Fotbal, Cupa UEFA : Mutu si Contra, marcatori pentru Fiorentina si Getafe


Intră acum și în grupul de

Fiorentina – PSV Eindhoven          1 – 1

Fiorentina putea lua un avantaj considerabil pe teren propriu, în meciul disputat joi seara în cadrul sferturilor de finala ale Cupei UEFA, dar golul egalizator marcat de PSV a creat o noua linie în abordarea returului ce se va juca la Eindhoven. Bucuria golului marcat de Adrian Mutu a fost de scurta durata, dar speram ca „decarul” nostru va reusi în retur o evolutie care sa îl duca mai departe în competitia europeana.

Partida a fost începuta în forta de catre italieni, Mutu ratând prima ocazie a meciului în minutul 2, balonul trimis de atacantul român fiind retinut de Gomes. PSV a replicat imediat prin actiunile lui Koevermans si Mendez, dar suturile lor nu i-au dat mari batai de cap lui Frey. Fiorentina si-a facut apoi simtita prezenta în careul advers, Kuzmanovic si Montolivo suferind însa la capitolul finalizare. Acelasi Adrian Mutu putea dechide scorul în minutul 27, dar lovitura sa libera a fost respinsa de zidul apararii adverse, si nici reluarea lui Kuzmanovic nu a produs vreo schimbare pe tabela de marcaj. Italienii au sperat ca vor produce surpriza dupa jumatate de ora de joc, Ujfalusi nefiind însa în stare sa îl învinga pe Gomez dupa cornerul bine executat de Santana. Ofensiva a continuat sa ramâna de partea Fiorentinei, care a ratat în doua rânduri prin Pazzini si Liverani, dupa ce ultimul a batut o lovitura libera pe spatiul portii, scoasa în extremis de portarul advers în minutul 36. Olandezii au încercat la un moment dat sa forteze prin Culina, dar PSV s-a vazut nevoita apoi sa se retraga în propria jumatate, unde fotbalistii lui Eindhoven au apelat la mai multe faulturi pentru a astopa ofensiva condusa de Adrian Mutu.

Dupa iesirea de la cabine, oaspetii pareau ca vor produce o schimbare în joc, Afellay si Koevermans facându-si simtita prezenta din ce în ce mai mult la poarta adversa. Asta pâna în minutul 56, când „Briliantul” nostru a reusit o lovitura de senzatie, la care a avut si un dram de noroc. Pazzini a trimis o centrare în careul olandezilor, iar Gomes a respins mingea în Adrian Mutu, ca apoi balonul sa ricoseze în plasa. Bucuria Fiorentinei avea sa fie de scurta durata, peste doar 7 minute Koevermans reusind egalarea cu un sut în vinclul portii aparate de Frey, dupa ce a fost servit excelent din partea stânga de Ibrahim Afellay. Italienii si-au aruncat apoi toate fortele în atac, dar Montolivo si Mutu, ambii cu câte doua ocazii, nu au resit sa îl învinga pe Roorda, proaspat intrat între buturile lui PSV. Nici experimantatul Vieri nu a facut vreo diferenta pe teren, el fiind introdus de antrenorul Cesare Prandelli abia spre sfârsitul partidei.
Chiar daca s-au aratat 7 minute de prelungire, scorul a ramas pâna la urma 1-1, o egalitate care va face meciul din retur unul cu atât mai spectaculos, dat fiind faptul ca ambele formatii au valoarea necesara pentru a putea face pasul spre semifinalele Cupei UEFA.

Fiorentina: Frey – Jorgensen, Gamberini, Ujfalusi, Gobbi – Kuzmanovic (Donadel, 67), Liverani (Vieri, 76), Montolivo – Santana (Osvaldo, 93), Pazzini, Mutu. Antrenor: Cesare Prandelli
PSV Eindhoven: Gomes (Roorda, 59) – Kromkamp, Marcellis, Salcido, Rajkovic – Mendez, Simons, Culina – Farfan (Vayrynen, 96), Afellay, Koevermans (Lazovic, 64). Antrenor: Sef Vergoossen

 

Bayern Munchen – Getafe  1 – 1

Chiar daca Bayern Munchen era o formatie mult mai experimentata si mai valoroasa, pe toate planurile, fata de cei de la Getafe, partida dintre germani si spanioli a produs una dintre marile surprize ale serii. Dupa ce au fost condusi un meci întreg de elevii lui Ottmar Hitzfeld, Cosmin Contra a readus surprinzator egalitatea în ultimul minut de joc, iar Getafe ramâne astfel în cursa pentru ocuparea unui loc în semifinalele Cupei UEFA.

Meciul a început într-un mod destul de urât, debutul jocului fiind fragmentat de abundenta faulturilor venite din ambele parti. Din aceasta cauza, arbitrul s-a vazut nevoit sa fluture de trei ori cartonasul galben, si asta doar în primele 5 minute. Jocul a fost apoi animat de lovitura libera batuta de Podolski, 4 minute mai târziu, dar sutul sau puternic a fost respins de zid.

