Fotbal, Liga Campionilor : Roma, Chelsea si Schalke completeaza tabloul sfert-finalistelor. Meciul Inter-Liverpool se va disputa saptamana viitoare


Intră acum și în grupul de

Real Madrid – AS Roma       1 – 2

Oricât de mare ar fi o echipa, când joaca sub presiune are mari sanse sa fie îngenuncheata. A fost cazul celor de la AC Milan si Sevilla, marti seara, iar în a doua zi a returului optimilor Ligii Campionilor a venit si rândul celor de la Real Madrid. Multipla campioana europeana s-a lasat cotropita de romani. Veniti la adapostul unui “2-1” obtinut pe Olimpico, italienii s-au impus cu acelasi scor si pe “Santiago Bernabeu”, calificându-se în sferturile de finala ale competitiei.

Apararea este cea mai de temut arma a peninsularilor, iar ei stiau asta de la bun început, astfel ca, un 0-0 i-ar fi multumit pe deplin. De la Real lipseau, însa, câtiva dintre cei mai de temuti toreadori: Ruud Van Nistelrooy, Arjen Robben, Christoph Metzelder, Wesley Snejder si suspendatul Sergio Ramos, iar taurii s-au încapatânat sa moara. Au impus ritmul partidei, au fost mereu primii care au ajuns la balon si si-au pus în dificultate adversarii, s-au lasat dominati, însa au fost tot timpul periculosi.

Aquilani a subliniat asta înca din minutul sapte, când în urma unui corner a ratat cu putin deschiderea scorului. Francesco Totti nu a reusit nici el sa trimita pe poarta, de la marginea careului, iar momente de nervozitate aveau sa apara la poarta cealalta, unde Alexander Doni nu a prins o lovitura libera a lui Guti. Pericolul a fost îndepartat de Amantino Mancini, iar Doni s-a descurcat mult mai bine în minutul 15, când a retinut un sut deviat al “bestiei” Baptista. Totusi, Roma s-a apropiat si mai mult de gol, Aquilani trecându-si în cont doua mari ocazii de a marca, în minutul 18. Prima a venit în urma unui sut bomba de la 20 de metri, ce a întâlnit vinclul portii, iar a doua avea sa vina ca o continuare a fazei, când însa s-a opus Iker Casillas.

La începutul reprizei secunde, Real a avut si ea parte de o bara, însa tot Roma a fost echipa mai periculoasa. Cicinho s-a vazut singur pe partea dreapta si a întors balonul pentru Perrotta, dar Casillas si fundasii sai s-au descurcat suficient de bine pentru a îndeparta pericolul din careul mic. Giallorossi a privit apoi cum bara se opune pentru a doua oara deschiderii scorului, când Vucinic a încercat sa puna capat partidei. Si daca n-a fost sa înscrie, atacantul Romei a reusit câteva minute mai târziu sa obtina un cartonas rosu pentru Pepe, care l-a faultat în minutul 70, la marginea careului. Roma a trecut imediat în avantaj si nu doar numeric. Tonetto a centrat perfect si Rodrigo Taddei i-a luat fata lui Heinze pentru a înscrie puternic cu capul, cu o zi înainte sa împlineasca 28 de ani.

Real nu s-a predat si a oferit replica în mai putin de minut, chiar daca într-un mod controversat. Raul era evident în ofsaid când a primit o pasa de la Robinho si a plasat mingea pe lânga Doni. Zâmbetul îi reaparuse pe buze capitanului spaniolilor si speranta se reaprindea în inimile suporterilor. Mai era însa nevoie de un gol pentru a trimite meciul în prelungiri si disperarea se putea vedea în jocul madrilenilor. Era însa o disperare pozitiva, o disperare motivanta si elevii lui Schuster puteau fi zariti cum se încurajau unii pe altii la fiecare pasa, fiecare dribling, fiecare sut care le iesea.

Din pacate pentru ei, italienii au pus rezultatul în afara oricarui dubiu în minutele de prelungire cu un alt gol. Fostul jucator de la Madrid, Panucci, a executat o lovitura libera pâna la unul dintre singurii colegi ce s-a obosit sa urce în careul advers. Cu gândul mai mult la urmatoarea faza de atac, madrilenii au fost superficiali, iar Vucinic a reluat dintre Casillas si Fabio Cannavaro, înscriind cu capul de la sase metri si reducând publicul de pe Bernabeu la tacere.

