“Sărutul şi îmbrăţişarea nu transmit HIV. Ignoranţa o face”-dezbatere organizată de DSP Suceava. În județ sunt 221 de persoane cu HIV/SIDA, cele mai multe din zona Fălticeni


Intră acum și în grupul de

O dezbatere cu tema “Sărutul şi îmbrăţişarea nu transmit HIV. Ignoranţa o face” a fost organizată, joi, de Direcţia de Sănătate Publică în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon din Fălticeni pentru a aduce în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV lansându-se, totodată, invitaţia populaţiei la deschidere, înţelegere şi toleranţă faţă de persoanele diagnosticate cu această maladie.zorescu-dsp-sida-16

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a subliniat, joi, în cadrul dezbaterii, colaborarea foarte bună cu asociaţiile pacienţilor cu HIV/SIDA , cu autorităţile publice, cu reţeaua de asistenţă medicală şcolară, dar şi cu elevii din şcolile post-liceale sanitare.

“Ţinem să ne întâlnim în această zi specială, pentru a ne aduce aminte împreună de cei care au murit din cauza acestei teribile boli şi, mai ales, pentru a fi solidari cu cei care trăiesc cu HIV/SIDA. Sloganul din acest an este unul foarte ofertant, „Sărutul şi îmbrăţişarea nu transmit HIV. Ignoranţa o face””, a spus Zorescu adăugând că la dezbatere au fost invitaţi şi elevi ai şcolilor post-liceale din Suceava şi Fălticeni, care vor prelua acest mesaj şi îl vor transmite mai departe.zorescu-dsp-sida-10

Medicul epidemiolog sucevean a precizat că în judeţul Suceava sunt înregistrate, în prezent, 221 de persoane cu HIV/SIDA, iar 203 dintre acestea urmează tratament de specialitate adăugând că aproape jumătate dintre pacienţi provin din zona Fălticeni, restul fiind din zonele Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului.

Ea a mai spus că Ministerul Sănătăţii a alocat în acest an aproximativ 6,5 milioane de lei pentru tratamentul şi prevenirea HIV/SIDA, din care au rămas necheltuiţi 1,82 de milioane de lei, iar această sumă va putea asigura finanţarea tratamentului acestor pacienţi şi pentru primul trimestru al anului 2017.

Zorescu a menţionat că, lunar, cheltuielile pentru tratamentul pacienţilor cu HIV-SIDA din judeţul Suceava sunt de 495.000 de lei.

Directorul adjunct al DSP Suceava a subliniat că deşi s-au asigurat fonduri pentru prevenirea HIV/SIDA  şi a tratamentului pacienţilor cu această boală, totuşi, numărul cazurilor nou depistate continuă să fie în creştere, astfel că în anul 2016 au fost înregistrate 18 cazuri noi și 6 decese din cauza acestei maladii.zorescu-dsp-sida-15

”La pacienții depistați la timp, care urmează tratamentul corect, rata de supraviețuire este foarte bună. Decesele au fost înregistrate la pacienții care s-au prezentat tardiv”, a precizat Zorescu menţionând că tratamentul actual al pacienţilor cu HIV/SIDA este unul modern şi eficient.

Potrivit medicului sucevean, din totalul noilor pacienţi luați în evidență, cel mai tânăr are vârsta de 16 ani și cel mai în vârstă are aproximativ 50 de ani.

Zorescu a arătat că, în cursul anului 2016, cinci gravide seropozitive, care se află în tratament, au născut copii sănătoși.

Directorul adjunct al DSP Suceava consideră că este  necesară înfiinţarea unui serviciu specializat în cadrul instituţiei, care să fie axat pe activităţi de prevenire şi informare şi care să ţină legătura cu pacienţii, cu personalul medico-sanitar din secţiile în care sunt trataţi pacienţii, dar şi cu asociaţiile pacienţilor, însă pentru realizarea acestui obiectiv este nevoie de sprijinul autorităţilor centrale.

Reprezentantul şcolilor post-liceale sanitare din municipiul Suceava, Stela Muller, a declarat că elevi ai acestor unităţi de învăţământ sanitar au participat la diferite activităţi de prevenire şi de informare ce au fost organizate atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, subliniind buna colaborare cu Asociaţia Red Ribbon din Fălticeni şi cu DSP Suceava.

Preşedintele Asociaţiei Red Ribbon din Fălticeni, Dorina Vasile, a prezentat proiectele implementate de această asociaţie care apără drepturile pacienţilor cu HIV/SIDA, amintind de Campania “InspiRED” derulată în parteneriat cu DSP Suceava, proiect al UNOPA(Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA).zorescu-dsp-sida-7

Ea a spus că această campanie are ca obiective creşterea numărul de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA, creșterea numărului celor care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV, în special din grupele de risc, precum și creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

Dorina Vasile a mai spus că în România, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, la 30 iunie 2016 au fost înregistrate 14.078 persoane infectate cu HIV/SIDA (21.702 total cumulativ începând cu anul 1985 şi până în 2016).

De precizat este că la dezbaterea organizată la DSP Suceava au mai participat şi reprezentanţi ai reţelei de medicină şcolară, liceeni şi elevi ai şcolilor post-liceale din Suceava şi Fălticeni, dar şi cadre didactice şi directori ai unor unităţi de învăţământ.

La finalul dezbaterii, în holul central al DSP Suceava, participanţii au aprins candele în memoria celor care au murit din cauza acestei maladii.

Reamintim că Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează, anual, în data de 1 decembrie.

(Liliana Bujdei)funda-red-ribbon


Intră acum și în grupul de