Aceeasi soarta a avut-o si balonul trimis de Ribery, executia sa fiind apoi copiata exact de catre Schweinsteiger. Oaspetii au replicat prin Granero si Casquero, însa actiunile timide ale spaniolilor nu au avut un deznodamânt fericit. Golul a fost înscris în cele din urma de gazde, Luca Toni trimitând perfect balonul în plasa, dupa cornerul batut de Schweinsteiger în minutul 26. Portarul Kahn a fost „deranjat” abia dupa jumatate de ora de joc, retinând fara probleme sutul lui Granero. Mario si De la Red au aratat neputiniciosi pe teren, dar echipa lor a reusit sa reziste în fata atacurilor create de nemti. În finalul primei reprize, Toni putea sa îsi treaca numele pe tabela pentru a doua oara, însa lovitura sa a trecut pe lânga poarta lui Ustari.
Imediat dupa cele 15 minute de pauza, ambele echipe au dat drumul unui joc mai aprins, ocaziile fiind împartite simetric la cele doua porti. Podolski si Jansen nu au avut sorti de izbânda cu executiile lor, dar nici Granero si Casquero nu s-au bucurat de mai mult noroc. Toni l-a pus si el la încercare pe Ustari, dar portarul parea ca nu va mai lasa niciun balon sa ajunga în plasa. Ribery a vazut de doua ori cum suturile sale sunt blocate, actiunile de atac ale nemtilor fiind apoi „sabotate” de proprii jucatori, Podolski si Schweinsteiger ratând cu nonsalanta ocaziile avute. Manu putea restabili egalitatea în minutul 84, dar mingea trimisa de el a întâlnit bara, pentru a crea mai mult dramatism pe final de meci. Însa lovitura de gratie care a redus la tacere întreaga arena a lui Bayern Munchen a fost data în ultimul minut regulamentar de joc, nou intratul Cosmin Contra reusind gol de senzatie, dupa ce a preluat mingea în interiorul careului si a lobat exceptional peste Kahn.

Meciul s-a terminat astfel cu scorul de 1-1, probabil când nimeni nu se mai astepta la un asemenea rezultat, iar golul marcat de internationalul român le acorda o mare sansa spaniolilor. Cel de-al doilea meci dintre Getafe si Bayern Munchen urmeaza a se jucat în cu totul alte conditii, gratie inspiratiei fotbalistului timisorean.

Bayern Munchen: Kahn – Lahm, Lucio, Demichelis, Jansen (Lell, 81) – Schweinsteiger, Van Bommel (Ottl, 86), Ze Roberto, Ribery – Podolski, Toni (Klose, 80). Antrenor: Ottmar Hitzfeld

Getafe: Ustari – Cortes, Mario, Manuel Tena, Signorino – Pablo Hernandez, De la Red, Casquero (Celestini, 73), Granero (Contra, 78) – Albin, Uche (Manu, 68). Antrenor: Michael Laudrup

 

Glasgow Rangers – Sporting Lisabona    0 – 0

Glasgow Rangers si Sporting Lisabona au încheiat turul sferturilor de finala ale Cupei UEFA cu o remiza alba, asta în ciuda nenumaratelor ocazii avute de ambele parti. Cu toate ca gazdele au parut iesite din forma în ultima jumatate de ora a meciului, partida ce se va juca pe terenul din Portugalia le poate aduce calificarea. Un eventual gol marcat în Lisabona ar putea schimba total soarta elevilor lui Walter Smith, mai ales ca fotbalistii scotieni au demonstrat sezonul acesta ca pot face diferenta în meciurile din deplasare.

Debutul partidei a fost unul lipsit de spectacol, andaluzii facând cunostinta cu jocul dur al scotienilor înca din primele minute. Oaspetii nu s-au dat la o parte si au raspuns cu aceeasi monda, meciul fiind fragmentat din cauza faulturilor comise de ambele tabere. Abia dupa jumatate de ora, Thomson a avut o ocazie la poarta lui Patricio, însa ratarea sa a fost copiata imediat în careul advers de Miguel Veloso. Vukcevic si-a încercat si el norocul în fata lui McGregor, dar în cele 38 de minute care au trecut de la fluierul de start, atacantii nici nu au avut când sa îsi regleze „tirul”. Meciul a continuat în acelasi ritm, Liedson si Abel ratând fiecare câte o ocazie pentru Sporting, iar de la gazde, McCulloch si Darcheville au trecut destul de usor pe lânga deschiderea scorului.

