„Fara implicare, sportul sucevean ar putea deveni o amintire”


Intră acum și în grupul de

Interviu cu Valerica Gherasim, directorul CSM Suceava

La aproape trei ani de când ocupa functia de director al CSM Suceava, domnul Valerica Gherasim se poate mândri cu faptul ca a adus CSM-ul între cele mai puternice cluburi din tara, a reusit sa renoveze sala de atletism din Areni, precum si cea din Complexul Unirea, iar sportivii Cristina Casandra si Alexandru Bodnar vor reprezenta Suceava la Jocurile Olimpice de la Beijing.

 

– Dle Gherasim, cum vi se par sumele primite recent de CSM Suceava în urma sedintei Consiliului Local de la finele lunii martie?

– S-au alocat la rugby 1,7 miliarde lei, volei, box si hochei, câte 300 de milioane pentru fiecare sectie, atletism 150 de milioane, lupte 100 de milioane. Este un surplus, pe lânga banii care sunt alocati de la ANS, sunt sume binevenite. CSM Suceava are un contract facut cu Primaria. De exemplu, la hochei, noi participam cu o suma, iar Primaria cu o suma, la activitatea sportiva. Sectia de box de la Floconstruct, la fel, are un contract cu noi prin care le asiguram taxele la vize, legitimari si înscrieri în competitii, iar celelalte sectii sunt cu totul ale clubului. Ele nu au facut proiect pentru finantare si nu au beneficiat de bani, desi eu am anuntat pe toata lumea, dar nu sunt cheltuieli mari.

 

-Dupa ce criterii s-au alocat acesti bani?

-Prin hotarâre de Consiliu Local. Au fost facute proiecte, a fost facut si un lobby pentru ele, cu toate ca…

 

-Sunteti multumit de felul în care au fost împartiti acesti bani?

-În general da. De obicei nu prea pot comenta chestiile acestea, pentru ca sunt bani de la Primaria Suceava, dar cu bugetul care ne-a fost alocat ne putem descurca. Daca se va mai face o rectificare de buget cu suplimentare, aceasta ar fi binevenita, pentru ca nu toate sectiile pot supravietui daca nu ar veni banii de la Primarii. Aici ma refer în special la jocuri. Parerea mea este ca atunci când se vor mai face proiecte, cei din Comisia de Tineret, Sport si Turism, ar trebui sa discute cu mine. Pâna la Vasile Bilius, nimeni nu a discutat. El s-a interesat si s-a implicat.

 

-Rugby-ul a primit totusi o suma frumusica…

-Într-adevar asa este. Eu totusi cred ca ar trebui rotunjita suma.

 

-În jos sau în sus?

-În sus, categoric. I-ar ajuta mai mult. Din ce am discutat, eu am înteles ca anul acesta va merge campionatul în acelasi format. Am fost la Adunarea Generala si de anul viitor vor fi opt echipe în prima liga. Cei care au ridicat problema modificarii regulamentului au avut motive si au scos în evidenta valoarea unor echipe din tara. Din ce stiu eu si din ce am discutat si la ANS, dupa Jocurile Olimpice se va face o evaluare a tuturor sporturilor în care se va tine cont de rezultatele fiecarei ramuri si de numarul de antrenori, la fiecare club.

 

-Pentru ca tot am vorbit despre rugby, cum vi se pare ultimul rezultat al echipei CSM Bucovina Suceava, care a pierdut clar partida de la Olimpia Bucuresti?

-A fost un scor cam dur. Am jucat si cu Steaua în acest sezon si nu ne-au învins asa categoric, dar a fost pe fondul absentei unor jucatori de la echipa. Daca lipsesc trei jucatori din angrenaj, deja echipa nu mai merge. Totusi, nu aceasta este cea mai severa înfrângere. A fost acel 108-0 pe care ni l-a administrat Steaua. Niciodata nu am mai suferit asa o înfrângere. Speram sa ne revenim. Oricum, nu cred ca vom retrograda, pentru ca avem deja un numar mare de puncte. Problema este ca din lispa unor titulari accidentati – suferim. Obiectivul echipei CSM Bucovina Suceava este deocamdata ramânerea în Divizia Nationala.

