24 de membri ai rețelei de distribuitori de țigări și băuturi de contrabandă din Piața Centrală a Sucevei, trimiși în judecată


Intră acum și în grupul de

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată a 24 de persoane, membri ai unei rețele de distribuitori de țigări și băuturi de contrabandă din Piața Centrașă a Sucevei.

Astfel, potrivit unui comunicat al Parchetului Judecătoriei Suceava, au fost trimiși în judecată pentru contrabandă, Danu Ionel Eugen, Nechita Doina, Barbă Nicolae, Gavrilovici Viorica și Ciuraru Petru Adrian cercetați sub control judiciar, precum și Cobelea  Anna, Danu Olga Ivanivna, Dugan Larisa, Nechita Luminiţa, Rusu Cristina, Ciuraru Liliana, Clisu Toma Petru, Clisu Mihaela, Zabavschi Ghiocel Liviu, Cumpăratu Luminiţa, Lupu Olga, Şandru Sorin, Grosu Constantin, Grosu Maria, Tătărângă Violeta, Boariu Camelia Lăcrămioara, Luncaş Vladimir, Luncaş Mariana, Luncaş V. Vladimir cercetați în stare de libertate.

Ancheta a început după ce în 7 august 2015, lucrătorii din cadrul I.J.J. Suceava, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza municipiului Suceava, au depistat pe str. Petru Rareş, în zona Pieţei Centrale un bărbat ce avea într-un bagaj un număr de 100 pachete de ţigarete marca NZ GOLD Super Slim, de provenienţă extracomunitară, fără marcaje şi cunoscând că provin din contrabandă.

În urma verificărilor s-a stabilit că persoana respectivă a achiziţionat cantitatea de țigarete din incinta Pieţei Centrale de la inculpata Cobelea Anna și că aceasta achiziționa în mod frecvent țigarete de la Nechita Doina și Nechita Luminiţa.

După înregistrarea procedurală a acestei sesizări, în cadrul anchetei penale desfășurate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, a fost relevată existența unei rețele de distribuitori de produse de contrabanda. Inculpații susmenționați făcând parte  din componența acesteia, desfășurau în mod frecvent activități de preluare, colectare, depozitare la domiciliu și în alte locații, transport și comercializare de țigări și alcool de provenienţă extracomunitară, respectiv Republica Ucraina, bunuri despre care cunoşteau că provin din activități de contrabandă, arată procurorii.

Ancheta a stabilit că aceștia aveau ca zonă de desfacere Piața Agroalimentară centrală din municipiul Suceava, unde înstrăinarea țigărilor și băuturilor alcoolice era realizată pe baza unor prețuri prestabilite, în special față de clienți ocazionali. De asemenea, unii dintre inculpați dețineau tarabe destinate comerțului cu amănuntul în piață, folosindu-le ca paravan pentru actele ilegale.

Activitatea rețelei de distribuitori a fost cercetată în intervalul august 2015 – aprilie 2016.

Astfel, procurorii arată că Anna Cobelea, în data de 7 august 2015 a furnizat către un bărbat cantitatea de 100 pachete de ţigarete marca NZ GOLD Super Slim, de provenienţă extracomunitară, în în data de 27 ianuarie 2016 a fost depistată în timp ce deţinea la masa 2A, din piaţa agroalimentară centrală din Suceava, un număr de 172 (o sută şaptezeci şi două) de pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară. Ea ar fi primit în data de 11 februarie 2016, de la Vladimir Luncaș cantitatea de 30 de cartuşe de ţigarete (300 de pachete) marca Rothmans, de provenienţă extracomunitară, la data de 29 martie 2016 a preluat de la Mariana Luncaș (soţia inculpatului lui Vladimir Luncaș)  o cantitate nedeterminată de ţigarete într-o sacoşă de culoare neagră (din cercetări rezultând cantitatea de 90 pachete de ţigarete), iar la data de 13 aprilie 2016 a deţinut împreună cu Ionel Eugen Danu și Olga Ivanivna Danu în incinta unei boxe situată la un imobil din  Suceava,  cantitatea de 8.454 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci şi 294 litri alcool şi băuturi alcoolice, bunuri despre care cunoştea că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă în formă continuată.

