Fotbal, Liga Campionilor : Remiza in sfertul britanic


Intră acum și în grupul de

Arsenal Londra – FC Liverpool 1 – 1

Anglia a fost, miercuri seara, martora unui egal în turul sferturilor de finala din Liga Campionilor, Liverpool reusind revenirea dupa ce a fost condusa de Arsenal, gratie ofensivei bine pusa la punct de antrenorul Rafa Benitez. Chiar daca gazdele au avut cele mai multe ocazii si au dominat jocul, „cormoranii” au ramas în carti pentru returul de pe “Anfield Road”, datorita golului marcat de Kuyt în minutul 26.

Ambele parti au început prima repriza cu o oarecare teama, niciuna dintre echipe nedorind sa primeasca gol înca de la debutul partidei. Totusi, Arsenal a fost cea care a dat drumul „masinii” de pase, combinând elegant la firul ierbii si îndreptându-se din ce în ce mai mult catre poarta adversa. Fabregas si Clichy au iesit în evidenta, dar jocul lor nu a adus nicio modificare pe tabela de marcaj. Dupa ce Gerrard a încercat o actiune pe cont propriu, gazdele au reusit desprinderea în urma unei faze-scoala. Van Persie a executat perfect un corner în minutul 23, iar Adebayor s-a înaltat dintr-o multime de jucatori si a marcat pentru 1-0.

Bucuria „tunarilor” avea sa fie de scurta durata, caci olandezul Kuyt a readus scorul la egalitate trei minute mai târziu, dupa ce a primit o pasa excelenta de la Gerrard. Pâna la sfârsitul primei parti, jocul a fost oarecum închis de ambele parti, Liverpool fiind surprinsa de forta aratata de ofensiva adversa, iar Arsenal resimtindu-se din plin din cauza golului egalizator.

A doua parte i-a gasit pe elevii lui Wenger în ofensiva, nou-intratul Theo Walcott fiind cât pe ce sa îsi aduca echipa în avantaj, daca pasa trimisa de el nu era respinsa de adversari. Liverpool a cedat în ofensiva, multumindu-se cu mingi lungi pentru Torres si Gerrard, dar tactica nu a avut niciun efect. Dupa mai bine de o ora de joc, Hleb a fortat acordarea unui penalty, însa arbitrul a lasat meciul sa continue, chiar daca jucatorul lui Arsenal a fost împins de olandezul Kuyt. Bendtner si Fabregas au încercat apoi tot ce le-a stat în putinta pentru a-si trece numele pe tabela, dar mai rau au încurcat jocul echipei lor. În minutul 70, Fabregas a trimis un sut catre poarta lui Reina, balonul fiind oprit pe linia portii de catre… Bendtner, care mai era si în ofsaid. Daca nu intervenea, „tunarii” puteau lua astfel un avantaj de un gol, dar nefericitul „stop” a lasat scorul neschimbat pe tabela, spre stupefactia tuturor.

Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1, Liverpool luând astfel un avantaj pentru partida din retur, care se anunta a fi una de exceptie, datorita faptului ca ambele grupari vor arunca în lupta toate armele pentru a patrunde în semifinalele Ligii Campionilor.  
Arsenal: Almunia – Toure, Gallas, Senderos, Clichy – Eboue (Bendtner, 67), Fabregas, Flamini, Hleb – Adebayor, Van Persie (Walcott, 45). Antrenor: Arsene Wenger.

Liverpool: Reina – Carragher, Hyypia, Skrtel, F. Aurelio – Mascherano, Alonso (Leiva, 77) – Kuyt, Gerrard, Babel (Benayoun, 57) – Torres (Voronin, 86). Antrenor: Rafa Benitez.

Fenerbahce Istanbul – Chelsea Londra 2 – 1

Cine spunea ca Fenerbahce este pe „val” anul acesta nu s-a înselat deloc. Elevii lui Zico au reusit imposibilul, într-o seara fantastica, câstigând cu 2-1 în fata experimentatei Chelsea, la capatul unui meci incredibil, toate golurile fiind marcate de gazde.

În debutul partii întâi, turcii s-au aruncat direct în atac, fiind împinsi de la spate de publicul fanatic, care era martor pentru prima data la o partida din sferturile de finala ale Ligii Campionilor. Chelsea a acceptat pe moment dominarea, fiind mult prea experimentata în competitiile de acest nivel, fata de adversarul sau, si a început apoi, putin câte putin, sa puna stapânire pe joc. Tactica lui Avram Grant a dat roade în fatidicul minut 13, atunci când Malouda a patruns pe partea stânga a careului advers si a centrat balonul în forta, iar Deivid si-a înscris un superb autogol spre stupefactia colegilor sai si a suporterilor prezenti în tribune. Turcii nu au reusit sa faca fata unei asemenea lovituri, iar ghinionul lui Deivid le-a turnat plumb în ghetele jucatorilor de la Fenerbahce.

Profitând de ocazie, Chelsea a fortat apoi prin Essien, dar sutul sau de la 25 de metri a lovit transversala lui Volkan, în minutul 18. Jocul „albastrilor” s-a transformat apoi într-un antrenament printre „jaloanele” lui Zico, însa elevii lui Avram Grant nu au reusit sa rupa apararea turca. Fenerbahce si-a mai revenit dupa o jumatate de ora, fortând mai mult în atac, dar actiunile lor stângace nu au pus în pericol poarta aparata de Cudicini. Drogba era cât pe ce sa „rezolve” meciul cu un minut înainte de intrarea la cabine, ivorianul scapând singur cu portarul advers, care a avut o interventie in extremis cu piciorul, ca la handbal.  
Partea secunda a gasit-o pe Chelsea într-un joc de asteptare, Mateja Kezman încercând sa dea lovitura în minutul 55, dupa ce a stat pâna atunci în anonimat. Britanicii au gresit pasul la ofsaid în cele din urma, iar nou intratul Kazim a profitat la maxim de ocazie, aducând egalitatea pe tabela cu un sut în forta, în minutul 64.

Acelasi Ballack, care a ramas impasibil la reusita gazdelor, era cât pe ce sa îsi aduca echipa în avantaj, ratând însa dintr-o pozitie ideala, dupa ce a fost lasat liber în careu. Turcii nu au lasat garda jos si au luat avantajul, contrar evolutiei jocului, prin sutul extraordinar al „pacatosului” Deivid, care a reusit sa-si razbune autogolul, cu o lovitura fabuloasa de la 30 de metri care a intrat în vinclul portii lui Cudicini, în minutul 80.

Meciul s-a transformat apoi într-o batalie pe viata si pe moarte, faulturile fragmentând restul minutelor ramase de jucat. Turcii au încheiat întâlnirea bifând un succes istoric, care a dat peste cap toate casele de pariuri si au luat astfel prima sansa în vederea returului, care va fi cu siguranta „ghilotina” lui Avram Grant, daca tehnicianul nu va reusi sa puna la punct jocul echipei sale.

Fenerbahce: Volkan – Turaci, Lugano, Edu, Vederson – Maldonado, Aurelio, Boral (Kazim, 55) – Deivid, Alex, Kezman (Semih, 71). Antrenor: Artur Coimbra Zico.

Chelsea: Cudicini – Essien, Terry, Carvalhao, A.Cole – J.Cole (Anelka, 86), Ballack, Makelele, Lampard (Mikel, 76), Malouda – Drogba. Antrenor: Avram Grant.


Intră acum și în grupul de