O bătrână de 87 de ani din Suceava nu s-a lăsat păcălită prin metoda ”Accidentul”


Intră acum și în grupul de

O bătrână în vârstă de 87 de ani din municipiul Suceava nu s-a lăsat înșelată de persoane care au încercat să o stoarcă de bani prin metoda ”Accidentul”.

Femeia a dat dovadă de responsabilitate şi a refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, ,,economisind” astfel, circa 31.500 lei (suma care fusese solicitată telefonic).

Potrivit Poliției Județene Suceava, duminică, la ora 15.21, un bărbat din municipiul Suceava a sesizat prin 112 faptul că  persoane necunoscute au contactat-o telefonic pe sora sa, de 87 de ani, din aceeaşi localitate şi sub pretextul că nepotul ei a fost implicat într-un accident rutier,  au încercat să o determine să le remită o sumă de bani.

Cu ocazia verificărilor a rezultat faptul că duminică, în jurul orei 14.30, în timp ce  femeia de 87 de ani se afla singură la domiciliul său, a fost sunată pe telefonul fix, de către  persoane necunoscute care s-au prezentat ca fiind poliţişti şi medici.

telefon, metoda accidentul

”Invocând faptul că nepotul ei ar fi fost implicat într-un accident rutier în urma căruia a suferit traumatisme ce impun un transplant de plămân, iar operaţia costă în jur de 7000 euro, aceştia au încercat să o determine să le remită  suma de bani.

Întrucât femeia de 87 de ani le-a spus autorilor că ştie despre acest mod de operare infracţional şi a refuzat să continue discuţia, autorii au întrerupt convorbirea telefonică şi nu au mai revenit. Urmând recomandările făcute în mod constant de către poliţişti şi diseminate cu sprijinul mass-media, femeia l-a contactat imediat pe nepotul ei şi a realizat că s-a încercat inducerea sa în eroare”, arată sursa citată.

În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de către Biroul de Investigaţii Criminale – Poliţia Municipiului Suceava, sub aspectul comiterii tentativei la infracţiunea de  ,,înşelăciune”.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că, în urma activităţilor investigative desfăşurate de structurile de poliţie judiciară, s-au obţinut date şi informaţii cu privire la creşterea gradului de risc victimal, în ceea ce priveşte înşelăciunile prin metoda ,,Accidentul”.

”Având în vedere apropierea minivacanţei de 1 Decembrie şi a Sărbătorilor de Iarnă, poliţiştii au intensificat măsurile operative pentru preîntâmpinarea şi descurajarea înşelăciunilor prin diverse moduri de operare.

Din cercetările efectuate,  s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultima perioadă, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune”, menționează Poliția Județeană Suceava.

Pentru a conștientiza populația cu privire la înșelăciunea prin metoda „accidentul” dar şi cu privire la furturile prin împrietenire, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, dar şi poliţiştii de proximitate au desfășurat mai multe activități de prevenire.

Oamenii legii au fost prezenţi în săptămâna 14 – 20 noiembrie 2016  în zona bisericilor şi în interiorul acestora, fiind organizate activităţi de informare, având în vedere că grupul ţintă este întâlnit în aceste locaţii într-un număr mare. De asemenea, acţiuni au fost organizate şi în mediul stradal şi în parcurile publice din municipiul Suceava, ocazie cu care poliţiştii de prevenire au stat de vorbă cu cetățenii și le-au transmis sfaturi și recomandări pentru a nu da curs solicitărilor primite prin telefon, de la persoane necunoscute. De asemenea, au fost distribuite peste 500 de materiale preventive.

”Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă”, arată sursa citată.

 


Intră acum și în grupul de