Olga Ivanivna Danu este acuzată că împreună cu Ionel Eugen Danu și Anna Cobelea a deținut în incinta unei boxe situate în Suceava, cantitatea de 8.454 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci şi 294 litri alcool şi băuturi alcoolice, iar în 19 aprilie 2016,  în jurul orelor  18:50, a valorificat în zona imobilului situat în  municipiul Suceava către o femeie, cantitatea de 90 de pachete de ţigarete, marca Rothmans, de provenienţă extracomunitară şi cunoscând că provin din contrabandă, la data de 20 aprilie 2016, în jurul orelor 09:00 l-a ajutat pe Ionel Eugen Danu să depoziteze 1500 pachete de ţigarete la o locaţie neidentificată, cantitate de ţigarete preluate de cel de-al doilea de la Larisa Dugan, iar la data de 22 aprilie 2016 în urma punerii în aplicare a unui mandat de percheziţie domiciliară la imobilul situat în Suceava  unde locuieşte fără forme legale împreună cu soţul ei, Ionel Eugen Danu, s-a descoperit şi ridicat cantitatea de 1.737 pachete ţigarete de proveninţă extracomunitară, bunuri despre care cunoştea că provin din contrabandă, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă  în formă continuată.

Anchetatorii mai arată că Doina și Luminița Nechita au deţinut împreună în incinta unei boxe situate la un imobil din Suceava, cantitatea de 8.627 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci şi 533,5 litri alcool şi băuturi alcoolice, cunoscând că provin din contrabandă, şi în incinta altei boxe a unui imobil situat în Suceava, cantitatea de 2124 pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară, de diferite mărci şi 243 litri alcool şi băuturi alcoolice, bunuri despre care cunoşteau că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă.

Procurorii mai precizează că Cristina Rusu  deţinut în incinta boxei situate la imobilul din Suceava, cantitatea de 603 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci şi 28 litri alcool, bunuri despre care cunoştea că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă.

Totodată, se mai arată că Nicolae Barbă împreună cu Viorica Gavrilovici au deţinut în incinta a două boxe situate la imobilul din Suceava, str. Avram Iancu, cantităţile de 700 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci şi 248,5 litri alcool şi băuturi alcoolice într-o boxa, respectiv de 5790 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci în cealaltă boxa, în total 6490 pachete de ţigarete şi 248,5 litri alcool şi băuturi alcoolice, iar în  22 aprilie 2016, cu prilejul punerii în aplicare a mandatului de percheziţie la locuinţa lui Barbă acesta a aruncat din autovehiculul marca VW Passat cantitatea de 488 pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară  pe care o transporta, bunuri despre care cunoştea că provin din contrabandă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă.

În ceea ce privește pe Petru Adrian Ciuraru și Liliana Ciuraru avea în boxa unui imobil din Suceava, str. Avram Iancu, cantitatea de 8850 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci şi 74 litri băuturi alcoolice, bunuri despre care cunoşteau că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă.

Totodată, Toma Petru Clisu și Mihaela Clisu sunt acuzați că au deţinut împreună în incinta unei boxe situate la un imobil din Suceava, cantitatea de 801 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci şi 90 litri alcool, cunoscând că provin din contrabandă, iar la data de 22 aprilie 2016, au deţinut împreună cantitatea de 323 pachete de ţigarete provenite din contrabandă, descoperită cu prilejul efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa lor din Suceava, bunuri despre care cunoşteau că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă.

