuri de mare viteză vor fi finanțate în Moldova. Pentru Suceava nu e prevăzută nicio investiție


Intră acum și în grupul de

Ministerul Transporturilor a anunțat, vineri, printr-un comunicat că sprijină Compania Națională de Administrație a Investițiilor Rutiere (CNAIR) în demararea proiectelor prioritare de infrastructură de transport pentru regiunea Moldovei, fiind demarate mai multe proceduri de achiziții pentru șosele rapide, dar investițiile se opresc la Pașcani și nu ajung și în județul Suceava.

flutur-harasim-si-sorin-buse-9

Sursa citată arată că a fost inițiată procedura de achiziția publică pentru revizuirea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic pentru Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni (134 km), care va lega România de Republica Moldova. Documentaţia de atribuire a fost transmisă la ANAP, care are un termen de 10 zile lucrătoare pentru verificarea acesteia.

„Regiunea Moldovei va fi conectată cu Muntenia prin drumurile de mare viteză:

 

Ploieşti – Buzău (65 km);

Buzău – Focşani (81 km);

Focşani – Bacău (109 km);

Bacău – Paşcani (81 km).

 

În acest moment, a fost demarată deja achiziția contractelor de elaborare a studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice pentru aceste drumuri. Documentația este în curs de verificare de către ANAP”, se arată în comunicat.

Totodată, se menționează că  a fost ridicată suspendarea și în cazul contractului de revizuire a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș – Ditrău. De asemenea, Tronsonul Ditrău – Târgu Neamț (care va lega zona Moldovei de Transilvania) va fi supus procedurii de achiziție publică până la sfârșitul lunii noiembrie 2016.

„Mă bucur că deja am reușit să inițiem demersurile pentru mult așteptata autostradă ce leagă Moldova de celelalte regiuni ale României și România de Republica Moldova. Acesta este primul pas, dar – cred eu – și cel mai important, pentru a consolida infrastructura de transport și în zona Moldovei, ceea ce va determina dezvoltarea socio-economică a regiunii și legătura cu regiunile istorice ale țării: Moldova, Ardealul și Țara Românească. La împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, vom avea multiple motive de sărbătoare, inclusiv interconectarea tuturor zonelor țării noastre prin infrastructura de transport „, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Bușe.

buse-homor-flutur-6

El amintește că alte două proiecte care vor fi demarate pentru îmbunătăţirea infrastructurii în zonă sunt şi Varianta Ocolitoare a Municipiului Bârlad și Varianta Ocolitoare a Municipiului Suceava.

În prezent, în județul Suceava, se reface asfaltul de pe anumite porțiuni ale drumurilor naționale.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut Ministerului Transporturilor să înceapă procedurile pentru realizarea tronsonului unei șosele expres Siret-Pașcani în condițiile în care traficul rutier în zonă este supraaglomerat, iar actualele căi rutiere sunt subdimensionate față de traficul rutier de pasageri și mărfuri care este în creștere. (N.B.)


Intră acum și în grupul de