Compania Holzindustrie Schweighofer invită comunitatea De-Clic la dialog pentru oprirea tăierilor ilegale


Intră acum și în grupul de

Holzindustrie Schweighofer (HS) susține activiștii de mediu din România în convingerea că sustenabilitatea trebuie să fie principiul călăuzitor în toate acțiunile noastre, iar în această privință, responsabilitatea companiei de a se îngriji de viitorul pădurilor depășește obligațiile legale, se arată într-un comunicat al Holzindustrie Schweighofer.

Compania arată că a inițiat deja mai multe măsuri pentru îmbunătățirea activităților companiei, iar acestea se bazează pe propunerile constructive primite de la toți factorii interesați, iar compania invită și comunitatea De-Clic să se angajeze la acest dialog constructiv.

„Cum De-Clic menționează decizia FSC® de a institui o perioadă de supraveghere pentru Holzindustrie Schweighofer, oferim câteva informații relevante: în justificarea deciziei de supraveghere, Comitetul Director al FSC® (BoD) spune că scopul Politicii de Asociere nu este de a institui pedepse (cum ar fi dezasocierea) ci de a obține progres durabil în sectorul silvic și al prelucrării lemnului. Acesta consideră că Holzindustrie Schweighofer se găsește într-o poziție bună pentru a introduce noi îmbunătățiri care să declanșeze schimbări pozitive în întregul sector. Din acest motiv au instituit o perioadă de probă pentru Grup, în loc să se disocieze de acesta. Documentul Rationale for the FSC BoD decision of ‘probation’ menționează că:„Problemele sistemice legate de legalitatea și sustenabilitatea sectorului forestier din România depășesc cu mult granițele Grupului Schweighofer. […] Grupul Schweighofer poate juca un rol important ca parte a soluției la aceste probleme, dată fiind anvergura sa în piața națională și regională.” ”, se arată în comunicatul companiei.

Holzindustrie Schweighofer arată că panelul independent care a investigat plângerea pentru FSC®, și care inițial recomandase disocierea, acum „înțelege și susține decizia Comitetului Director de a institui o «perioadă de probă» pentru Grupul Schweighofer.”

„Noi suntem convinși că propunerile critice dar constructive ne pot ajuta în eforturile noastre spre mai bine. În prezent suntem angajați în consultări cu organizații de mediu și dorim să lărgim acest dialog, sa includem alte organizații, comunități și factori interesați. Orice recomandare constructivă este importantă și va fi ascultată. Această invitație la cooperare include si comunitatea De-Clic. În definitiv, avem un obiectiv comun – silvicultură sustenabilă și utilizare sustenabilă a lemnului în România. Cu încredere, deschidere și dialog, putem reuși împreună!”, se mai arată în comunicatul companiei.

Organizația internațională FSC (Forest Stewardship Council) a fost notificată, marți, oficial despre campania lansată de comunitatea de-clic, prin care li se solicită să se dezasocieze definitiv de compania Holzindustrie Schweighofer.

„ În iunie 2016, companiei Schweighofer îi era suspendat certificatul de sustenabilitate FSC din cauza investigațiilor jurnalistice care scoseseră la iveală o întreagă serie de nereguli a lanțului de aprovizionare. Jurnaliștii de la EIA (Environmental Investigation Agency) și Rise Project au arătat cum, timp de mai bine de un deceniu, cei de la Holzindustrie Schweighofer și-au creat o adevărate rețea de crimă organizată și au încurajat tăierile ilegale de pădure.  În lumina acestor acuzații, organizația FSC, care le certificase lemnul ca provenind din surse legale și sustenabile, le-a suspendat certificarea și a pornit propria investigație internă”, precizează comunitatea de-clic.

Aceeași comunitate arată că ancheta FSC s-a încheiat în luna decembrie 2016 și a concluzionat că, într-adevăr Schweighofer a achiziționat lemn ilegal; a avut un sistem inadecvat de verificare al lanțului de achiziție; a încalcăt legi și reglementări naționale în aprovizionarea sa cu lemn; a dezvoltat un sistem de bonusuri care încurajează tăierile ilegale.

„ Însă, contrar așteptărilor, FSC nu a retras imediat certificatele de sustenabilitate acordate Schweighofer, ci le-a oferit acestora o perioadă de probă de 3 luni  în care trebuie să demonstreze că iau măsuri corective. Campania inițiată de comunitatea de-clic cere FSC ca la finalul acestor 3 luni de probă să se dezasocieze de Schweighofer și să le retragă toate certificările acordate” mai arată comunitatea de-clic.

În condițiile în care tăierile ilegale sunt direct legate de Holzindustrie Schweighofer, pierderea unui astfel de certificat se traduce în vești bune pentru pădurile România, mai precizează comunitatea de-clic.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de