 

-De ce nu speram la mai mult?

-Domnul Constantin Vlad a spus ca lipsa de fonduri nu ne permite sa tindem mai sus. 1,7 miliarde este totusi o suma mica. Sunt cluburi care au bugete foarte mari si care nu apartin de ANS. Acele cluburi sunt sustinute de consiliile locale, de cele judetene. Nu ne putem compara noi cu Farul Constanta, care are de exemplu un buget de 20 de miliarde de lei. Este posibil ca pe viitor si la rugby sa se treaca si la profesionism. Atunci va fi clara treaba. Aceeasi problema va fi si la volei. Am stat de vorba cu omologul meu de la Baia Mare si mi-a spus ca el are un buget de 7 miliarde si îi ajung acesti bani. El discuta cu antrenorii despre sistemul de premiere de acasa si din deplasare.

 

-La Suceava nu se discuta despre acest sistem de premiere?

-Mai rar. Sunt probleme organizatorice. La celelalte sporturi exista o grila. La rugby se fac premieri în functie de cum joaca fiecare. Oricum, eu cred ca trebuie reîntinerita echipa de rugby. Sunt jucatori care au 40 de ani, chiar 41. Nu putem sa comparam valoarea unor cluburi ca Steaua, Dinamo, Farul, Cluj, Baia Mare sau Timisoara, cu cea a Sucevei. Sper într-o colaborare buna între domnul Vlad si domnul Livadaru, pentru ca ei se ocupa de acest sport si sa promoveze tineri jucatori.

 

-Multi dintre jucatori provin însa de la Gura Humorului. Au fost formati de domnul Livadaru…

-Sa ne întelegem! Sunt foarte putini jucatori ai Sucevei, crescuti de Suceava, care sunt în actuala echipa a Sucevei. Echipa de rugby este formata mai mult din jucatori care provin de la Gura Humorului. E un lucru bun si asta. Macar nu au plecat si au ramas aici pe plan local. Una peste alta, sper ca la finalul anului sa fim pe un loc bun si sa evitam play-out-ul.

 

-Cu ceva timp în urma ati spus ca a avut loc o întâlnire la Agentia Nationala pentru Sport, în care s-au analizat sansele României de a obtine medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing. Câte medalii va obtine România la Olimpiada?

-Daca România se întoarce cu sase medalii de la Beijing, atunci trebuie sa fim foarte bucurosi. Eu totusi nu cred asta. Unii sunt optimisti însa. Domnul Marasescu spunea ceva de 12 medalii, dar sincer sa va spun  as vrea sa se întâmple asa, dar nu prea vad cum s-ar realiza asta. Daca pâna acum rodul medaliilor obtinute la Jocurile Olimpice s-a datorat muncii din dragoste a unor antrenori, acum au intervenit banii. Neavând bani, unii au plecat în strainatate sau nu au mai construit nimic. Trebuie facut ceva radical. O sa patim ca francezii la fotbal. Într-un timp, nici nu s-a auzit de ei, pe la începutul anilor ’90, daca nu ma însel. S-a pornit totul de jos si acum vedem cu totii unde sunt. Trebuie investit mult.

 

-Sunt sanse ca din cele sase medalii propuse pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, una sa apartina Cristinei Casandra?

-Eu mi-as dori foarte mult. Ar fi nemaipomenit!

– Macar pe o medalie de bronz a Cristinei Casandra se mizeaza?

Asta da. Timpul care mai este pâna la Olimpiada si progresul pe care l-a facut ea în ultima perioada, se poate spune ca da. Cristina poate lua o medalie acolo. În atletism, o secunda înseamna foarte mult. Eu am încredere ca o sa fie bine.

 

-Banii primiti de la ANS pentru acest an sunt suficienti?

