Consiliul Local Suceava alocă 1,3 milioane de lei pentru reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava va aloca în acest an suma de 1,3 milioane de lei pentru reabilitara statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare din Parcul Cetății de Scaun a Sucevei.

Potrivit proiectului de buget pentru anul 2017 care va fi dezbătut și aprobat în ședința de luni a Consiliului Local Suceava, pentru reabilitarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare este prevăzută suma de 1.332.000 lei.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, la sfârșitul anului trecut, că a depus un proiect la Ambasada SUA pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare amplasată în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei.

Lungu a spus într-o conferință de presă că lucrările sunt estimate la 260.000 de euro.

„Este o oportunitate de a finanța acest proiect prin Ministerul Culturii, cu fonduri americane. Ambasada americană pune la dispoziție finanțări pentru conservarea obiectivelor culturale”, a spus primarul.

El a menționat că a depus proiectul în vederea obținerii finanțării necesare reabilitării.

Surse din administrație au declarat pentru News Bucovina că nici un proiect din țară nu a primit finanțare de la Ambasada SUA.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu și a fost dezvelită în anul în anul 1977, fiind amplasată în Parcul Șipote, în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei

Monumentul s-a degradat puternic în ultimii ani, iar pe soclu au crescut diverse plante, iar un autorelief de bronz de mari dimensiuni de pe soclul statuii au căzut. (Alin Dima)


Intră acum și în grupul de