Ucrainenii vor putea intra în România fără viză. Comitetul Reprezentanților a decis eliminarea vizelor pentru cetățenii ucraineni pentru vizite scurte


Intră acum și în grupul de

Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER) au convenit, joi,  în numele Consiliului UE, o poziţie privind eliminarea vizelor în relaţia cu Ucraina, se arată într-un comunicat.

international_pasaport1

„A fost confirmată poziţia Comisiei Europene de a li se oferi un regim fără vize cetăţenilor UE pe teritoriul Ucrainei şi pentru cetăţenii ucraineni în spaţiul UE pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 180 de zile. Decizia va intra în vigoare în momentul implementării noului mecanism de vize”, se arată în comunicat

În baza acestui mandat, președinția Consiliului European va începe negocierile cu Parlamentul European.

„Prin oferirea acestei liberalizări, Consiliul a demonstrat angajamentul său pentru călătoriile fără viză pentru cetățenii Ucrainei(..) Reformele credibilie sunt ceea ce trebuie făcut și trebuie încurajate. Sunt încântat că decizia noastră va transmite un mesaj pozitiv în perspectiva summitului UE-Ucraina, programat pe 24 noiembrie”, a declarat Peter Javorcik, ambasadorul Slovaciei, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Măsura va intra în vigoare după ce se va ajunge la o înțelegere între Comisia Europeană și Parlamentul European.

Irlanda și Marea Britanie nu fac obiectul acestei decizii, iar regimul de vize va fi stabilit prin legislația națională.


Intră acum și în grupul de