-Nu.

 

-Este o suma mai mica daca facem o comparatie cu anii anteriori…

-Am avut acea perioada în care ANS-ul a fost condus pentru putin timp de domnul Liviu Cepoi. El a fost un stâlp greu, care a urnit practic acest club. Ne-a dat un avânt considerabil. Anul acesta este unul olimpic, mai sunt si alegeri. Speram ca anul viitor sa primim mai multi bani.

 

-Ce obiective aveti în urmatoarea perioada?

-Când am preluat clubul, în urma cu trei ani, mi-am propus sa am un om calificat la Olimpiada. Asta s-a întâmplat deja. Avem pe Cristina Casandra si pe Alexandru Bodnar, care are dubla legitimare. Nu stiu cum va fi în continuare. Este si o lipsa de copii care vin spre sport. Asta se datoreaza probabil si lipsei orelor de educatie fizica si sport, care au fost înjumatatite. În Norvegia, de exemplu, elevii au patru ore de sport pe saptamâna. Nu este posibil ca o doamna învatatoare sa se ocupe de acest domeniu. Trebuie un cadru specializat, pentru ca sunt destui. Un profesor de sport are ochi si poate sa vada daca un elev are înclinatie spre un anumit sport.

 

-Vorbind de sprijinul domnului Cepoi, ar mai fi cineva de la Suceava care ar putea sa ajunga într-o functie importanta la ANS?

-Nu. A fost un caz atunci. Pe lânga cei de la Bucuresti ar trebui sa intervina si senatorii sau deputatii de Suceava. Nu trebuie sa mutam acum Suceava mai aproape de Capitala pentru a avea mai multi bani. Cei care reprezinta judetul, ar trebui sa intervina pentru ca noi sa fim sprijiniti. Nu ma refer strict la CSM Suceava, ci la sportul sucevean în general. Noi avem atâtea baze, încât am putea relua multe sporturi care nu mai sunt la Suceava, cum ar fi patinajul viteza, de exemplu.

Se pot face multe. Este un judet mare si avem un potential fantastic si trebuie sa profitam de asta. Cei care dau banii spre CSM Suceava ar trebui sa mai vina si pe la noi sa vada cu ochii lor care sunt problemele cu care ne confruntam. Nu trebuie sa mergem noi sa batem pe la usi. Este si jenant. Pâna la Bilius, nu a venit nimeni. Tot timpul numai fotbal si fotbal. Bine, nicio problema! Eu înteleg ca fotbalul este un sport care are priza din punct de vedere social. Eu zic ca daca din bugetul primariei si al consiliului local s-ar pune la dispozitie vreo 50 de miliarde de lei, altele ar fi rezultatele.

 

-Antrenorul Marian Pana spunea ca pentru sezonul viitor îsi doreste un buget de 1 milion de euro…minim. Asta pentru a atinge obiectivul…

-Care obiectiv?

 

-Clasarea în primele sase locuri din Liga a II-a…

-Nu vreau sa comentez problema asta. Daca domnul Pana vrea un milion de euro, atunci celelalte sporturi nu mai exista. Daca facem un calcul simplu, ar însemna ca 37-40 de miliarde ar merge spre fotbal. Bugetul care poate fi alocat de Consiliul Local din taxe si impozite este de 40 de miliarde. Eu înteleg, dam Cezarului ce-i al Cezarului, dar nici sa moara ceilalti…Din discutiile pe care le-am avut cu unii antrenori, acestia spueneau: „Domnule, dar si eu platesc taxe si impozite la primarie. Vreau si eu bani!” Pai daca dam la Liga a II-a atât, la handbal cât dam? Eu am citit ca ei primesc 3,5 miliarde si stiu ca se bat pentru cupele europene.

 

-Pai fotbalul a primit 18 miliarde…

-Bun. Mai exista vreo alta echipa din tara, aflata la acest nivel care sa primeasca banii acestia?

