Fotbal, Liga Campionilor : Arsenal, Barcelona, Fenerbahce si Manchester United, primele echipe calificate in sferturile de finala


Intră acum și în grupul de

AC Milan – Arsenal Londra 0 – 2

Stadionul “San Siro” din Milano a fost, marti seara, martorul unei înclestari a generatiilor. Un meci cât o finala, între AC Milan si Arsenal Londra. Un meci care a început de la scorul de 0-0, dupa remiza alba de pe “Emirates Stadium”, si un meci în care putini le dadeau sanse „tunarilor”. Acasa la ei, campionii en-titre ai Ligii Campionilor au fost pusi însa la respect de „lupii tineri” ai lui Arsene Wenger, care s-au impus cu 2-0 si s-au calificat în sferturile de finala ale competitiei.

AC Milan avea nevoie de o victorie pentru a continua drumul spre un trofeu ce avea sa stearga, înca o data, un sezon slab pe plan intern. De aceasta data, lui Ancelotti nu i-a mai iesit si cu greu va mai putea fi salvat.

Experienta „diavolilor rosii” a palit în fata tineretii „tunarilor”, care si-au presat adversarul neîncetat. Jucând la ea acasa, Milan a avut doar o ocazie notabila, în prima repriza, si aceea creata de Pato, singurul jucator care a mai scazut media de vârsta a italienilor.

Astfel, Arsenal a lovit de doua ori, pe finalul meciului, pentru a deveni prima echipa din Anglia care învinge AC Milan la ea acasa. Trupa lui Arsene Wenger a produs un joc spectaculos si foarte ofensiv în deplasarea de pe “San Siro” si a obtinut o calificare pe deplin meritata între ultimele opt echipe. Arsenal a dominat partida de la început, iar Fabregas, care a avut si o bara în prima repriza, a dictat jocul de la mijlocul terenului, punându-l în umbra pe mult mai titratul Kaka.

În repriza a doua, spre final, londonezii au presat permanent, iar golul a venit în cele din urma în minutul 84, când Cesc Fabregas a lansat un sut de la 27 de metri si a înscris la radacina portii lui Kalac.

Sperantele erau minime pentru Milan, iar resursele inexistente, astfel ca Arsenal si-a permis sa mai loveasca o data, pe contraatac. Theo Walcott s-a descotorosit de adversarul direct, pe partea dreapta, si a pasat în fata portii, de unde Emmanuel Adebayor a îndeplinit o simpla formalitate, înscriind primul sau gol în Europa, în acest sezon. Un gol ce apropie o gasca nebuna de o performanta inimaginabila, dar si unul care îndeparteaza niste legende de iarba verde a gazonului.

FC Barcelona – Celtic Glasgow 1 – 0

FC Barcelona s-a calificat în sferturile de finala ale Ligii Campionilor, dupa ce a învins cu 1-0 Celtic Glasgow, pe “Camp Nou”.  
Scotienii au început partida cu handicapul unei înfrângeri pe teren propriu, când Barca s-a impus cu 3-2, însa elevii lui Gordon Strachan erau încrezatori ca pot întoarce rezultatul. Ei aveau nevoie de un gol rapid, pentru a-i pune pe spanioli sub presiune. Totusi, debutul de meci avea sa fie dezastruos pentru Celtic, care s-a vazut condusa înca din minutul trei al partidei, când Xavi a trimis peste Artur Boruc centrarea lui Sylvinho. Oaspetii aveau astfel un munte prea mare de urcat, fiindu-le necesare trei goluri pentru a obtine o calificare.

Celtic l-a testat rar pe Victor Valdes si cu predominanta în repriza a doua, dar nu a putut gasi nici macar golul de onoare. Chiar daca a dominat partida, nici Barcelona nu a reusit sa mai gaseasca drumul spre gol, însa pentru ei chiar nu mai conta, pentru ca au reusit sa se impuna cu scorul general de 4-2.

