Au functionat sau nu “butoanele”?


Intră acum și în grupul de

Da, prieteni, a reînceput Liga 1! Si asta nu s-a întâmplat în urma cu o saptamâna, când s-a disputat etapa a XX-a, ci duminica seara. De la ora 22 si 15 minute. Adica exact atunci când arbitrul Alexandru Tudor a pus punct derby-ului Steaua-CFR Cluj. Campionatul s-a relansat.

Pe stadion, pe sticla televizorului sau a computerului, cu totii am fost martorii unei mostre de fotbal adevarat în oceanul de turca al Ligii I.

Steaua a meritat sa câstige, a fost echipa mai tare, însa CFR putea sa cada în careu cu toata echipa si în direct si la reluare si tot nu s-ar fi acordat penalty. Steaua a dominat echipa care conduce campionatul, a pasat, a sutat, a încercat, a “lovit” din scheme gândite. În plus, echipa merge de minune fara Nicolita si fara Nesu, iar cei doi se potrivesc precum o manusa pe banca de rezerve. Nu le simte nimeni lipsa.

Au fost doua faze la care s-a reclamat lovitura de la 11 metri. O intrare a lui Zapata la Semedo si o deposedare din spate a lui Pepe Moreno asupra lui Cadu. Decizia arbitrului la intrarea lui Pepe Moreno mi s-a parut justa. În toate campionatele unde se joaca la nivel înalt, al Angliei în special, niciun arbitru nu ar acorda penalty la o asemenea faza. Mai ales la un meci cu o asemenea miza.

În schimb, faza din minutul 58, când Semedo a cazut în careu, este mult mai greu de apreciat. Majoritatea arbitrilor ar fi acordat penalty. Însa Tudor are o scuza. La acea faza, când Zapata s-a aruncat la picioarele lui Semedo, atacantul CFR-ului a încercat sa-l depaseasca si si-a prelungit mingea. A lovit mingea destul de puternic, iar când a cazut, Semedo parea ca pierduse controlul mingii. Probabil acest aspect a fost decisiv pentru Tudor când a luat decizia de a nu acorda un penalty. Cu toate acestea, ramâne genul de faza controversata în care de obicei se acorda lovitura de pedeapsa.

Probabil ca Steaua putea câstiga si cu un penalty pentru clujeni. A fost de departe echipa dominanta.

În afara de flegmele fanilor lui CFR trimise copios pe camerele TV, ar mai fi de remarcat ceva. De fapt, cineva! Dayro Moreno. Jucatorul meciului. Inteligent, tehnic, abil, rapid, cu lovituri de cap si de picior, Dayro este înca timid, dar creste de la meci la meci. Autor al unui sut “à la Hagi”, din care s-a obtinut cornerul egalarii, al unei foarfeci tehnice trimise cu usurinta de a spune “pac-pac”, al unui gol din care plasamentul nu l-a tradat, Dayro arata ca poate deveni în scurt timp vedeta Stelei si ca merita fiecare banut.

Asadar, campionatul s-a reluat. Lupta pentru titlu s-a relansat duminica seara. Dar tot atunci s-a mai întâmplat ceva. În apropierea minutului 80, cameramanii postului Kanal D l-au surprins pe presedintele CFR Cluj purtând o discutie aprinsa la telefon. Se pare ca interlocutorul era nimeni altul decât Gheorghe Constantin, seful arbitrilor din România. Facând un exercitiu de imaginatie, putem intui cu usurinta care ar fi fost discutia:

Gheorghe Constantin: Alo da?

Iuliu Muresan: Alo, Ghita, ce faci ma? Ce-i porcaria asta? Asa am vorbit noi?

Gheorghe Constantin: Domnu’ Muresan, ma scuzati, stiti… E Steaua, n-am ce face…

Iuliu Muresan: Si daca e Steaua, ce ma? Tu faci afaceri cu Becali pe la spatele meu?

Gheorghe Constantin: Nu, domnu’ Muresan, se poate? Va spun, sunt legat de mâini si de picioare… Tudor e si-asa de capul lui, nu ma asculta deloc.

Iuliu Muresan (surprins de camere, foarte nervos): Bai, tu nu ma fraieresti pe mine! Ce naiba, doua penalty-uri… Gata, nu mai avem ce discuta, o sa vezi tu…

Gheorghe Constantin: Stati domnu’ Muresan, am si eu o familie, îmi pare foarte rau. Dar, pe cuvântul meu, n-am ce sa fac. Federatia e de vina. Îl tine în brate pe Tudor, de-aia l-au si delegat la partida asta. Dar va promit eu ca se rezolva în etapele urmatoare.

Iuliu Muresan: Aaaaaa, fir-ar…! Ce ocazie au ratat astia de la mine… Da, deci fii atent la mine, daca în urmatoarele doua meciuri nu vad o îmbunatatire clara, ne suparam rau de tot. O sa vad ce facem si cu federatia asta. Ies cu o declaratie, ca sunt convins ca n-o sa-i faca nimic lui Tudor.

Gheorghe Constantin: Da, domnu’ Muresan, se rezolva, atâta timp cât nu se baga astia mari, nu sunt probleme.

Iuliu Muresan: Nu ma intereseaza, rezolva treaba, ca ne suparam rau. Aaaaaaahhh ba, Cristi, ma (Fabbiani)! Ma omori ma! Ando fa naibii ceva!! (în timpul acesta închide violent telefonul).


Intră acum și în grupul de