 

-Din câte stiu, probabil CSM Ploiesti beneficiaza de un sprijin asemanator si cred ca mai sunt si altele. Ok! Dar daca ar fi dupa dumneavoastra, cât ati da fiecarui sport?

-La volei 4 miliarde, daca ar fi Divizia A, la rugby 5 miliarde, la hochei 1 miliard, atletism 1, 2 miliarde, baseball 200 de milioane, canotaj 800 de milioane, box 400 de milioane, lupte 800 de milioane, natatie 700 de milioane, tir 400 de milioane, tir cu arcul 500 de milioane…În concluzie, as vrea si eu vreo 20 de miliarde pentru CSM Suceava si atunci nu ar mai pleca nimeni.

 

-Asadar, ar fi cam jumatate din suma dorita la fotbal…

-Sa va spun altceva. De exemplu, domnul Vlad de la rugby mi-a facut pentru acest an un buget de 3,4 miliarde lei. Este o problema, pentru ca ei sunt obligati sa tina si o echipa de juniori…Eu consider ca a depasit unele limite. Pai eu am trei miliarde pentru tot clubul si tu îti faci buget de 3,4 miliarde? Trebuie sa ne orientam un pic. Dam la un sport, dar ce facem cu celelalte?

 

-Bun. Cu banii este asa cum este. Sunt sportivi de la CSM Suceava care ar dori sa plece la cluburi mai puternice din tara, gen Steaua sau Dinamo?

-Au oferte, dar nu vor pleca. Sunt sportivi de la canotaj care au oferte, de la tir cu arcul, la lupte, la atletism.

 

-Care sunt argumentele pe care le aduceti dumneavoastra în fata sportivilor în momentul în care acestia ar vrea sa plece?

-Exact ce s-a întâmplat si cu Cristina Casandra. La sportivii de performanta, trebuie sa le oferim în limitele legii tot ceea ce au nevoie. Ca mai umbla unii la artificii, asta e treaba lor.

 

-Si daca un sportiv vine si spune ca un club X îi ofera mai mult?

-De anul viitor, pentru sportivii de performanta se va face un contract în care, noi, ca si club, ne obligam sa-i asiguram masa, casa, echipament sportiv si indemnizatie si atunci va fi mai complicat. În momentul în care nu vom putea sa oferim toate aceste lucruri, va pleca. Eu m-am luptat foarte mult pentru ca unii sportivi sa ramâna la Suceava. De exemplu, vine Dinamo si îi ofera toate conditiile si un grad si…nu se poate compara. Problema este ca, daca la nivel de consiliu local si consiliu judetean nu va fi o sustinere, este posibil ca judetul Suceava sa ramâna cu foarte putini sportivi, iar la unele sectii sa fie o amintire. Nu gresesc cu nimic când spun asta.

 

-Ce ar trebui sa faca mai concret?

-Sa sustina financiar. În momentul în care ai un contract cu un sportiv, atunci acel contract trebuie respectat, altfel pleaca. Se va lucra pe proiecte.

 

-Daca o sa primeasca CSM-ul aceleasi sume si în viitor, va fi bine?

-Da.

 

-Cum a fost cu Cristina Casandra? Ati spus ceva de Steaua…

-Ea avea dubla legitimare, la noi si la Steaua. Am întrebat-o de ce are nevoie si mi-a spus de cantonamente, de pregatire. Asta presupunea sa-i oferim niste conditii pe care nu le puteam asigura la Suceava. Pista noastra de atletism este piatra.

 

-Adica?

-Eu am o legatura foarte buna cu domnul Moldovan, presedintele Cetatii si cu domnul Botezatu, administratorul. În fiecare an, noi bagam un tractor si discuim pista, pe urma o afânam. Pista de atletism s-a stricat în momentul în care s-au pus scaunele noi pe stadion. Au bagat rabe de 12 tone si s-a dus drenajul si de atunci s-a întarit.

