(FOTO) Echipe și utilaje de la ”Apele Române” intervin pentru degajarea confluenței râurilor Dorna și Bistrița


Intră acum și în grupul de

Echipe și utilaje de la ”Apele Române” intervin la confluența râurilor Dorna și Bistrița pentru dislocarea ghețurilor. 

Ca urmare a fenomenelor de îngheț din ultima perioadă și a blocajelor de ghețuri create în albiile râurilor Dorna și Bistrița în zona orașului Vatra Dornei, care au condus la deversarea apelor și inundarea gospodăriilor din zonă, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au luat decizia intervenției în sprijinul cetățenilor cu forțe și utilaje.

Astfel, potrivit directorului ABA Siret, dr. Ing. Emil Vamanu, începând de marți, o echipă formată din 18 persoane intervine cu utilaje pentru rezolvarea situației.

„Se lucrează cu două excavatoare cu braț lung, două excavatoare cu braț scurt, un buldozer, două autobasculante și o autoutilitară.

Pentru ca utilajele să poată pătrunde în albie, s-a procedat la defrișarea a circa 600 metri pătrați de vegetație, la amenajarea unui drum de acces și a două rampe. Cu ajutorul excavatoarelor s-au extras din albie circa 2000 metri cubi de gheață, realizându-se un șenal de 40 metri lungime pe malul drept al râului Bistrița și un șenal de circa 50 de metri pe malul stâng, pentru a se asigura secțiunea de scurgere a apei și a se preveni inundarea zonei locuite. Intervenția continuă până la deblocarea confluenței celor două râuri, fiind deosebit de dificilă din cauza grosimii gheții și a adâncimii apei”, a explicat Vamanu.

El a mai precizat că în prezent, pe toate sectoarele de râu cu aglomerări, apa curge printre ghețuri, fără acumulare în amonte. Evoluția fenomenelor de iarnă din bazinul râului Bistrița este monitorizată de Stația Hidrologică Vatra Dornei.

Vezi și:

Flutur a cerut directorului Apelor Române să disloce forțe și utilaje pentru îndepărtarea blocajelor de ghețuri de pe râurile Bistrița și Dorna. De marți vremea se încălzește și există riscul de inundații

 

 


Intră acum și în grupul de