Drenthe a avut puterea sa mai încerce un atac pentru gazde, însa, la poarta cealalta, lacrimile din ochii lui Casillas spuneau totul. Spectatorii erau în asentimenul carismaticului portar si toti încercau, în cele câteva secunde ramase de joc, sa îsi explice cum o echipa care investeste zeci de milioane de euro, anual, în “toreadori”, paraseste Europa prematur, pentru al doilea sezon consecutiv.

Chelsea Londra – Olympiacos Pireu        3 – 0

Partida ce s-a disputat pe “Stamford Bridge”, contând pentru mansa secunda a optimilor Ligii Campionilor, a adus în fata elevilor lui Avram Grant o echipa foarte încrezatoare, în postura lui Olympiacos Pireu. Dar londonezii nu au primit „daruri de la greci” si s-au calificat în sferturile competitiei fara nicio emotie, cu scorul de 3-0.

Meciul a debutat furibund, într-un stil pur britanic. Daca elenii erau fericiti de rezultatul din tur, 0-0, acest lucru nu s-a mai repetat în cea de-a doua întâlnire, englezii omorându-le sperantele unei calificari istorice înca din primele minute de joc. Ballack a deschis scorul în minutul 5 printr-o lovitura de cap demna de manualele de fotbal, dupa ce balonul a fost centrat din marginea stânga.

Lampard si-a trecut si el numele pe tabela 20 de minute mai târziu, profitând de o respingere gresita a lui Nikopolidis. Repriza a continuat în acelasi ton, „albastrii” ratând ocazie dupa ocazie, totodata instalându-se permanent în jumatatea adversa de teren.

Partea secunda a început la fel de rapid, iar al treilea gol a fost marcat de Salomon Kalou în minutul 48. Mingea trimisa din cornerul executat de Lampard a traversat nestingherita întregul careu, fiind împinsa în poarta de la o distanta foarte mica. Ocaziile au continuat sa curga la poarta lui Olympiacos, artizanii fiind Joe Cole, Drogba si Makelele, dar fara a fi materializate pe tabela.

Oaspetii s-au trezit abia spre finalul partidei, nou intratul Belluschi deranjându-l pe „somerul” Cudicini cu un sut ce a zguduit transversala, în minutul 82. Doua minute mai târziu, portarul „albastrilor” le-a refuzat golul de onoare celor de Olympiacos, intervenind magistral cu o dubla parada în fata suturilor trimise de Stoltidis si Antzas.

Contrele grecilor au fost de prisos, iar Avram Grant a mai oprit din criticile aduse la adresa sa, calificând fara probleme pe Chelsea în sferturile de finala ale Ligii Campionilor. Ramâne de vazut daca marele vis al patronului Abramovici va deveni realitate în actualul sezon.

FC Porto – Schalke 04         1 – 0

Visul lui Schalke în Liga Campionilor continua dupa ce nemtii au învins Porto cu scorul de 4-1 la penalty-uri, obtinând calificarea în sferturile de finala ale competitiei.

Calificata în premiera în fazele eliminatorii, Schalke avea un avantaj de 1-0 dupa partida tur si parea destinata sa se califice mai departe, când fundasul Fucile de la Porto a fost eliminat cu opt minute înainte de final. Trei minute mai târziu, însa, Lisandro Lopez a reusit sa marcheze si sa egaleze scorul la general, trimitând meciul în prelungiri. Meciul a ajuns inevitabil la penalty-uri, unde portarul Manuel Nauer a evoluat superb si a aparat doua penalty-uri ale campionilor din 2004.

Schalke nu a reusit sa profite de avantajul numeric în cele 30 de minute de prelungiri, însa Nauer a salvat penalty-ul lui Bruno Alves pentru a oferi un avantaj nemtilor. Altintop a dus scorul la 3-1, înainte ca Nauer sa îl blocheze si pe Lisandro, în timp ce Jermaine Jones a pecetluit soarta meciului, aducând victoria si calificarea pentru Schalke.


Intră acum și în grupul de