Percheziții la locuințele unor indivizi bănuiți de braconaj. Polițiștii suceveni au ridicat zeci de trofee de vânătoare

Zeci de trofee de vânătoare au fost ridicate de polițiștii suceveni în urma a patru percheziții desfășurate la locuințele unor persoane bănuite de acte de braconaj.

trofee-capriori

Potrivit unui comunicat al Poliției Județene Suceava, sâmbătă, în jurul orei 23.00, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Suceava au fost  informaţi despre faptul că persoane necunoscute, ce se deplasează cu un autoturism, au fost  văzute  braconând vânat (iepuri) în zona satului Huşi , comuna Preuteşti.

”La faţa locului s-a deplasat  de urgenţă o echipă  operativă care a identificat un vehicul în care nu se afla nici o persoană. În portbagajul   autovehiculului  a fost  identificată  o butelie CO2 şi  mai multe recipiente din plastic care au fost  ridicate  în vederea examinării  acestora  în condiţii  de laborator. Totodată , cu ocazia efectuării cercetării  locului faptei,  la o distanţă  de câţiva metri  de autovehiculul  abandonat, pe traseul  urmat de autori  a fost  identificat într-o pungă  din plastic un iepure de câmp mort, ce prezenta leziuni  în zona gâtului, create  posibil prin împuşcare. Autovehiculul  abandonat  a fost  indisponibilizat  şi  depus la sediul  Poliţiei Fălticeni, în vederea continuării  cercetărilor”, arată sursa citată.

În comunicat se precizează că în urma activităţilor investigative desfăşurate, au fost obținute date cu privire la activitatea infracțională a trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 30 de ani, toți din comuna Preutești, care în urma verificării în bazele de date ale poliţiei nu figurează ca deținători legali de armament și muniție.

colti-de-mistret

”În urma probatoriului administrat la 27.11.2016, Judecătoria Fălticeni a emis patru mandate de percheziție la locuințele folosite de cei trei. Astfel, în data de 27.11.2016, Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, sprijiniți de luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale .A.S., au efectuat patru percheziţii, în urma cărora au fost ridicate 15 trofee (două piei naturalizate provenite de la speciile de vânat mistreț și vidră, iar diferența în trofee provenite de la căpriori – coarne cu tot cu craniu), colți de mistreț, o capcană metalică ce poate fi folosită la activități de braconaj cinegetic, o cantitate de diaboluri din oțel, sferice, de diametre diferite, ce poate fi folosită la confecționarea munițiilor aferente armelor de vânătoare cu țeavă lisă, precum și un număr de 24 de petarde din categoria a F2 ( a căror deținere este interzisă de lege)”, se arată în comunicatul IPJ Suceava.

Sursa citată mai menționează că în cauză  a fost  întocmit dosar de urmărire penală  pentru  comiterea infracţiunilor  de „tentativa de a practica  sau practicarea vânătorii fără a fi înscris în autorizaţia de vânătoare individuală  sau colectivă eliberată  în condiţiile legii  de gestionar, pentru fondul  cinegetic  respectiv”, „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, „uzul de armă fără drept” și „efectuarea fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice”, care urmează  a fi  soluţionat  procedural prin unitatea de parchet  competentă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la respectarea strictă a legislaţiei privind protejarea fondului cinegetic, precum şi a legislaţiei privind regimul armelor şi muniţiilor.

diaboluri-din-otel

”De asemenea, vânătorilor autorizaţi le recomandăm să respecte perioadele de prohibiţie şi să respecte întocmai legislaţia şi regulile aplicabile partidelor de vânătoare”, se mai arată în comunicatul Poliției Județene.