Codul de procedura fiscala, schimbat de Guvern


Intră acum și în grupul de

Guvernul a modificat, printr-o ordonanta de urgenta adoptata recent, Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, fiind operate, în principal, urmatoarele schimbari:
– A fost reglementata stingerea creantelor fiscale prin plata efectuata prin intermediul cardurilor bancare, pentru a veni în sprijinul contribuabilului si pentru a îmbunatati gradul de conformare voluntara;
– Au fost introduse reglementari noi cu privire la posibilitatea cesionarii creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.  

Astfel, ANAF va putea cesiona creantele fiscale pe care le administreaza, pentru îmbunatatirea colectarii creantelor fiscale. Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu va putea cesiona creantele fiscale principale si accesorii pe care le administreaza pentru un pret mai mic decât valoarea nominala a acestora. Cesiunea creantelor fiscale se poate realiza potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui ANAF;
-Pentru a combate fenomenul evazionist în domeniul produselor accizabile, au fost redefinite faptele care reprezinta contraventii si au fost stabilite sanctiuni contraventionale mai aspre pentru transportul de produse accizabile, care nu sunt însotite de documentul administrativ de însotire a marfii – DAI – prevazut la titlul VII din Codul fiscal sau pentru care documentul este completat cu date incorecte ori incomplete si pentru comercializarea produselor accizabile într-un antrepozit fiscal în perioada în care autorizatia a fost suspendata, revocata sau anulata.
 
Asistenta si îndrumarea contribuabililor privind aplicarea unitara a prevederilor legislatiei privind impozitele, taxele, contributiile sociale si alte venituri bugetare administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala se realizeaza de catre aceasta si de unitatile sale subordonate, conform procedurii stabilite printr-un ordin ce va fi emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
De asemenea, prin acest act normativ a fost amânata intrarea în vigoare a textelor referitoare la vizarea declaratiilor fiscale anuale pâna la 1 ianuarie 2010.


Intră acum și în grupul de