Procurorii mai acuză că Ghiocel Liviu Zabavschi avea în incinta unei boxe  situate la un  imobil din str. Avram Iancu, cantitatea de 1150 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, diferite mărci, cunoscând că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă, iar Luminița Cumpăratu deținea în incinta unei boxe  situate la un  imobil din Suceava, str. Avram Iancu, cantitatea de 56 litri alcool şi băuturi alcoolice, cunoscând că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă.

Ancheta a stabilit că Olga Lupu avea în incinta unei boxe  situate la un  imobil din  Suceava, str. Avram Iancu, cantitatea de 3096  pachete de tigarete şi 38 litri de băuturi alcoolice, de provenienţă extracomunitară, cunoscând că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă, iar Sorin Șandru avea 911  pachete de țigarete de provenienţă extracomunitară de diferite mărci şi 78,5  litri de alcool şi băuturi alcoolice, cunoscând că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă.

Soții Constantin și Maria Grosu sunt acuzați că dețineau 1463 pachete de tigarete de provenienţă extracomunitară de diferite mărci şi 69 litri de alcool şi băuturi alcoolice, cunoscând că provin din contrabandă, în incinta unei boxe  situate la un  imobil din mun. Suceava, str. Avram Iancu, în timp ce Violeta Tătărângă avea 984 pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară de diferite mărci şi 66  litri de alcool şi băuturi alcoolice, iar Lăcrămioara Camelia Boariu  760  pachete de tigarete de provenienţă extracomunitară de diferite mărci şi 9 litri de alcool şi băuturi alcoolice, cunoscând că provin din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă.

Prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecatoria Suceava a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra unei autoutilitară  marca VW Trasport proprietatea personală a lui Vladimiri Luncaș şi a sumelor de bani în cuantum de 2921 USD şi 180 Euro, sume ridicate de la inculpata soția lui, iar lui Ionel Danu i s-a instituit sechestru pe un apartament și două garsoniere situate în Suceava până la concurenţa sumei de 150.000 lei.

A mai fost pusă sub sechestru suma de suma de 21.660 lei și 520 euro, ridicată de la Anna Cobelea și suma de 3.800 lei și 300 euro, ridicată de la inculpatul Ionel Danu, dar și suma de 3.319 lei, ridicată de la Larisa Dugan precum și suma de 40.123 lei, de la Luminița Cumăpratu sau 403 lei de la Cristina Rusu.

A mai fost pus sechestru pe un imobil situat în Suceava proprietatea comună a inculpaţilor Liviu Zabaschi ș a Mihaelei Clisu până la concurenţa sumei de 35.000 lei, pe un imobil situat în Suceava, proprietatea comună a lui Doina și Luminița Nechita până la concurenţa sumei de 160.000 lei; un imobil situat în comuna Ipoteşti proprietate a lui Olga Lupu până la concurenţa sumei de 40.000 lei, dar și un imobil situat în intravilanul satului Mitocaşi, constând din suprafaţa de 250 mp teren curţi construcţii, o casă de locuit în suprafaţă de 98 mp şi o construcţie anexă şură cu grajd în suprafaţă de 57 mp, aparţinând lui Petru Adrian Ciuraru și Liliana Ciuraru dou două autovehicule marca VW aparţinând lui Adrian Ciuraru şi un imobil în suprafaţă de 2500 mp teren arabil situate în Suceava aparţinând acestora până la concurenţa valorii de 110.000 lei, dar și imobilul-locuinţă situat în Suceava proprietate a lui Sorin Șandru  până la concurenţa sumei de 15.000 lei, imobilul-garaj situat în Suceava proprietatea lui Violeta Tărărângă până la concurenţa sumei de 16.000 lei, imobilul-locuinţă situat în  Suceava proprietatea comună a lui Constantin și Maria Grosu până la concurenţa sumei de 22.000 lei și imobilul-locuinţă situat în Şcheia, jud. Suceava, proprietate a lui Camela Boariu  până la concurenţa sumei de 10.000 lei.

Dosarul urmează să fie judecat de  Judecătoria Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de