FC Sevilla – Fenerbahce Istanbul 3 – 2

A fost o noapte dramatica si intensa în Andaluzia, unde formatia turca Fenerbahce Istanbul a luptat sa revina pe tabela de marcaj si sa trimita meciul retur cu Sevilla la penalty-uri. Ajunsi acolo, turcii, ajutati de eroul Volkan Demirel, un Duckadam din Fener, au triumfat cu 3-2 si au obtinut un loc în sferturile de finala ale Ligii Campionilor, dar si în cartea de istorie a clubului.  
Dupa ce câstigase partida tur cu 3-2, Fenerbahce si-a aratat intentia de joc la Sevilla înca din primul minut, jucând cu toti oamenii în spatele balonului, în timp ce Sevilla se apropia metodic de poarta lui Demirel. Si nu a durat prea mult pâna a ajuns sa aiba ocazii la poarta acestuia. Diego Lugano a facut prima greseala a meciului, în minutul cinci, când o pasa scurta spre Selçuk Sahin a fost interceptata de Seydou Keita, care a fost apoi faultat. Daniel Alves a trimis cu forta prin zid si l-a fortat pe Volkan Demirel sa îsi împinga mingea în poarta.  
Patru minute mai târziu, scorul era deja 2-0 si Sevilla lua o optiune serioasa pentru calificare. Keita a preluat un balon la centrul terenului, s-a uitat la poarta si a sutat în forta de la 30 de metri, lasându-l pe Volkan fara replica. Cea mai buna ocazie a turcilor a venit în minutul 19, când centrarea lui Alex a ajuns la Kezman, însa sârbul a sarit contratimp si nu a reusit sa loveasca balonul, dar a câstigat totusi un corner. Alex a centrat, iar mingea a ajuns cu noroc la Deivid, care a sutat, dintr-o bucata, printr-o multime de fundasi, în plasa portii lui Palop.

Fenerbahce avea în continuare nevoie de înca un gol, dar tot Sevilla avea sa fie cea care marca, cu cinci minute înainte de pauza. Alves i-a pasat lui Kanoute, care a controlat perfect mingea, l-a întors pe Gokhan si a marcat cu un sut deviat. Turcii au continuat sa preseze si sa se stabileasca în jumatatea spaniola, însa nu puteau sa gaseasca pasa decisiva în careul aglomerat al Sevillei. Chiar când gazdele au început sa recâstige controlul partidei, Fenerbahce a marcat, cu zece minute înainte de final, dupa înca o faza la care apararea andaluzilor a fost visatoare. Deivid s-a strecurat în spatele fundasilor si a reluat spre poarta lovitura libera batuta de Alex. Prima încercare i-a fost respinsa de Palop, însa brazilianul nu a mai gresit la recuperare.

Meciul a ajuns la penalty-uri, iar primii au sutat Kanoute si Vederson, care au transformat, ca urmatoarele doua lovituri, ale lui Escude si Edu, sa fie salvate de portari. Tiparul s-a pastrat, iar Dragutinovic a înscris pentru Sevilla si Aurelio pentru Fener, ducând scorul la 2-2. A iesit apoi la rampa Volkan Demirel, care a salvat si în fata lui Enzo Maresca, înainte ca Kezman sa îsi transforme lovitura libera cu un sut în stilul lui Lacatus, în 1986, pe acelasi stadion, la aceeasi poarta, însa în faza finala a competitiei. Pentru Fener acest meci a cântarit însa cât o finala, iar bucuria cea mare s-a produs când Alves si-a vazut sutul salvat de Volkan. S-a terminat 3-2 în favoarea elevilor lui Zico, care îsi prelungesc basmul cu o calificare în sferturile de finala, dupa o seara minunata de Liga Campionilor.

Manchester United – Olympique Lyon 1 – 0

Manchester United si Olymipique Lyon s-au întâlnit pe „Teatrul Viselor”, în mansa secunda din cadrul optimilor Ligii Campionilor. Rezultatul din tur, 1-1, era favorabil englezilor, dar Sir Alex Ferguson a facut public faptul ca echipa sa va adopta un joc foarte ofensiv. Ceea ce s-a si întâmplat, „diavolii rosii” trecând cu scorul de 1-0, 2-1 la general, de campionii Frantei, în urma unui meci deschis si controlat în marea majoritate de britanici.

Prima repriza a început într-un ritm nebun, cele doua parti ne mai având nevoie de nicio tatonare. Fiind presati de scorul înregistrat în prima mansa, fotbalistii lui Olympique au încercat sa puncteze primii pe tabela.

Lupta s-a transformat usor într-un joc de uzura, Lyon aparându-se exemplar în fata atacurilor continue ale lui Manchester United. Golul mult asteptat a venit în minutul 47, la un corner executat de Brown, Cristiano Ronaldo reusind sa marcheze de la sapte metri cu o lovitura din întoarcere, dupa ce fusese lovit initial în spate de sutul lui Anderson.

Juninho nu a prins o zi foarte buna, loviturile libere batute de el neavând efectul scontat. Campionii Frantei erau cât pe ce sa dea lovitura în minutul 73, dar sutul lui Keita a lovit bara din stânga lui Van der Sar, dupa o actiune la care a contribuit si Benzema.

Manchester United a mai ratat o ocazie importanta pe finalul partidei, prin Rooney, iar ofensiva franceza nu a avut nici ea sorti de izbânda. Partida s-a terminat astfel cu scorul de 1-0, „diavolii rosii” calificându-se în sferturile de finala ale Ligii Campionilor si fiind cu un pas mai aproape de trofeul mult visat.


Intră acum și în grupul de