Muzeografi din Cernauti instruiti la Suceava, printr-un proiect PHARE


Intră acum și în grupul de

În cadrul proiectului „Pastrarea si valorificarea patrimoniului cultural mobil din Bucovina”, proiect finantat de Uniunea Europeana, prin finantare PHARE, în cadrul Programului de Vecinatate România-Ucraina 2004-2006, Componenta PHARE CBC 2005, în perioada 24 martie- 18 aprilie se vor desfasura cursuri de informare si instruire teoretica si practica, cursuri ce urmaresc realizarea unui transfer de experienta si know-how în domeniul conservarii si restaurarii, între participantii la cursuri – 8 angajati ai Muzeului Regional Cernauti si specialistii Complexului Muzeal Bucovina.  

Directorul Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinte de presa, ca cei opt participanti din partea ucraineana implicata în proiect – angajati ai Muzeului Regional Cernauti, au fost selectati în functie de studii, vechime în munca, postul detinut, calitatile, cunostiintele, deprinderile, aptitudinile si compartimentele în care functioneaza persoanele în cauza. Pregatirea personalului se realizeaza printr-un program de comunicare informativa, implicând doua sectiuni de pregatire, respectiv una de factura teoretica, urmata de o perioada de practica în laborator. Programul de informare si instruire va pune accentul pe familiarizarea participantilor cu principiile si elementele de baza ale conservarii si restaurarii stiintifice, urmarind, de asemenea, formarea principalelor deprinderi practice necesare în domeniul conservarii si restaurarii.  

„Cursul de informare si instruire va beneficia de traducator autorizat, care va fi contractat pe perioada desfasurarii sale. În cadrul cursurilor teoretice, participantii vor urma o pregatire aprofundata pe materiale, tehnici si tehnologii de restaurare, în conformitate cu nevoile cu care se confrunta partenerul ucrainean. Practica de specialitate în laborator va cuprinde: studiul materialelor folosite ca suport pentru bunurile culturale si tehnici si tehnologii de restaurare pentru : textile, ceramica, lemn, metal, pictura (icoane) si investigatii chimice”, a mai precizat Emil Ursu.

Acesta a adaugat ca în practica de specialitate, pe tehnicile alese, se va utiliza dotarea tehnica a laboratorului de conservare-restaurare, cât si aparatura de specialitate achizitionata prin aceasta finantare pentru dotarea unui laborator mobil  de conservare-restaurare si care cuprinde : camera  climatica, balanta, etuva, aparat distilare, psihometru, luxmetru, termohigrograf, umidificator, dezumidicator, lampa decontaminar UV, termohigrometre, termometre digitale, laptop.

Directorul CMB Suceava a afirmat ca aceste instrumente au fost achizitionate prin acest proiect, astfel muzeul sucevean este unul dintre putinele din tara care are un laborator mobil, bine dotat, cu care se va putea merge în teren, pe santierele arheologice.

Emil Ursu a mai adaugat ca proiectul îsi propune sa apropie institutii de cultura- muzee aflate de o parte si de alta a granitei -Complexul Muzeal Bucovina Suceava si Muzeal Regional Cernauti si sa întareasca relatiile interumane, prin organizarea cursurilor de informare si instruire profesionala în domeniul conservarii si restaurarii patrimoniului cultural comun.

Valoarea proiectului este de 50.000 euro si se deruleaza pe parcursul unui an.


Intră acum și în grupul de