Monument la Fantana Alba, in memoria victimelor masacrului din 1 aprilie 1941


Intră acum și în grupul de

Pentru prima data, autoritatile române au fost invitate sa participe la comemorarea masacrului de la Fântâna Alba, din raionul ucrainean Hliboca, unde în 1941 au fost ucisi locuitori ai satelor de pe valea Siretului, care au încercat sa se refugieze din Uniunea Sovietica în România, presedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza fiind invitat de seful Administratiei Regionale Cernauti, Vladimir Culis.

La întoarcere, presedintele CJ Suceava a spus ca în padurea Varnita, unde s-a produs acest masacru, a fost sfintit, marti, un loc unde urmeaza sa fie ridicat un complex memorial în memoria victimelor masacrului.

Acesta a depus o coroana de flori în locul în care s-a petrecut tragedia din 1 aprilie 1941. Acolo au fost plantati mai multi brazi în memoria victimelor masacrului.

La 1 aprilie 1941, un grup mare de locuitori din mai multe sate de pe valea Siretului de pe teritoriul ocupat în 1940 de Uniunea Sovietica, purtând în fata un steag alb si însemne religioase, au format o coloana pasnica de câteva mii de persoane si s-au îndreptat spre noua granita sovieto-româna, cu intentia de a ajunge în România.

Cu aproximativ trei kilometri înainte de granita cu România, granicerii sovietici ascunsi în padurea Varnita, au tras în grupul de oameni cu mitraliere, iar cei raniti au fost ucisi dupa aceea cu lovituri de sabii si hârlete sau îngropati de vii. 


Intră acum și în grupul de