Gheturi dinamitate pe raul Bistrita, in zona municipiului Vatra Dornei


Intră acum și în grupul de

În zona Dornei s-au format mai multe zapoare pe râul Bistrita, pe o distanta de 1 km, iar autoritatile anuntau duminica, faptul ca se pregatesc sa le dinamiteze. Astfel, echipa de pirotehnisti a ISU Suceava a început luni, dinamitarea unor gheturi de pe râul Bistrita în zona municipiului Vatra Dornei. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei a precizat ca actiunea este anevoioasa pentru ca se folosesc cantitati mici de explozibili, întrucât în apropiere sunt blocuri de locuinte.

Acesta a declarat ca s-a decis dinamitarea gheturilor din aceasta zona pentru a largi canalul de scurgere al râului si se pregateste albia pentru situatia în care se vor disloca gheturile formate în amonte, în zona comunei Cârlibaba.

Acesta a mai spus ca în comuna Dorna Arini, unde în noaptea de sâmbata spre duminica, râul Bistrita s-a revarsat si au fost inundate cinci locuinte si 20 de gospodarii,  situatia s-a normalizat, iar cursul  râului este liber, gheata fiind îndepartata .

În comuna Dorna Candrenilor sunt formate doua zapoare, în dreptul localitatilor Floreni si la Podul Cosnei, care însa nu pun în pericol gospodarii, iar apa curge prin fânete.

Prefectul de Suceava a mentionat ca echipa pirotehnica a ISU Suceava s-a deplasat în zona pentru a analiza situatia si eventual a dinamita aglomerarile de gheata, determinând astfel curgerea normala a apei prin albie si evitarea inundarii altor gospodarii din localitatile Vatra Dornei si Cosna.

Orest Onofrei a mentionat ca a fost anuntat si ISU Neamt pentru a monitoriza râul în aval de zonele unde se fac detonari.  

În noaptea de sâmbata spre duminica, treizeci de persoane au fost evacuate, cinci case si 20 de anexe gospodaresti au fost inundate în satul Gheorghiteni, iar drumul national DN 17 B, care face legatura între localitatile Vatra Dornei si Brosteni spre Neamt a fost blocat timp de doua ore cu sloiuri de gheata de pe râul Bistrita, pe un kilometru, circulatia fiind reluata pe un singur fir. Pentru ca apele râului erau în crestere, exista riscul ca alte 40 de gospodarii sa fie inundate.


Intră acum și în grupul de