Angajatorii suceveni dezamăgiți: unii dintre tinerii absolvenți selectați pentru angajare la bursa locurilor de muncă nu au venit la serviciu

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, vrea să facă acțiuni în școli prin care viitorii absolvenți să conștientizeze asumarea unui angajament în fața unui angajator.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia va încheia parteneriate cu ISJ Suceava şi cu organizaţii non-guvernamentale în vederea consilierii viitorilor absolvenţi, astfel încât aceştia să înţeleagă responsabilitatea unui angajament pe care şi-l asumă în faţa unui angajator.adomnicai-ajofm-locuri-munca-7

Adomnicăi a spus după organizarea Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, de la sfârşitul lunii octombrie, a primit semnale din partea unor angajatori, care şi-au exprimat dezamăgirea “faţă de modul în care a evoluat în această lună relaţia cu cei care au fost selectaţi din rândul absolvenţilor în vederea angajării”.

“La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi au fost câteva angajări pe loc, dar majoritatea au preferat o discuţie la sediul firmei în vederea angajării. Din ceea ce a fost selectat, cu date de contact, şi contactat ulterior pentru interviu, au venit mai puţini decât cei care şi-au exprimat intenţia de a fi intervievaţi şi dezamăgirea unor angajatori a fost că în momentul în care au  finalizat interviul şi au fost efectiv stabilite condiţiile pentru angajare, o parte dintre aceştia nu s-au mai prezentat în vederea angajării”, a precizat Adomnicăi.

Ea a mai spus că în urma acestor semnale, AJOFM Suceava îşi propune o intensificare a activităţilor de consiliere desfăşurată în şcoli, în special, în rândul viitorilor absolvenţi, care ar urma să se prezenta la bursă în vederea angajării.

Adomnicăi a subliniat că aceste activităţi de consiliere se vor desfăşura  în parteneriat cu ISJ Suceava, prin intermediul cadrelor didactice.

“Am început să încheiem parteneriate şi cu ong-uri care să se implice mai mult pe o dezvoltare personală a viitorilor absolvenţi, pentru a înţelege responsabilitatea unui angajament pe care şi-l asumă în faţa unui angajator, faţă de care îşi manifestă o intenţie de angajare care, până la urmă, trebuie finalizată în vederea găsirii unui loc de muncă şi a dobândirii experienţei, astfel încât să depăşească acel handicap al lipsei de experienţă a proaspătului absolvent”, a explicat Adomnicăi.

Directorul executiv al AJOFM Suceava a arătat că la o lună după organizarea Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi au fost angajaţi 94 de absolvenţi, din care 17 cu studii superioare, în special,în domeniul IT, dar şi economişti şi ingineri, iar majoritatea absolvenţilor cu studii postliceale, liceale şi profesionale au fost angajaţi în domeniul serviciilor.

Adomnicăi a precizat că alte 98 de persoane, din alte categorii decât cea a absolvenţilor, au fost angajate după participarea la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.

Ea a spus că după ediţia din 2015 a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi au fost angajaţi 77 de absolvenţi, din care 12 cu studii superioare.

Directorul executiv al AJOFM Suceava a anunţat că, pe lângă Bursa generală a locurilor de muncă şi Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, instituţia va organiza mai multe burse speciale, întrucât, în continuare, se constată că pe piaţa muncii încă este nevoie de o mediere a AJOFM Suceava, “de a pune mai uşor, faţă în faţă, persoanele care îşi caută un loc de muncă şi angajatorii ce au nevoie de forţă de muncă”.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de