 

-Poate va fi mai buna la noul stadion…

-Sa dea Dumneazeu. Cine nu ar vrea? În momentul în care stadionul are si o pista de atletism, are alta imagine. Îmi aduc aminte când eram copil si pe Areni se trasau culoarele pistei de atletism, care dadeau un alt efect stadionului.

 

-Bun, dar la fotbal se spune ca o tribuna cu cât este mai apropiata de teren, cu atât impactul pentru echipa oaspete este mai mare. Jucatorii gazda simt ca joaca acasa…

-Da… Astea sunt niste mofturi. Pe vremuri, când se antrenau fotbalistii, se spunea sa nu alerge nimeni pe pista pentru a nu le distrage atentia. Dar când îi înjura unul din tribuna, nu le distragea atentia? Cica atletele alergau în sorturi si distrageau atentia fotbalistilor…

 

-Cine spunea asta?

-Nu vreau sa dau nume.

 

-Pe plan sportiv, anul 2007 a fost unul bun. Ati reusit sa îndepliniti toate obiectivele si în ceea ce priveste baza materiala?

-Si peste. Nu aveam în plan sa reparam fatadele de la sala Unirea. Alea le-am schimbat, dar finantarea pentru reparatii curente vine de la Bucuresti. Cei de acolo ne-au spus ca nu mai au bani. Bazele s-au îmbunatatit mult fata de cum erau. Atât la Unirea, cât si în Areni. La Unirea, terenul de fotbal a fost amenajat destul de bine. S-a însamântat, s-au mai acoperit gropi. M-am ocupat personal de toate. În trei ani, eu zic ca am reusit sa fac destule lucruri bune.

 

-Pentru 2008?

-Avem planificat sa reparam partea de est si vest a salii  de la Unirea, sa mai aducem unele îmbunatatiri, sa facem acoperisul. Oricum, sala arata acum mai bine. Geamurile pe care le-am schimbat acolo erau din 1958, de când s-a facut sala.

 

-Pe plan sportiv, ce va doriti de la anul 2008?

-Ne punem sperante în cei doi sportivi calificati la Olimpiada. Avem patru atleti care vor concura la Balcaniada. Avem la canotaj Balcaniada si Campionatele Europene unde va fi prezent Andrei Rodion. La lupte sunt doi sportivi calificati la Campionatele Europene. Mai este Corina Curelar la tir cu arcul, care trebuie sa participe la Campionatele Mondiale si la rugby sa participe la Cupa Mondilaa de juniori, grupa a II-a valorica. Cam atât.

 

-Sunt sanse sa se realizeze numarul de medalii din ultimii doi ani, care v-a propulsat ca si club între cele mai puternice din tara?

-Nu…si motivele sunt obiective. Unii sportivi care au trecut de la o categorie de vârsta la alta. Dar cred ca peste trei ani, daca se va investi cel putin la fel de mult, vom avea din nou rezultate bune, daca nu, asta este.

 

-Sunteti multumit de imaginea CSM-ului?

-Eu cred ca avem o imagine buna, asta si datorita presei. Mai trebuie facuta publicitate. Cred ca o sa trebuiasca sa umblam si noi la sponsori. Va veni probabil si legea sportului si atunci oamenii care iubesc sportul îl vor sprijini si poate vor avea si ei unele benefici. Avem în plan sa mergem pe la unele firme. Ramâne de vazut cum vom fi primiti. Noi le putem face reclama în toate competitiile, cu exceptia Jocurilor Olimpice.

 

-Pe cei de la AJF Suceava îi scoateti din actualul sediu?
-Nu. Nici nu se pune problema. Cine a spus asta? Eu chiar am vrut sa le dau voie sa-si faca un sediu nou prin mansardare, dar nu s-a primit aprobarea de la Bucuresti, de la ANS. Eu i-am spus domnului Daicu ca poate sta acolo cât vrea. Doar în situatia în care se va redeschide cantina, vom avea nevoie de spatiul în care functioneaza acum AJF-ul.


Intră acum și în grupul de