17 localitati predispuse la poluarea cu nitrati, proveniti din ingrasamintele chimice


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Suceava a efectuat o verificare la nivelul a 17 localitati vulnerabile în privinta excesului de nitrati si nitriti rezultati din azotatul de amoniu, pentru a constata daca au întocmit planul de actiune privind reducerea acestui risc. „În urma analizelor, au rezultat 17 localitati cu posibil risc ca apa freatica si de suprafata sa contina nitrati si nitriti. Cauza existentei acestor compusi ai azotatului de amoniu este desfasurarea unor culturi agricole intensiv practicate înainte de anii 1990”, a declarat Constantin Harasim, seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava, luni, în cadrul unei conferinte de presa.

Cele 17 zone vulnerabile la poluarea cu nitriti din surse agricole, în judetul Suceava sunt: Balcauti, Bilca, Cajvana, Dornesti, Frasin, Fratautii Vechi, Galanesti, Granicesti, Gura Humorului, Horodnic de Jos, Paltinoasa, Straja, Todiresti, Vama, Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Radauti.

„Toate aceste primarii au elaborat Planul de actiune pentru protectia apelor împotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole. Acest proces este unul de durata. Aceste îngrasaminte folosite intensiv, zeci de ani, nu dispar peste noapte.  Tot ceea ce trebuie sa faca Primariile este sa respecte planul, în caz contrar exista riscul de a fi sanctionati cu amenzi cuprinse între 50.000 si 100.000 lei”, a precizat Constantin Harasim.

Acesta a explicat ca planul de actiune cuprinde un program de reducere a utilizarii acestui îngrasamânt chimic prin tehnici noi, ecologice, mai putin poluante, care în timp sa duca la scaderea nivelului nitritilor. Comisarul sef de mediu a mentionat ca administratiile teritoriale trebuie urmareasca, ca în zonele umede, în apropierea apelor, sa nu se foloseasca îngrasaminte chimice, ci naturale, fara a se face excese.      

Autoritatea de Sanatate Publica Suceava efectueaza în fiecare an analiza apelor din fântânile din aceste zone, si avertizeaza populatia ca apa nu este buna de baut. Apa cu nitriti este foarte periculoasa, în special pentru copii.

Conform cercetarilor medicale, efectele intoxicatiei cu nitriti se manifesta, în principal, la copiii de pâna la un an, deoarece ficatul acestora nu este capabil sa filtreze nitritii care ajung în sânge. Acolo, combinându-se cu hemoglobina, dau nastere unui alt tip de „celula”, metemhemoglobina, care are proprietatea de a nu putea fixa oxigenul. Astfel, sângele nu mai poate transporta oxigenul necesar organismului si acesta, practic, se sufoca.

Din acest motiv, apar, într-o prima etapa, fenomenele cianotice (colorarea în albastru a pielii ), iar daca nu se intervine la timp, survine decesul.

Pentru a se evita o asemenea tragedie, trebuie ca urgent sa i se administreze copilului perfuzii cu vitamina C si Hemisuccinat de Hidrocortizon, medicamente utilizate în cazul intoxicatiei cu nitriti, precum si terapie cu oxigen.

De asemenea, pe termen lung, concentratiile masive de nitriti afecteaza evolutia psiho-motorie a copiilor. 


Intră acum și în grupul de