Consiliul Local Suceava alocă 1,3 milioane de lei pentru reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare

Consiliul Local Suceava va aloca în acest an suma de 1,3 milioane de lei pentru reabilitara statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare din Parcul Cetății de Scaun a Sucevei.

Potrivit proiectului de buget pentru anul 2017 care va fi dezbătut și aprobat în ședința de luni a Consiliului Local Suceava, pentru reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare este prevăzută suma de 1.332.000 lei.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, la sfârșitul anului trecut, că a depus un proiect la Ambasada SUA pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare amplasată în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei.

Lungu a spus într-o conferință de presă că lucrările sunt estimate la 260.000 de euro.

„Este o oportunitate de a finanța acest proiect prin Ministerul Culturii, cu fonduri americane. Ambasada americană pune la dispoziție finanțări pentru conservarea obiectivelor culturale”, a spus primarul.

El a menționat că a depus proiectul în vederea obținerii finanțării necesare reabilitării.

Surse din administrație au declarat pentru News Bucovina că nici un proiect din țară nu a primit finanțare de la Ambasada SUA.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu și a fost dezvelită în anul în anul 1977, fiind amplasată în Parcul Șipote, în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei

Monumentul s-a degradat puternic în ultimii ani, iar pe soclu au crescut diverse plante, iar un autorelief de bronz de mari dimensiuni de pe soclul statuii au căzut. (Alin Dima)