Primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, cercetat de DNA pentru fapte de corupție, a revenit la serviciu după ce i-a expirat controlul judiciar

Primarul PNL al comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, suspendat din funcție în luna mai și care a câștigat alegerile locale deși nu avea dreptul să se apropie de Primărie, a fost repus, de joi, în funcție după ce i-a expirat controlul judiciar.

andriciuc

El a informat Prefectura Suceava că nu mai are nicio interdicție de a ocupa această funcție după ce măsura controlului judiciar a încetat în 22 noiembrie, iar aceasta nu a mai fost prelungită.

„Dat fiind adresa Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul Investigaţii Criminale, Biroul Supravegheri Judiciare, prin care se aduce la cunoştinţa domnului Andriciuc Vasile faptul că la data de 23 noiembrie 2016 a expirat măsura preventivă a controlului judiciar instituită faţă de acesta, prin Ordonanţa emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, domnul Andriciuc Vasile îşi va exercita drepturile şi își va îndeplini îndatoririle ce îi revin conform prevederilor legale.Acesta a depus jurământul în data de 27.07.2016 în faţa Consiliului local al comunei Şcheia”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.

Andriciuc a fost suspendat din funcție de la sfârșitul lunii mai, iar măsura a fost luată pe perioada cât este cercetat de DNA sub control judiciar sau este luată o altă măsură preventivă.

Vasile Andriciuc, a fost reales în urma alegerilor din 5 iunie pentru al patrulea mandat el fiind votat de 55,19 la sută dintre alegători.

Procurorii DNA– Secţia de combatere a corupţiei, au pus, în 27 mai, în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia pentru două infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi două infracţiuni de fals intelectual, faţă de Luminiţa Rîşca, secretară a Primăriei comunei Şcheia pentru luare de mită, două infracţiuni de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la infracţiunea de luare de mită şi dare de mită şi pe Constantin Cucerca, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

 Potrivit DNA, în primăvara şi toamna anului 2013, primarul Vasile Andriciuc a pretins şi primit de la denunţător, prin intermediar, în două tranşe, suma totală de 4.000 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă consilierii locali, în vederea adoptării unei hotărâri de către Consiliul local al comunei Şcheia, prin care s-a încuviinţat vânzarea către denunţător a unui teren de 7,2 hectare care aparţinea primăriei. Pentru a obţine votul majoritar în consiliul local, denunţătorului i s-a pretins anterior suma de 10.800 euro.

Ulterior, hotărârea de consiliu a fost atacată de Instituţia Prefectului la instanţa de contencios administrativ, fiind apoi desfiinţată.

 

DNA mai arată că, pentru a-l sprijini pe denunţător în relaţia cu primarul Andriciuc Vasile şi pentru a introduce pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local propunerea de vânzare a unor suprafeţe de teren, secretarul primăriri, Luminiţa Rîşca a primit, în mod repetat, în perioada 2013 – aprilie 2016, de la denunţător, contravaloarea produselor pe care şi le achiziţiona (în valoare totală de aproximativ 15.000 lei), în principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava.

 

Ulterior, primarul Vasile Andriciuc a acceptat încheierea, în condiţii de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat (nr. 3109/20.05.2011) pentru o suprafaţă de 79 de hectare de păşune exploatată de denunţător, contract încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează atribuirea prin licitaţie publică a suprafeţelor cu destinaţia de păşune.

 

Contractul era antedatat, angaja în raporturi juridice Primăria Comunei Şcheia, cu consecinţe păgubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa şi aveau dreptul să participe la licitarea suprafeţelor de teren cu destinaţia de păşune, aceasta în condiţiile în care, sub acelaşi număr, exista deja încheiat şi înregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane.

 

Proiectul de contract a fost întocmit de secretara Primăriei Luminiţa Rîșca, cea care l-a şi avizat spre legalitate şi semnat de către primar.

 

Totodată, în toamna anului 2013, primarul Vasile Andriciuc ar fi pretins şi primit, prin intermediar, de la martorul denunţător, 11 ovine în valoare de 3.600 euro, în schimbul cărora a încheiat, fără nicio altă formalitate, un contract de arendă pentru suprafaţa de 93 hectare de păşune.

Şi acest contract de arendare a fost antedatat, nefiind întocmit nici după Legea nr. 214/2011 şi nici după prevederile OUG nr. 34/2013, întrucât ambele texte normative care reglementează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor nu prevăd arenda ca formă a posesiei vreunei suprafeţe de păşune, legea prevăzând doar două situaţii, şi anume concesiunea sau închirierea, supuse ambele procedurii licitaţiei.

 

Pentru că în temeiul contractului de arendă nu puteau fi primite subvenţii, Luminiţa Rîşca a întocmit un proiect de contract de concesiune fără să existe vreo vreo hotărâre de consiliu local privind scoaterea la licitaţie, dar purtând acelaşi număr 683/11.02.2013. Acesta a fost semnat de primar şi avizat pentru legalitate de secretara primăriei.

 

Procurorii anticorupţie mai arată că în luna noiembrie 2015, în contextul deschiderii, la Poliţia Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, a unui dosar penal ca urmare a unei plângeri în legătură cu modalitatea de concesionare de către Primăria Şcheia a unor terenuri, Constantin Cucerca, ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, a pretins de la Rîşca şi de la denunţător achiziţionarea unei suprafeţe de două hectare teren, pentru o rudă, promiţând că, în schimb, va tergiversa efectuarea activităţilor de urmărire penală din dosarul respectiv.

 

DNA mai arată că în 26 aprilie 2016, Cucerca a pretins de la denunţător suma de 3.000 lei, pentru a-i remite unui alt ofiţer de poliţie, astfel încât acesta să continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat să o preia ca urmare a pensionării lui Cucerca Constantin.

 

Întrucât problemele legate de suprafaţa de 79 ha erau incerte, dată fiind existenţa în paralel a două contracte de concesiune, ca şi a altor sesizări pe rolul Corpului de control al prefectului de Suceava, cât şi pe rolul organelor de urmărire penală, în 28 decembrie 2015, primarul Vasile Andriciuc a pretins, prin intermediar, o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 euro, pentru a face demersuri conform competenţelor sale, astfel încât suprafaţa de teren să îi fie reatribuită denunţătorului.