Fotbal, Liga a III-a : Cetatea isi continua marsul spre matineu


Intră acum și în grupul de

Cetatea Suceava – Otelul II Galati 2 – 0 (1 – 0)

Cetatea Suceava a mai facut un pas spre liga secunda prin victoria obtinuta vineri, pe teren propriu, în compania formatiei Otelul II Galati, într-un meci contând pentru runda a XXV-a din prima serie a esalonului trei. Cu noua etape înainte de finalul sezonului, trupa pregatita de Marian Pana are un avans de 16 puncte în fruntea clasamentului, singura preocupare a fotbalistilor suceveni fiind în acest moment asigurarea promovarii matematice.

Disputata pe o ploaie morocanoasa, întâlnirea de vineri a debutat cu o scurta perioada de tatonare, în care tânara echipa galateana s-a asezat pe doua linii în fata propriului careu, în încercarea de a bloca sarjele ofensive ale Cetatii. Reduta oaspetilor avea sa arate primele semne de slabiciune în minutul 15, când Tomaz finalizeaza cu un sut peste transversala o actiune initiata de Colban.

Vizibil incomodati de strategia defensiva a adversarilor, elevii lui Marian Pana schimba registrul tehnic, dar suturile de la distanta trimise de Celpan, Onciu si Colban nu au vreun efect pe tabela de marcaj. Deschiderea scorului avea sa fie prefatata de ocazia lui Homneac din minutul 39, sutul fundasului de conjunctura fiind respins cu greutate în corner de goalkeeperul galatean. Atacul sucevenilor a fost dus la bun sfârsit un moment mai târziu, când Nicolau a deviat cu capul în plasa un balon trimis din coltul terenului de Celpan. Pâna la pauza, gazdele îsi mai trec în cont o sansa de a marca, dar executia brazilianului Tomaz se loveste de reflexul portarului advers.

Partea secunda începe dupa acelasi tipar si Celpan îl testeaza pe Bors cu o semifoarfeca de la 20 de metri. Dupa alte doua suturi fara sorti de izbânda trimise de Homneac si Colban, oaspetii pericliteaza pentru prima oara poarta Cetatii în minutul 66, dar Rohetki retine în doi timpi mingea reluata slab de Marus. “Galben-albastrii” aveau sa-si majoreze avantajul zece minute mai târziu, când Celpan executa în vinclu o lovitura libera de la 18 metri si risipeste astfel emotiile printre putinii spectatori prezenti în tribune. Partida se încheie cu ocazia nou-intratului Apetri, însa sutul mijlocasului sucevean este scos de pe linia portii de Racovita.

Scor final 2-0…si promovarea gruparii de pe Areni pare sa fie doar o chestiune de timp.

La conferinta de presa de la finalul întâlnirii, antrenorul Marian Pana s-a aratat multumit de câstigarea celor trei puncte puse în joc, prezentând totodata câteva dintre ideile tactice pe care a încercat sa le imprime eleviilor sai pe parcursul meciului. “Sunt multumit în special de cele trei puncte câstigate. Nu ne-am propus o victorie la scor si consider ca rezultatul de 2-0 reflecta realitatea din teren. Am întâlnit o echipa tânara, cu o organizare riguroasa în joc, care a închis bine culoarele si nu a lasat spatii de manevra pentru atacantii nostri. Daca ar fi îndraznit mai mult în ofensiva probabil ne-ar fi pus mai multe probleme. Noi am reusit sa-i surprindem la doua faze fixe, acesta fiind de altfel punctul noastru forte în acest campionat. Ne-am propus în primul rând sa ne dezvoltam jocul de pase înca din propria jumatate, capitol la care am fost ajutati si de retragerea voita a echipei adverse. Chiar le-am interzis jucatorilor înainte de meci sa abuzeze de pase lungi, iar solutia ideala ar fi fost sa deschidem jocul la margine cu centrari. Nu ne-a reusit de fiecare data, motiv pentru care consider ca mai avem mult de munca”, a declarat Marian Pana.
 

Colegul sau de breasla, Vivi Stamate, a admis la finalul jocului ca formatia sa nu a putut emite mari pretentii pe terenul liderului, recunoscând totodata ca Cetatea îsi merita cu prisosinta locul în clasament. “A fost o partida deosebita de grea pentru noi, având în vedere starea precara a terenului si valoarea adversarului. În plus, s-a resimtit o oarecare oboseala în rândul tinerilor mei jucatori, deoarece multi dintre ei evolueaza si în campionatul de juniori. De altfel, nu am venit cu gânduri foarte mari la Suceava, întrucât stiam ca vom întâlni liderul detasat al clasamentului, iar jocul etalat de gazde ma face sa afirm ca Cetatea nu-si are locul în Liga a III-a”, a precizat Vivi Stamate. Tehnicianul galatean a motivat lipsa din teren a mijlocasului Dorin Semeghin ca fiind “o alegere proprie a unui jucator care va deveni liber de contract din vara”.

Antrenorul Marian Pana împlineste luni un an de când a preluat conducerea bancii tehnice de pe Areni. Desi a debutat la cârma gruparii sucevene cu o înfrângere, 0-3, pe terenul formatiei Dunarea Galati, Marian Pana si-a câstigat în timp respectul jucatorilor, a presei si simpatia unui public pretentios. Într-un fotbal aflat la limita amatorismului, în care marile echipe îsi ruleaza juniorii sau rezervele la echipe-satelit, Cetatea s-a încapatânat sa mentina stacheta profesionalismului la cote ridicate. Iar rezultatele pozitive nu au întârziat sa apara. De la sosirea lui Marian Pana pe banca tehnica, “galben-albastrii” au bifat  26 de victorii, 8 rezultate de egalitate si doar 5 înfrângeri.

Desi este cu un picior în liga secunda, ziua de duminica l-a gasit pe Marian Pana acolo unde se simte în largul sau: pe terenul de fotbal. Scheme tactice, indicatii tehnice, jaloane si exercitii inovatoare, toate asigura cadrul unui antrenament obisnuit al formatiei sucevene.

“Nu vreau sa mai pierdem vreun meci”, este o fraza care tradeaza un optimism incurabil. Sunt cuvintele pe care le auzim ostentativ la conferintele de presa. Sunt vorbele pe care le vor auzi jucatorii suceveni la intrarea pe teren. Sunt vorbele lui Marian Pana.

În ce masura intentiile tehnicianului vor fi transpuse pe gazon de elevii sai, vom afla în etapa de mâine, când drumul Cetatii spre matineu trece prin Copou.


Intră acum și în grupul de