FOTBAL : Regulile lui Chivu, “cheia succesului” la Euro


Intră acum și în grupul de

Au mai ramas doar doua luni pâna la marele turneu european din vara, eveniment asteptat cu sufletul la gura de întreaga Românie, de mai bine de opt ani. Tinând cont ca baietii din noua generatie a lui Piturca au dat totul pe teren, bucurându-ne cu o calificare de pe locul întâi din grupa, sansele noastre de la Campionatul European pareau destul de mari. Asta pâna la tragerea la sorti, când Italia, Franta si, pentru a câta oara, Olanda, ne-au cam curmat visele, doar prin rezonanta numelor. Noii tricolori, caliti de acum în ultima campanie de calificare, nu au lasat garda jos, s-au repliat si au hotarât sa faca imposibilul pentru a da marea lovitura în vara.

Poate cel mai în masura sa vorbeasca despre viitorii adversari, capitanul Cristi Chivu, a stabilit „reteta succesului”, dezvaluind cotidianului Libertatea ce reguli trebuiesc respectate cu sfintenie, daca vrem sa ne facem cu adevarat cunoscuti în Europa si pe întreg mapamondul.

      1. Tupeu „Pentru a face fata Italiei, Frantei sau Olandei, trebuie sa jucam cu tupeu. Sa avem rautate pozitiva în joc. E obligatoriu sa avem curaj, altfel te manânca aia cu fulgi cu tot”.

      2. Munca în echipa „Nu trebuie sa uitam ca am ajuns la Euro datorita muncii în echipa. Valoarea României o da colectivul, nu individualitatile. Spre exemplu, Italia. Dupa scandalul urias din campionat, când fotbalul din Peninsula era discreditat, nationala s-a mobilizat si a câstigat Mondialul din 2006. Fara Totti si alte vedete. Colectivul a fost decisiv”.

      3. Seriozitate „Fara munca nu se poate. E de la sine înteles. Toata lumea trebuie sa puna osul. Inclusiv Mutu. Sclipirile lui ne-au ajutat de multe ori de-a lungul campaniei de calificare, dar Mutu nu poate face nimic fara sprijinul nostru”.  
   

     4. Daruire „Trebuie sa alergam pâna la epuizare. În fotbalul de azi se pune accentul pe pregatirea fizica. Faza ofensiva trebuie completata imediat de cea defensiva. Nimeni nu trebuie sa ramâna în afara jocului”.

      5. Disciplina „Fara disciplina tactica apar fisuri. Nea Piti ne-a asezat bine în teren si organizarea a devenit, astfel, una dintre cheile succesului acestei generatii”.

      6. Un dram de noroc „E nevoie si de sansa pentru a reusi lucruri bune la Euro. La acest nivel, echipa care prinde un culoar favorabil, trebuie sa-l exploateze la maximum. Fotbalul e plin de surprize si sper ca României sa-i surâda norocul în Elvetia. Sansa, însa, surâde doar celui care respecta lucrurile enumerate mai sus”.

Capitanul României a vorbit apoi si despre punctele slabe ale nationalei, mentionând principala problema cu care ne vom confrunta: „Lipsa experientei va fi handicapul nostru la Euro. Nu ne-am mai calificat de opt ani la un turneu final si acest lucru se va vedea în iarba. Italia, Franta si Olanda sunt primele trei echipe din Europa ca valoare si în primele cinci în lume, asa ca României nu-i ramâne decât sansa a patra pentru a trece de grupe. Cu Olanda va fi mai bine, dar nu usor. Am jucat de atâtea ori cu batavii, încât nu va fi loc de surprize. Vom compensa însa lipsa de experienta cu o dorinta imensa de a face lucruri bune. Nu vom merge în Elvetia doar de dragul de a face act de prezenta sau de a fi ciuca batailor”.  

La final, Cristi Chivu a spus câteva cuvinte si despre ceilalti coechipieri ai sai, mentionând ca toata lumea asteapta cu optimism adevaratul examen al „maturitatii fotbalistice”. „Atmosfera e foarte buna la lot, dar e normal sa fie si bisericute. Când ne asezam la masa, de exemplu, nu încapem toti, normal. Asa ca stelistii se strâng într-o parte, dinamovistii în alta si tot asa. Mai vine câte un stranier si le sparge grupul. Nu-i nimic nelalocul lui. Eu sunt nedespartit de Lobont, doar suntem prieteni vechi”, a conchis capitanul nostru. Ca si pâna acum, speram ca aceasta prietenie sa faca diferenta la Euro 2008. Principalul „vinovat” pentru atmosfera extraordinara din cadrul lotului este nimeni altul decât selectionerul Piturca, antrenor care a reusit, dupa atâtia ani de „seceta” si scandaluri, sa dea o noua identitate primei reprezentative. 


Intră acum și în grupul de