Partea a doua nu a adus nicio modificare în evolutia jocului, Grimi, Liedson si Vukcevic încercând sa mai salveze aparentele cu niste actiuni ofensive care nu au avut finalizare pe tabela de marcaj. Gazdele au cedat pe final de partida, McCulloch fiind singurul de pe teren care a mai sperat în continuare la un gol miraculos. Din pacate pentru Rangers, acesta nu a mai venit pâna la finalu celor 90 de minute, scorul consemnat la sfârsitul partidei fiind identic cu cel de la început: 0-0. Speram ca cele doua echipe sa arate mai mult în returul de pe tarâm portughez, statisticile fiind acum de partea scotienilor, care au produs mari surprize în partidele disputate pe terenul adversarilor, cel mai bun exemplu fiind victoria cu 3-0 din fata celor de la Olympique Lyon.

Glasgow Rangers: McGregor – Broadfoot, Carlos Cuellar, Weir, Papac – Davis, Ferguson, Hemdani, Thomson, McCulloch – Darcheville (Novo, 72). Antrenor: Walter Smith

Sporting Lisabona:Patricio – Abel, Tonel, Polga, Grimi – Joao Mutinho, Miguel Veloso, Izmailov (Pereirinha, 70) – Liedson, Romagnoli, Vukcevic (Djalo, 75). Antrenor: Paulo Bento

 

Leverkusen – Zenit St. Petersburg           1 – 4

Primul meci din turul sferturilor de finala ale Cupei UEFA a adus în fata gazdelor Bayer Leverkusen pe campioana en-titra a Rusiei, Zenit St. Petersburg. Ceea ce a urmat poate fi considerata o fila de istorie pentru palmaresul oaspetilor, care au transformat prima victorie din fata unei echipe germane într-un spectacol total, nemtii plecând umiliti spre vestiare, la finalul celor 90 de minute de joc.

Debutul partidei le-a apartinut gazdelor, nemtii fortând în atac înca de la fluierul de start si erau cât pe ce sa deschida scorul prin Schneider, dar portarul Malafeev s-a opus loviturii libere din minutul 8. Cu toate ca Gekas a dorit sa îsi treceaca numele pe tabela, rusii au raspuns prompt prin actiunile conduse de Pogrebnyak si Anyukov, însa cel care avea sa o aduca pe Zenit în avantaj a fost Arshavin. Atacantul a patruns în careul advers cu mingea la picior si a tras un sut puternic, care a trecut de Adler, iar tabela a indicat, în minutul 20, scorul de 0-1. Gekas si Barnetta au navalit apoi în atac, surprinsi oarecum de reusita oaspesilor, ratând fiecare câte doua ocazii bune. Egalarea s-a produs în cele din urma în minutul 33, Kiessling profitând din plin de respingerea gresita a lui Malafeev, care fusese încercat initial de „capul” lui Schneider. Meciul s-a disputat apoi pe contre, dar nici Leverkusen, prin Gekas, si nici Zenit, prin Denisov sau Tymoschuk, nu au reusit sa intre la cabine cu un avantaj.

Ostilitatile au fost continuate si în repriza secunda, dar rusii au fost mult mai inspirati în atac, marcând cel de-al doile gol în minutul 52. Pogrebnyak a reusit sa scuture plasa lui Adler, dupa ce a primit în careu o pasa excelenta de la primul marcator al serii, Arshavin. Fotbalistii din Sankt Petersburg au prins apoi mai mult curaj, si profitând de „adormirea” adversarului, au mai înscris înca o data în minutul 61, prin Anyukov. Daca 3-1 nu li s-a parut de ajuns elevilor lui Cor Pot, Denisov a maract si el al partrulea gol pentru Zenit, la doar 3 minute distanta. Nemtii au „cedat” psihic din acel moment, iar oaspetii au continuat lupta în ofensiva. Spre final, rusii erau cât pe ce sa mai înscrie de câteva ori, dar atacantii lui Zenit nu au reusit aceleasi finalizari ca cele de mai înainte. Apoi ambele grupari au mai redus din turatie, iar pâna la fluierul de final tabela a ramas neschimbata.
Echipa din Sankt Petersburg a reusit astfel o victorie de proportii, iar reuzultatul final, 1-4, le confera cu sigurata sansa întâi în vederea returului din Rusia, si daca elevii lui Cor Pot vor continua sa joace la fel de bine, vor prinde semifinalele fara nicio problema.

 Bayer Leverkusen: Adler – Castro, M. Friedrich, Haggui, Gresko (Sarpei, 66) – Schneider (Barbarez, 62), Vidal (Sinkiewicz, 74), Rolfes, Barnetta – Kiessling, Gekas. Antrenor: Michael Skibbe
Zenit St. Petersburg: Malafeev – Anyukov, Shirokov, Krizanac, Sirl – Denisov, Tymoschuk, Zyrianov – Arshavin, Pogrebnyak, Fayzulin. Antrenor: Cor Pot


Intră acum și în grupul de