Gavril Mirza invita preotii care vor sa candideze independenti, sa o faca pe listele PSD


Intră acum și în grupul de

Presedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, si-a exprimat bucuria privind „înteleapta decizie a Sfântului Sinod” care permite preotilor ortodocsi sa candideze în alegerile locale pentru functiile de consilier local. Acesta a declarat ca acum preotii pot participa activ la viata localitatilor lor, exprimându-si încrederea ca „prin prestanta si prestigiul lor pot influenta lucrurile”.

În opinia presedintelui PSD Suceava, preotii ortodocsi erau discriminati fata de reprezentantii celorlalte culte din România, care pot sa se implice în politica.

Acesta a mai spus ca preotii care vor sa candideze independenti pe listele PSD o pot face. Gavril Mîrza considera ca este greu pentru o persoana sa obtina, din postura de independent, un loc în Consiliul Local.

Reamintim ca, presedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a cerut la mijlocul lunii februarie, atât Guvernului, cât si Parlamentului sa gaseasca o solutie pentru ca reprezentantii cultelor din România sa aiba sanse egale de a participa la deciziile comunitatilor din care fac parte, si a precizat ca în prezent unii pot primi demnitati, iar altii risca sa fie caterisiti.

În judetul Suceava, doar PD-L a anuntat ca un preot ortodox va candida din partea acestui partid la functia de primar al orasului Solca, acesta urmând sa renunte la preotie daca va fi ales primar.

Potrivit deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preotii pot candida ca independenti la alegerile locale, cu aprobarea episcopului local si în urma unei verificari prealabile

Purtatorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat ca, potrivit hotarârii Sfântului Sinod, în cazul în care se constata ca preotii care vor candida la locale se abat de la conduita morala si se implica în alte activitati decât cele pentru care s-au angajat, atunci ei vor pierde sprijinul episcopului, ierarhului episcopiei din care fac parte si vor fi obligati sa-si dea demisia. Acesta a mentionat ca decizia nu înseamna o implicare politica a preotilor, ci doar continuarea activitatii misionare a acestora în cadrul comunitatilor locale.


Intră acum și în grupul de